Kummeli (televisiosarja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kummeli
Ohjelman tunnuslogo.
Ohjelman tunnuslogo.
Tyyli sketsisarja
Kestoaika 25–30 minuuttia/jakso
Tekijä Kummeli
Pääosissa Heikki Silvennoinen (1991–)
Timo Kahilainen (1991–)
Heikki Hela (1992–)
Heikki Vihinen (1995–)
Olli Keskinen (1991–1994, 1999–2000)
Janne Saarinen (1991)
Tom Lindholm (1992-1993)
Mari Turunen (1994–2004)
Miia Selin (2003–2004)
Mikko Kivinen (2003–2004)
Alkuperämaa Suomi
Verkko Yle TV2
Esitetty 7. kesäkuuta 1991 – 4. tammikuuta 2004
Jaksoja 49
Aiheesta muualla
IMDb

Kummeli on suomalainen koomikkoryhmä, jolla on televisiossa nimeään kantava sketsiohjelmasarja. Ohjelmaa on esitetty Yleisradion Yle TV2-kanavalla vuodesta 1991 lähtien. Sketsisarja koostuu lyhyistä, joskus musiikkipainotteisista sketseistä, joissa yleensä samat henkilöhahmot esiintyivät jaksosta toiseen. Varsinaista juonijatkumoa jaksojen välillä ei yleensä ole ollut. Kummeli-nimen keksi Olli Keskisen vaimolähde?.

Televisiosarjan lisäksi ryhmä on tehnyt lukuisia live-esiintymisiä, äänilevyn Artisti maksaa sekä viisi elokuvaa: Kummeli Stories, Kummeli Kultakuume, Kummelin Jackpot, Kummeli Alivuokralainen ja Kummeli V. Kummeli-ryhmä näyttelee myös elokuvassa Herra Heinämäki ja Leijonatuuliviiri.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvakaappaus Musacorner -sketsistä vuodelta 1991.

Kummeli syntyi keväällä 1991 Tampereella, kun Heikki Silvennoinen, Timo Kahilainen ja Olli Keskinen tekivät televisio-ohjaaja Matti Grönbergille kotivideolla muutaman sketsin. [1] Yleisradio vakuuttui kotivideosta ja antoi rahaa kolmeosaisen viihdesarjan tekemiseen. Kolmiosainen viihdesarja esitettiin kesäkuussa 1991, ja sen katsojaluvut olivat 200 000–300 000:n paikkeilla. Sarja aiheutti valtaisan katsojapalautteen.[1] Ohjelmasta pidettiin erityisesti opiskelijapiireissä, kun taas esimerkiksi varttuneimmat katsojat eivät siitä pitäneet.[1] Vuonna 1992 jaksoista esitettiin kaksi koostejaksoa, jotka sisälsivät parhaita paloja.

Kummeliin tehtiin 12 uutta jaksoa, jotka esitettiin loppuvuodesta 1992 ja keväällä 1993.[2] Ohjelma oli suosiossa erityisesti koululaisten ja opiskelijoiden keskuudessa.[2] Katsojaluvut nousivat noin puoleen miljoonaan.[2] Kummeli-ryhmään tuli tuolloin mukaan Heikki Hela.[2] Syksyllä 1993 esitettiin kuusi uutta jaksoa.[3] Samaan aikaan Yle Tallennemyynti julkaisi Kummeli-sarjasta kirjastotallenteen, joka sisälsi 1. tuotantokauden jaksot 1–3, 5–6 ja 11.[4]

Kevääksi 1994 tehtiin kahdeksan uutta jaksoa.[5] Kyseisenä vuonna Kummeli oli suosionsa huipulla, saaden parhaimmillaan yli 900 000 katsojaa.[5] Ryhmältä ilmestyi platinaa myynyt levy Artisti maksaa kesällä 1994.[5] Samana vuonna Europa Vision julkaisi kahdeksan myyntivideota, jotka sisälsivät Kummelin ensimmäisten tuotantokausien jaksoja vuosilta 19911993.[6]Kummeli oli ensimmäinen Yleisradion televisiosarja, joka julkaistiin videona kotitalouksiin.[6] Vuoden 1994 lopussa Olli Keskinen ilmoitti eroavansa Kummeli-ryhmästä.[5]

Vuonna 1995 ilmestyi ryhmän ensimmäinen elokuva Kummeli Stories, joka oli kyseisen vuoden toiseksi katsotuin kotimainen elokuva.[7] Ryhmään liittyivät myös elokuvan käsikirjoittajanakin toiminut Heikki Vihinen ja ryhmän ensimmäinen naisnäyttelijä Mari Turunen.

