Luettelo Alabaman kuvernööreistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alabaman kuvernööri
Tunnus
Tunnus
Robert Bentley.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Alabaman kuvernöörin asunto
Kauden pituus 4 vuotta, uudelleenvalinta mahdollinen
Perustettu 14. joulukuuta 1819
Ensimmäinen William Wyatt Bibb
Kotisivut [1]

Tämä on luettelo Alabaman kuvernööreistä.

Alabaman kuvernööri on Alabaman hallinnon päämies ja Alabaman asevoimien ylipäällikkö. Kuvernöörillä on velvollisuus valvoa osavaltion lakeja ja valta vahvistaa uudet lait. Lisäksi kuvernöörillä on veto-oikeus Alabaman uusiin lakiesityksiin.[1]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alabaman kuvernööreistä 44 on ollut demokraatteja, neljä republikaaneja, kolme demokraatti-republikaaneja sekä yksi sitoutumaton ja yksi sotilaskuvernööri.

[2][3]

William Wyatt Bibb, Alabaman ensimmäinen kuvernööri
Rufus W. Cobb, Alabaman 25. kuvernööri
  1. William Wyatt Bibb (demokraatti-republikaanit, 1819–1820)
  2. Thomas Bibb (demokraatti-republikaanit, 1820–1821)
  3. Israel Pickens (demokraatti-republikaanit, 1821–1825)
  4. John Murphy (demokraatit, 1825–1829)
  5. Gabriel Moore (demokraatit, 1829–1831)
  6. Samuel B. Moore (demokraatit, 1831)
  7. John Gayle (demokraatit, 1831–1835)
  8. Clement C. Clay (demokraatit, 1835–1837)
  9. Hugh McVay (demokraatit, 1837)
  10. Arthur P. Bagby (demokraatit, 1837–1841)
  11. Benjamin Fitzpatrick (demokraatit, 1841–1845)
  12. Joshua L. Martin (riippumaton, 1845–1847)
  13. Reuben Chapman (demokraatit, 1847–1849)
  14. Henry W. Collier (demokraatit, 1849–1853)
  15. John A. Winston (demokraatit, 1853–1857)
  16. Andrew B. Moore (demokraatit, 1857–1861)
  17. John Gill Shorter (demokraatit, 1861–1863)
  18. Thomas H. Watts (demokraatit, 1863–1865)
  19. Lewis E. Parsons (demokraatit, 1865)
  20. Robert M. Patton (demokraatit, 1865–1868)
    Wager Swayne (Armeija, 1867–1868)[N 1]
  21. William H. Smith (republikaanit, 1868–1870)
  22. Robert B. Lindsay (demokraatit, 1870–1872)
  23. David P. Lewis (republikaanit, 1872–1874)
  24. George S. Houston (demokraatit, 1874–1878)
  25. Rufus W. Cobb (demokraatit, 1878–1882)
  26. Edward A. O'Neal (demokraatit, 1882–1886)
  27. Thomas Seay (demokraatit, 1886–1890)
  28. Thomas G. Jones (demokraatit, 1890–1894)
  29. William C. Oates (demokraatit, 1894–1896)
  30. Joseph F. Johnston (demokraatit, 1896–1900)
    William D. Jelks (demokraatit, 1900)[N 2]
  31. William J. Samford (demokraatit, 1900–1901)
  32. William D. Jelks (demokraatit, 1901–1907)
    Russell M. Cunningham (demokraatit, 1904–1905)[N 3]
  33. B. B. Comer (demokraatit, 1907–1911)
  34. Emmet O'Neal (demokraatit, 1911–1915)
  35. Charles Henderson (demokraatit, 1915–1919)
  36. Thomas Kilby (demokraatit, 1919–1923)
  37. William W. Brandon (demokraatit, 1923–1927)
    Charles S. McDowell (demokraatit, 1924)[N 4]
  38. Bibb Graves (demokraatit, 1927–1931)
  39. Benjamin M. Miller (demokraatit, 1931–1935)
  40. Bibb Graves (demokraatit, 1935–1939)
  41. Frank M. Dixon (demokraatit, 1939–1943)
  42. Chauncey Sparks (demokraatit, 1943–1947)
  43. James E. Folsom, Sr. (demokraatit, 1947–1951)
  44. Gordon Persons (demokraatit, 1951–1955)
  45. James E. Folsom, Sr. (demokraatit, 1955–1959)
  46. John Patterson (demokraatit, 1959–1963)
  47. George Wallace (demokraatit, 1963–1967)
  48. Lurleen Wallace (demokraatit, 1967–1968)
  49. Albert Brewer (demokraatit, 1968–1971)
  50. George Wallace (demokraatit, 1971–1979)
    Jere Beasley (demokraatit, 1972)[N 5]
  51. Forrest H. "Fob" James Jr. (demokraatit, 1979–1983)
  52. George Wallace (demokraatit, 1983–1987)
  53. H. Guy Hunt (republikaanit, 1987–1993)
  54. James E. Folsom, Jr. (demokraatit, 1993–1995)
  55. Forrest H. "Fob" James Jr. (republikaanit, 1995–1999)
  56. Don Siegelman (demokraatit, 1999–2003)
  57. Bob Riley (republikaanit, 2003–2011)
  58. Robert J. Bentley (republikaanit, 2011–)
  1. Swayne toimi Alabaman kuvernöörinä sodan aikana, vaikka edellisen kuvernöörin Lewis E. Parsonsin kausi oli vielä kesken
  2. Toimi kuvernöörinä oikean kuvernöörin heikon terveydentilan vuoksi
  3. Toimi kuvernöörinä oikean kuvernöörin heikon terveydentilan vuoksi
  4. McDowell toimi kuvernöörinä kaksi päivää William Brandonin osallistuttua demokraattien kansalliseen tapaamiseen New Yorkissa.
  5. Beasley toimi kuvernöörinä 32 päivää, kun George Wallace yritettiin murhata presidentinvaalikampanjansa aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alabaman perustuslaki, artikla V
  2. Alabama Governors Alabama Department of Archives and History. Viitattu 17.8.2010. (englanniksi)
  3. Governors of Alabama National Governors Association. Viitattu 15.11.2013. (englanniksi)