Luettelo Kalifornian kuvernööreistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kalifornian kuvernöörien määrä puolueittain.

Tämä on luettelo Kalifornian kuvernööreistä.

Kalifornian kuvernööri on Kalifornian hallinnon päämies ja Kalifornian asevoimien ylipäällikkö. Kuvernöörillä on velvollisuus valvoa osavaltion lakeja ja valta vahvistaa uudet lait. Lisäksi kuvernöörillä on veto-oikeus Kalifornian uusiin lakiesityksiin. Kuvernööri valitaan neljän vuoden välein kansanäänestyksellä. Vuonna 1990 hyväksytyn lakiehdotuksen mukaisesti kuvernööri voi olla virassaan korkeintaan kaksi kautta. Kuvernöörit astuvat virkaan ensimmäisenä maanantaina tammikuun 1. päivän jälkeen. Kuvernöörin on oltava Yhdysvaltain kansalainen sekä äänioikeutettu.[1][2]

Kalifornian ensimmäinen kuvernööri oli 20. joulukuuta 1849 työnsä aloittanut demokraattisen puolueen jäsen Peter Hardeman Burnett.[3] Hän oli virassa hieman yli vuoden, 9. tammikuuta 1851 asti.[4] Ensimmäinen republikaanisen puolueen kuvernööri Kaliforniassa oli Leland Stanford, joka toimi virassa tammikuusta 1862 joulukuuhun 1863.[5][6][7] Kaikkien aikojen lyhyin kausi oli Milton Lathamilla, joka oli virassa vain viisi päivää tammikuussa 1860.[8] Pisimpään kuvernöörinä taas toimi Earl Warren, joka oli virassa lähes kymmenen vuotta.[9]

Kalifornian kuvernööreistä ainoastaan Ronald Reagan on toiminut myös Yhdysvaltain presidenttinä.[10] Nykyinen kuvernööri on Jerry Brown.

Kuvernöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter Hardeman Burnett, Kalifornian ensimmäinen kuvernööri.
Leland Stanford, Kalifornian kahdeksas ja ensimmäinen republikaaninen kuvernööri.
Earl Warren, Kalifornian 30. kuvernööri sekä korkeimman oikeuden 14. puheenjohtaja.
Ronald Reagan, Kalifornian 33. kuvernööri ja Yhdysvaltain 40. presidentti.
Jerry Brown, Kalifornian 39. ja nykyinen kuvernööri.

Kalifornian kuvernööreistä 22 on edustanut republikaaneja, 15 demokraatteja, yksi American- (myöh. Know Nothing) ja yksi progressiivista puoluetta.

Nimi[11][3][12] Virassa Puolue Varakuvernööri Kausia
1[13] Peter Hardeman Burnett 1849–1851 Demokraatit John McDougall ½
2[13] John McDougall 1851–1852 Demokraatit David C. Broderick ½
3[13] John Bigler 1852–1856 Demokraatit Samuel Purdy 2
4[14] J. Neely Johnson 1856–1858 American Robert M. Anderson 1
5[14] John B. Weller 1858–1860 Demokraatit John Walkup 1
6[14] Milton Latham 1860 Lecompton/demokraatit John G. Downey ½
7[14] John G. Downey 1860–1862 Lecompton/demokraatit Isaac N. Quinn ja Pablo de la Guerra ½
8[14] Leland Stanford 1862–1863 Republikaanit John F. Chellis 1
9[15] Frederick Low 1863–1867 Unionisti/Republikaanit Tim N. Machin 1
10[15] Henry Huntly Haight 1867–1871 Demokraatit William Holden 1
11[15] Newton Booth 1871–1875 Republikaanit Romualdo Pacheco ½
12[15] Romualdo Pacheco 1875 Republikaanit William Irwin ½
13[15] William Irwin 1875–1880 Demokraatit James A. Johnson 1
14[16] George Clement Perkins 1880–1883 Republikaanit John Mansfield 1
15[16] George Stoneman 1883–1887 Demokraatit John Daggett 1
16[16] Washington Bartlett 1887 Demokraatit Robert Waterman ½[K 1]
17[16] Robert Waterman 1887–1891 Republikaanit Stephen M. White ½
18[16] Henry Markham 1891–1895 Republikaanit John B. Reddick 1
19[17] James Budd 1895–1899 Demokraatit Spencer G. Millard[K 2] ja William T. Jeter[K 3] 1
20[17] Henry Gage 1899–1903 Republikaanit Jacob H. Neff 1
21[17] George Pardee 1903–1907 Republikaanit Alden Anderson 1
22[17] James Gillett 1907–1911 Republikaanit Warren R. Porter 1
23[17] Hiram Johnson 1911–1917 Republikaanit/Progressiiviset A. J. Wallace, John M. Eshleman[K 4] ja William Stephens[K 5] [K 6]
24[18] William Stephens 1917–1923 Republikaanit Vapaa ja Clement C. Young ½
25[18] Friend Richardson 1923–1927 Republikaanit Clement C. Young 1
26[18] Clement C. Young 1927–1931 Republikaanit Buron Fitts ja H. L. Carnahan[K 7] 1
27[18] James Rolph Jr. 1931–1934 Republikaanit Frank Merriam ½[K 8]
28[18] Frank Merriam 1934–1939 Republikaanit Vapaa ja George J. Hatfield ½
29[19] Culbert Olson 1939–1943 Demokraatit Ellis E. Patterson 1
30[19] Earl Warren 1943–1953 Republikaanit Frederick F. Houser ja Goodwin Jess Knight
31[19] Goodwin Jess Knight 1953–1959 Republikaanit Harold J. Powers
32[19] Edmund Gerald ”Pat” Brown, Sr. 1959–1967 Demokraatit Glenn M. Anderson 2
33[19] Ronald Reagan 1967–1975 Republikaanit Robert Finch, Edwin Reinecke[K 9] ja John L. Harmer[K 10] 2
34[20] Edmund Gerald ”Jerry” Brown, Jr. 1975–1983 Demokraatit Mervyn M. Dymally ja Michael Curb 2
35[20] George Deukmejian 1983–1991 Republikaanit Leo T. McCarthy 2
36[20] Pete Wilson 1991–1999 Republikaanit Leo T. McCarthy ja Joseph Graham "Gray" Davis 2
37[20] Joseph Graham ”Gray” Davis 1999–2003 Demokraatit Cruz Bustamante
38[20] Arnold Schwarzenegger 2003–2011 Republikaanit Cruz Bustamante, John Garamendi ja Abel Maldonado [K 11]
39[21] Jerry Brown 2011– Demokraatit Gavin Newsom 1
  1. Kuoli virassa
  2. Kuoli virassa
  3. Tuli kuvernöörin määrittämänä virkaan kesken kauden
  4. Kuoli virassa
  5. Tuli kuvernöörin määrittämänä virkaan kesken kauden
  6. Johnson valittiin ensimmäiselle kaudelleen republikaanina ja toiselle progressiivisena
  7. Tuli kuvernöörin määrittämänä virkaan kesken kauden
  8. Kuoli virassa
  9. Tuli kuvernöörin määrittämänä virkaan kesken kauden
  10. Tuli kuvernöörin määrittämänä virkaan kesken kauden
  11. Schwarzeneggerin toinen kausi päättyi 3. tammikuuta 2011