Vuonna 1996 ryhmä teki toiminnallisen humoristisen poliisisarjan Lihaksia ja luoteja, joka sai ristiriitaisen vastaanoton katsojien keskuudessa.[8]

Vuoden 1997 tehtiin kuusi uutta jaksoa. Juontajaksi pestattiin Heikki Vihisen esittämä Fabio.[9] Saman vuoden elokuussa ruvettiin kuvaamaan ryhmän toista elokuvaa Kummeli Kultakuume, joka sai ensi-iltansa joulukuussa 1997.[9] Vuoden 1997 sarjan jaksot julkaistiin kirjastotallenteena saman vuoden syksynä.[10]

Vuonna 1998 ryhmä teki 8-osaisen humoristisen lääkärisarjan Lääkärit tulessa, joka sai katsojien keskuudessa ristiriitaisen vastaanoton aivan kuten kaksi vuotta aiemmin esitetty Lihaksia ja luoteja -sarjakin.

Vuosina 19992000 esitettiin 8 uutta Kummeli-jaksoa. Kyseisissä jaksoissa oli mukana myös studioyleisö. Olli Keskinen oli palannut takaisin Kummeli-ryhmään. Tämän jälkeen ryhmä teki "kummelihenkiset" televisiosarjat Mankeli ja Jurismia.

Vuosien 2003 lopulla ja 2004 alussa esitettiin 6 uutta jaksoa. Mukana oli sekä uusia että vanhoja hahmoja. Kummeli-ryhmän kokoonpano oli myös uudistunut: Mari Turunen ja Olli Keskinen eivät olleet enää mukana. Uutena jäsenenä ryhmässä oli Miia Selin, joka esiintyi jo Lääkärit tulessa sekä Mankeli -sarjoissa. Näyttelijä Mikko Kivinen esitti viimeisimmässä Kummelissa juontajaa ja esiintyi muutamassa sketsissäkin.

Vuonna 2004 Pan Vision aloitti Kummeli-sarjan jaksojen julkaisemisen DVD:lle. Ensimmäinen boksi, Kyllä lähtee! julkaistiin lokakuussa 2004, joka sisälsi lähes kaikki sketsit vuosilta 1991–1993. Seuraavan vuoden alussa julkaistiin Artisti maksaa -boksi, joka sisälsi lähes kaikki vuosien 1993–1994 sketsit. Saman vuoden aikana julkaistiin boksit Jumankauta, juu nääs päivää (lähes kaikki sketsit 1997, 1999-2000) ja Onko nyt hjuva fiilis? (kaikki sketsit 2003–2004). Loppuvuodesta 2005 julkaistiin Paras A-ryhmä -boksi, joka sisälsi kaikki neljä julkaistua boksia samojen kansien sisällä. Ryhmän tekemät televisiosarjat Lihaksia ja luoteja, Lääkärit tulessa ja Jurismia julkaistiin DVD:inä, niin sanottuna "Vanaja-trilogiana" vuosien 2007–2008 aikana.

Kolmas Kummeli-elokuva, Kummelin Jackpot, julkaistiin vuonna 2006. Elokuva tuli elokuvateattereihin 17. helmikuuta 2006. Kummelin Jackpot oli vuoden 2006 toiseksi katsotuin kotimainen elokuva. Se myös sijoittui vuoden 2007 Jussi-Gaalan yleisöäänestyksessä toiseksi.

Vuonna 2008 julkaistiin neljäs Kummeli-elokuva, Kummeli Alivuokralainen. Elokuva perustuu Timo Kahilaisen ja Heikki Vihisen käsikirjoitukseen Tampereen Teatteriin tehtyyn farssiin Alivuokralainen. Elokuvan tuotannosta vastaa Markus Selin / Solar Films. Elokuva sai ensi-iltansa 12. syyskuuta 2008 ja se julkaistiin DVD:nä joulukuussa 2008.

Tammikuussa 2009 Yle TV2 aloitti sarjan jaksojen esittämisen alusta alkaen. Vuoden 1991 valmistuneita pilottijaksoja ei ole esitetty aikaisemmin alkuperäisessä muodossaan uusintana ensiesityksen jälkeen.

Vuonna 2010 Kummeli teki "Suuri joululahja"-kiertueen Eppu Normaalin kanssa. Kiertueella nähtiin vanhoja sketsihahmoja, mukana oli myös Olli Keskinen.

Lokakuussa 2011 kantaesityksensä Tampereen Työväen teatterissa saa Timo Kahilaisen ja Heikki Vihisen käsikirjoittama "Maailmanlopun hautaustomisto", jossa näyttelevät kaikki Kummelin jäsenet, sekä mm. Jurismia-sarjasta tuttu Esko Roine.

