Lapua-Seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lapua-Seura on Lapualla toimiva kotiseutuyhdistys. Se perustettiin vuonna 1937 tarkoituksenaan työskennellä kaikin tavoin Lapuan ja lapualaisten puolesta. Pyrkimyksenä on toimia paikalliskulttuurin ja ympäristön puolesta sekä kotiseutuhengen kohottamiseksi. Mukaan toimintaan pääsee kuka tahansa kiinnostunut.

Lapua-Seura omistaa Ränkimäen talomuseon, jota se pyrkii ylläpitämään ja kehittämään. Yhdistys toimii järjestäjänä tai ainakin osanottajana erilaisissa kotiseutuhenkeä kohottavissa tilaisuuksissa ja pyrkii äänitorveksi Lapuaa ja lapualaisuutta koskettavissa asioissa. Lisäksi Lapua-Seura toimii paikallislehti Lapuan Sanomia julkaisevan, seuran perustaman Lapua-Säätiön valtuuskuntana.

Vuosittain seura toteuttaa Lapuan päivät. Lapuan taistelun 1808 jokakesäisen muistojuhlan järjestävät Lapuan kaupunki, Lapua-Seura ry ja vuosittain vaihtuva kolmas taho.

Lapua-Seura harjoittaa myös omaa pienimuotoista julkaisutoimintaa.

Lapua-Seura on ollut mukana vuosina 2002–2006 toteutetussa Merenkurkun historiamatkailuhankkeessa, ja yksi Sodan ja rauhan tien matkailureitin opaskylteistä sijaitsee Ränkimäen talomuseon alueella. Lisäksi Seura on mukana Härmänmaan kulttuuriperintöhankkeessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]