Elossa olevat entiset kuvernöörit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalifornian entisistä kuvernööreistä neljä on vielä elossa.

Kuvernööri Kuvernöörinä Syntymäpäivä
George Deukmejian[22][23] 1983–1991 6. kesäkuuta 1928 (85 vuotta)
Pete Wilson[24][25] 1991–1999 23. elokuuta 1933 (80 vuotta)
Gray Davis[26][27] 1999–2003 26. joulukuuta 1942 (71 vuotta)
Arnold Schwarzenegger 2003–2011 30. heinäkuuta 1947 (66 vuotta)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kalifornian perustuslaki, 5. artikla[1]
  2. Summary of Qualifications and Requirements for the Office of Governor sos.ca.gov. Viitattu 5.8.2010. (englanniksi)
  3. a b Governors of California - Biographies (Party) Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  4. Who is Peter Burnett? Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  5. Leland Stanford - California Museum Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  6. Governor Leland Stanford of California Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  7. Cleveland Amory: Who Killed Society?, s. 430. Harper & Brothers, 1960. (englanniksi)
  8. Governors of California - Milton Latham Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  9. Kevin Starr: California in war and peace, 1940-1950, s. 242. Oxford University Press US, 2002. (englanniksi)
  10. Governor Ronald Reagan of California Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  11. Governors of California - Biographies (Term) Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  12. The US50 - A guide to the state of California - List of Governors Viitattu 16.7.2010. (englanniksi)
  13. a b c California Governors - 1849 - 1856 Capitolmuseum. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  14. a b c d e California Governors - 1856 - 1863 Capitolmuseum. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  15. a b c d e California Governors - 1863 - 1880 Capitolmuseum. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  16. a b c d e California Governors - 1880 - 1895 Capitolmuseum. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  17. a b c d e California Governors - 1895 - 1917 Capitolmuseum. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  18. a b c d e California Governors - 1917 - 1939 Capitolmuseum. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  19. a b c d e California Governors - 1939 - 1975 Capitolmuseum. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  20. a b c d e California Governors - 1975 - Present Capitolmuseum. Viitattu 2.8.2010. (englanniksi)
  21. Jerry Brown wins governor's race SFGate.com. Viitattu 11.11.2010. (englanniksi)
  22. George Deukmejian NNDB. Viitattu 16.7.2010. (englanniksi)
  23. Governor George Deukmejian of California Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  24. Pete Wilson NNDB. Viitattu 16.7.2010. (englanniksi)
  25. Governor Pete Wilson of California Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)
  26. Gray Davis NNDB. Viitattu 16.7.2010. (englanniksi)
  27. Governor Gray Davis of California Viitattu 16.6.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]