Les Plus Beaux Villages de France

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtaosa kauneimmista kylistä sijaitsee Ranskan eteläosissa, kuten Dordognessa ja Aveyronissa.
Järjestöön kuuluminen näkyy liikennemerkin lisäkilvestä kylään saavuttaessa.

Les Plus Beaux Villages de France (suom. Ranskan kauneimmat kylät) on ranskalainen vuonna 1982 perustettu järjestö, joka pyrkii edistämään ranskalaista kyläkulttuuria ja Ranskan maaseudulle suuntautuvaa matkailua. Vuonna 2017 järjestön jäseninä oli 156 kylää 69 eri departementista ja 14 hallintoalueelta.[1] Lähes kaikki järjestön jäsenkylät ovat samalla pieniä kuntia tai niiden keskustaajamia. Etenkin Etelä-Ranskassa kylät ovat usein vanhan linnavuoren rinteille kasvaneita, kauas näkyviä ja maisemaansa hallitsevia kyliä, jollaisia kutsutaan Ranskassa nimellä village perché, ”korkealle ripustettu kylä”[2].

Järjestöön haetaan kunnanvaltuutettujen päätöksen perusteella. Ehtoja ovat, ettei kylän asukasluku ylitä kahta tuhatta, että kylä on maaseutumainen ja että kylässä sijaitsee vähintään kaksi kansallisperintökohdetta (ransk. monument historique). Jäsenkunnat maksavat järjestölle vuosimaksua.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idean järjestöstä sai Limousinin alueen Corrèzen departementissa sijaitsevan Collonges-la-Rougen pormestari Charles Ceyrac vuonna 1981 nähdessään Reader’s Digestin julkaiseman kuvateoksen Les Plus Beaux Villages de France. Hän sai mukaansa 66 muun ranskalaiskunnan pormestarit perustamaan yhdistystä aiheen ympärille. Yhdistys pyrkii säilyttämään kylät elinvoimaisina ”museoimatta” niitä liiallisilla suojelu- tai muilla toimenpiteillä.[1]

Jäsenkylät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on järjestön jäseneksi hyväksytyt kylät hallintoalueittain ja departementeittain:[3]

Auvergne-Rhône-Alpes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auvergnen alueelta järjestössä on mukana Haute-Loiren departementin neljä kylää: Arlempdes, Blesle, Lavaudieu ja Pradelles. Puy-de-Dômen departementista on kaksi jäsentä: Montpeyroux ja Usson. Saman departementin Saint-Floret ja Saint-Saturnin olivat jäseniä aiemmin. Muita alueen kauneimpia kyliä ovat Allier'n departementin Charroux sekä Cantalin departementin Salers ja Tournemire.

Rhône-Alpesin departementeista Drôme on saanut mukaan neljä kylää: La Garde-Adhémar, Mirmande, Montbrun-les-Bains ja Le Poët-Laval. Ardèchesta ovat mukana Balazuc ja Vogüé, Haute-Savoien departementista Sixt-Fer-à-Cheval ja Yvoire. Muita alueen jäsenkyliä ovat Pérouges (Ain), Saint-Antoine-l’Abbaye (Isère), Sainte-Croix-en-Jarez (Loire), Oingt (Rhône) sekä Bonneval-sur-Arc (Savoie).

Bretagne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bretagnen hallintoalueen Finistèren departementista jäsenenä oli 2010-luvun puolivälissä Locronan. Kaksi muuta Finistèren kuntaa, Île-de-Sein ja Le Faou, olivat jäseniä aiemmin.[4] Muita jäsenkyliä Bretagnessa ovat Moncontour (Côtes-d’Armor), Saint-Suliac (Ille-et-Vilaine) ja Rochefort-en-Terre (Morbihan).

Burgundi-Franche-Comté[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Burgundin alueelta kauneimmiksi kyliksi ovat valikoituneet Côte-d’Orin departementin Châteauneuf ja Flavigny-sur-Ozerain, Saône-et-Loiren departementin Semur-en-Brionnais sekä Yonnen departementin Noyers ja Vézelay.

