San Franciscon lahden ympäristö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Satelliittikuva San Franciscon lahden ympäristöstä.
San Franciscon lahden ympäristön piirikunnat. On kiistanalaista, tulisiko Santa Cruz lukea tähän alueeseen.

San Franciscon lahden ympäristö (engl. San Francisco Bay Area, usein yksinkertaisesti Bay Area) viittaa alueeseen Yhdysvaltain Kalifornian osavaltion pohjoisosassa. Alue on maantieteellisesti ja etnisesti hyvin epäyhtenäinen. Lahden rannoilla sijaitseva taajama on kuitenkin yhtenäistä. Alueella asuu yli seitsemän miljoonaa asukasta.

Alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue on maantieteellisesti monipuolinen metropolialue, joka ympäröi San Franciscon ja San Pablon lahtia. Se kattaa San Franciscon, San Josén ja Oaklandin kaupungit sekä niiden lukuisat esikaupunkialueet. San José on alueen maantieteellisesti laajin kaupunki ja siellä sijaitsee teknologia-alan yrityksistä tunnettu Piilaakso.

Sillat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Franciscosta pohjoiseen sijaitsee Golden Gate -silta. San Franciscosta itään sijaitsee San Francisco–Oakland Bay Bridge, joka yhdistää San Franciscon ja lahden itäpuolella sijaitsevan Oaklandin. Pohjoisessa sijaitsee Richmond-San Rafael Bridge ja etelässä San Mateo-Hayward Bridge sekä eteläisimpänä Dumbarton Bridge. Silloista pisin on San Mateo-Hayward Bridge.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Franciscon lahden alueella ilmasto vaihtelee verrattain pienellä alueella. Ilmasto on tyypiltään välimeren ilmasto, jossa on kuivat ja lämpimät kesät ja sateisempi talvi, jonka aikana lämpötila ei kuitenkaan muutu kylmäksi. Talvella keskilämpötilat laskevat 10-15 asteen paikkeille.

Tyynen valtameren kylmästä Kalifornian virrasta johtuva kylmä merivesi, joka on kesällä noin 12-13 asteista, vaikuttaa voimakkaasti itäisen osan ilmastoon, erityisesti San Franciscon kaupungin alueella. San Franciscon kesät ovat viileitä verrattuna muihin lahden alueisiin. San Franciscossa esiintyä sumua, joka työntyy Golden Gate -sillan luota lahdelle.

Meren viilentävä vaikutus vähentyy etelämpänä, sillä meren ja lahden välissä on vuoria. Lahden eteläinen osa, jossa San José sijaitsee, on kuivempaa ja kuumempaa kuin pohjoisemmat tai läntisemmät alueet.

Lahden itäinen puoli on lämpimämpi kuin itäinen puoli, sillä itäisellä puolella meren viilentävä vaikutus on vähäisempi. Esimerkiksi Oaklandissa lahden itäpuolella on kesäpäivisin nelisen astetta lämpimämpää kuin lahden länsipuolella San Franciscossa.

Kasvillisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

San Franciscon lahden alueella kasvaa palmuja, joista San Franciscon alueella huomattavimpia ovat kanarianpalmut (Phoenix canariensis), jotka on tuotu Kanariansaarilta. Kanarianpalmuja on istutettu puistopuiksi ja teiden varsille. Erityisesti etelämpänä San Joséssa kasvaa bulevardipalmuja (Washingtonia robusta), jotka pitävät kuivemmasta ilmastosta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluetta palvelevia lentokenttiä ovat San Franciscon kansainvälinen lentokenttä, Oaklandin kansainvälinen lentokenttä ja San Josén kansainvälinen lentokenttä. Nämä lentokentät sijaitsevat etäällä toisistaan, lahden alueen eri kohdissa. Lahden alueelta on säännöllinen junayhteys Los Angelesiin.