Franche-Comtén kauneimpia kyliä ovat Juran departementin Baume-les-Messieurs ja Château-Chalon, Doubsin departementin Lods sekä Haute-Saônen departementin Pesmes.

Grand Est[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riquewihrin kylä Alsacessa.

Bas-Rhinin departementista jäseninä ovat Hunspachin ja Mittelbergheimin kylät, Haut-Rhinin departementista Eguisheim, Hunawihr ja Riquewihr. Champagne-Ardennen kyliä ei ole jäseninä, mutta Lorrainesta mukana ovat Mosellen departementin Rodemack ja Saint-Quirin.

Hauts-de-France[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoisen teollistuneelta Nord-Pas-de-Calais’n alueelta ei järjestössä ole kyliä, mutta Picardien alueelta ovat mukana Aisnen departementin Parfondeval ja Oisen departementin Gerberoy.

Île-de-France[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pariisia ympäröivältä Île-de-Francen alueelta kauneimpien kylien joukkoon on valittu Val-d’Oisen departementin La Roche-Guyon ja Barbizon.

Centre-Val de Loire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Centre-Val de Loiren hallintoalueella kauneimpia kyliä ovat Cherin departementin Apremont-sur-Allier, Indren departementin Gargilesse-Dampierre ja Saint-Benoît-du-Sault, Indre-et-Loiren departementin Candes-Saint-Martin, Crissay-sur-Manse ja Montrésor, Loir-et-Cherin departementin Lavardin sekä Loiret’n departementin Yèvre-le-Châtelin kylä kunnassa Yèvre-la-Ville.

Korsika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korsikan saarella kauneimpia kyliä ovat Corse-du-Sudin departementin Piana ja Haute-Corsen departementin Sant’Antonino.

Normandia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barfleurin satamaa.

Englannin kanaalin rannikon Normandiasta mukana järjestössä ovat Euren departementin Le Bec-Hellouin ja Lyons-la-Forêt, Calvadosin Beuvron-en-Auge, Manchen Barfleur sekä Ornen departementin Saint-Céneri-le-Gérei.

Oksitania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Languedoc-Roussillonin alueelta kauneimpien kylien järjestöön on valittu viisi Pyrénées-Orientalesin departementin kylää: Castelnou, Eus, Évol, Mosset ja Villefranche-de-Conflent. Gardin departementista ovat mukana Aiguèze, Montclus ja La Roque-sur-Cèze, Hérault’n departementista Minerve, Olargues ja Saint-Guilhem-le-Désert, Lozèren departementista Sainte-Enimie ja Prévenchèresin kunnan La Garde-Guérin, sekä vielä Auden departementista Lagrassen kylä.

Midi-Pyrénées-alueen Aveyronin departementista järjestöön on päässyt peräti kymmenen kylää: Belcastel, Brousse-le-Château, Conques-en-Rouergue, La Couvertoirade, Estaing, Najac, Peyre (Comprégnacin kunnassa), Saint-Côme-d’Olt, Sainte-Eulalie-d’Olt ja Sauveterre-de-Rouergue. Lotin departementista mukana on kuusi kylää: Autoire, Capdenac, Cardaillac, Carennac, Loubressac ja Saint-Cirq-Lapopie. Tarnin departementin neljä jäsenkylää ovat Castelnau-de-Montmiral, Lautrec, Monestiés ja Puycelsi. Myös Gersin departementista on mukana neljä kylää: Fourcès, Larressingle, Montréal-du-Gers ja Sarrant. Tarn-et-Garonnesta mukana on kolme kylää: Auvillar, Bruniquel ja Lauzerte. Lisäksi Midi-Pyrenées’n kauneimpia kyliä ovat vielä Ariègen departementin Camon ja Saint-Lizier sekä Haute-Garonnessa sijaitseva Saint-Bertrand-de-Comminges.

Pays de la Loire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pays de la Loiren alueelta kauneimpien kylien joukkoon ovat päässeet Maine-et-Loiren departementin Montsoreau, Mayennen departementin Sainte-Suzanne ja Vendéen departementin Vouvant.

Provence-Alpit-Riviera‎[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Välimeren rannikon kaakkoiselta Provence-Alpit-Riviera‎n hallintoalueelta eniten kauniita kyliä eli seitsemän on nimetty Vauclusen departementista: Ansouis, Gordes, Lourmarin, Ménerbes, Roussillon, Séguret ja Venasque. Toiseksi eniten, neljä kylää, on Varin departementissa: Bargème, Gassin, Seillans ja Tourtour. Alpes-Maritimesin departementista mukaan on päässyt kolme kylää: Coaraze, Gourdon ja Sainte-Agnès. Alueen kauneimpia kyliä ovat myös Hautes-Alpesin departementin La Grave-la-Meije ja Saint-Véran sekä Alpes-de-Haute-Provencen departementin Moustiers-Sainte-Marie ja Bouches-du-Rhônen departementin Les Baux-de-Provence.

Uusi-Akvitania[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beynac-et-Cazenac.

Dordognen departementissa kauneimpia kyliä on peräti kymmenen: Belvès, Beynac-et-Cazenac, Castelnaud-la-Chapelle, Domme, La Roque-Gageac, Limeuil, Monpazier, Saint-Amand-de-Coly, Saint-Jean-de-Côle ja Saint-Léon-sur-Vézère. Lot-et-Garonnen departementista mukana ovat Monflanquin ja Pujolsin kunnan Pujols-le-Haut. Ranskan lounaiskulman Pyrénées-Atlantiques-departementista jäsenkyliä ovat Ainhoa, La Bastide-Clairence, Navarrenx ja Sare.

Limousinin alueen Corrèzen departementissa jäsenkyliä on kuusi: Collonges-la-Rouge, Curemonte, Saint-Robert, Ségur-le-Château, Treignac ja Turenne. Mukana Limousinistä on myös Haute-Viennen departementin Mortemart.

Poitou-Charentesista mukana ovat Charenten departementin Aubeterre-sur-Dronne sekä Charente-Maritimen Ars-en-Ré, Brouage, La Flotte-en-Ré, Mornac-sur-Seudre ja Talmont-sur-Gironde. Muut alueen jäsenkylät ovat Deux-Sèvresin departementin Coulon ja Viennen departementin Angles-sur-l’Anglin.

Ranskan merentakaiset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainoa Ranskan merentakaisilta alueilta Les Plus Beaux Villages de France -järjestön jäseneksi otettu kylä on Intian valtameren Réunionin saaren Salazien kunnassa sijaitseva Hell-Bourg.

Vastaavia järjestöjä muissa maissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan esimerkin innoittamana samankaltaisia kauniiden kylien yhteenliittymiä on perustettu Belgian Valloniaan (Les Plus Beaux Villages de Wallonie a.s.b.l.), Kanadan Quebeciin (L’Association des plus beaux villages du Québec), Japaniin (日本で最も美しい村), Italiaan (I Borghi più Belli d’Italia), Sveitsiin (Les Plus Beaux Villages de Suisse),[5] Espanjaan (Los Pueblos Màs Bonitos de España), Romaniaan (AFSR – Asociația cele mai frumoase sate din Romania), Venäjälle (Ассоциация самых красивых деревень России) ja Saksaan (Deutschlands Schönste Dörfer). Niiden kattojärjestönä toimii International Federation of The Most Beautiful Villages of the World.[6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b About us (Arkistoitu – Internet Archive), Les Plus Beaux Villages de France 2017. Viitattu 5.7.2017.
  2. Discover our favourite perched villages of Provence, France This Way -sivusto. Viitattu 9.7.2017.
  3. List of The Most Beautiful Villages of France (Arkistoitu – Internet Archive), The Most Beautiful Villages of France. Viitattu 6.7.2017.
  4. Le Faou perd son label de plus beau village, Ouest-France 18.12.2014. Viitattu 9.7.2017.
  5. Les Plus Beaux Villages de Suisse (Arkistoitu – Internet Archive). Viitattu 14.7.2017.
  6. Etusivu, International Federation of Les Plus Beaux Villages de la Terre (The Most Beautiful Villages of the World). Viitattu 14.7.2017.
  7. International vernetzt, Deutschlands Schönste Dörfer. Viitattu 17.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Les Plus Beaux Villages de France