Lokakuussa 2012 kerrottiin Timo Kahilaisen, Heikki Vihisen ja Heikki Silvennoisen saaneen 6 000 euroa käsikirjoitustukea uuteen Kummeli-elokuvaan. Tuen myönsi Suomen elokuvasäätiö.[11] Viidennen Kummeli-elokuva, Kummeli V:n, tuotannosta vastaa Markus Selin ja Aleksi Mäkelä / Nummela Filmi sekä Timo Kahilainen / Porkkana Ryhmä. Elokuvan ohjaa Aleksi Mäkelä ja se saa ensi-iltansa 19. helmikuuta 2014.

Sketsejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jankon betoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsissä rakennusfirmapomo Kalervo Jankko(Heikki Silvennoinen) vastaa puhelimeen ja ratkoo mitä erikoisimpia urakkaongelmia. Sketsi päättyy yleensä niin, että puhelun soittaja huutaa luurista Jankolle: -Kalle, haista paska!

Matti Näsällä on asiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heikki Silvennoinen esittää Matti Näsä -nimistä mielipideaktivistia, joka kommentoi vahvalla Tampereen murteella yhteiskunnan pieniä ja suuria epäkohtia. Näsän kritisoinnin aiheiksi ovat päätyneet mm. kaupunkiasutus, jääkiekkolippujen hinnat, kymmenen pennin kolikot ja makkarapaketit. Matilla on myös veli nimeltä Teppo, joka esiintyy useissa myöhemmissä Matti Näsä -sketseissä.

Satu ja Tuija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi naiskaverusta jotka asuvat yhdessä. Tuija ihastui junttimaiseen Pasiin ja meni tämän kanssa naimisiin. Suhde kuitenkin päättyi, kun Tuija ei enää sietänyt Pasin laiskuutta.

Potilas Saarinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Potilas Saariselle tehdään lääkärissä outoja toimenpiteitä, kuten jojon poisto nenästä sekä varpaiden ja pään amputointi. Saarisen yleisiä hokemia ovat mm. "dodi" ja "dii just".

Speedy ja Saku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pertti "Speedy" Keinonen ja Sakari "Saku" Östermalm ovat heavymusiikkia soittavia parhaita kaveruksia, joiden suuri unelma on perustaa bändi ja julkaista levy. Matkan aikana kaksikko saa yllättäen levytyssopimuksen ja he kasaavat koesoittojen kautta bändin, jossa soittavat heidän lisäkseen Martti "Mäihä" Mähönen ja Kari "Kortsu" Korhonen. Kaksikko saa järjestettyä myös keikan, joskin paikan päällä on ainoastaan yksi katsoja; aiemmin koesoitoissa käynyt Keijo "Kalu" Kallio. Speedyn ja Sakun tunnettuja hokemia ovat muunmuassa "jee jee", "Speedy on sairaan nopee" sekä "artisti maksaa".

Puukon Veljekset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjanmaalla asuvat yhdessä Puukon kolme veljestä, Pekka, Henri ja Arttu, joista vanhin Pekka kertoo haastattelijalle tilan arkisia tapahtumia. Yleisin huolenaihe on nuorin veli Arttu, joka typerillä tempauksillaan häiritsee talon muuten rauhaisaa arkea. Sketsien lopussa Arttua rangaistaan aina kovin ottein.

Perintöä Odotellessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veljekset odottavat kotonaan isänsä kuolemaa, jotta he saisivat kauan kaipaamansa perinnön. Isä on varsin heikossa hapessa ja käy useasti lähellä kuolemaa mm. sydänkohtauksen ja karhun kanssa painimisen kautta. Veljekset luulevat joka sketsissä isänsä kuolleen ja riemastuvat, mutta isäntä herää aina uudelleen eloon.

Ippe ja Hantta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ippe ja Hantta ovat kaverukset, jotka kysyvät toisiltaan että "onks kaikki okei".

Kyylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heikki Silvenoinen esittää talonmiestä, joka joutuu joka kerta valittamaan kahdelle kaveruksille jostain. Valitus loppuu, kun toinen pyytää toista näyttämään ns. "dorkalle pala". Tämän jälkeen talkkari peruu kaiken sanoman.

Elämää juoksuhaudalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Synkkä kertomus pienestä kompanjasta. Tilanne rintamalla ei näytä kovin hyvältä, sillä heillä on vain yksi sotamies jäljellä. Lisäksi taistelukalustosta on suuri pula.

Kouhia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsi perustuu työnjohtaja Kouhiaan ja kahteen laiskaan, hyvin oikeutensa tiedostavaan työmieheen. Vanhanaikainen Kouhia pyrkii ihmisläheiseen johtamisotteeseen mm. hokemillaan "älkää itteenne teloko" ja "älkää raatako itteenne näännyksiin". Kouhia jakaa työmiehilleen myös pieniä, usein kylkiäisinä saatuja lahjoja, joilla hän pyrkii vaikuttamaan asemaansa paikallisyhteisössä, mm. saunamajurina tai matkanjohtajana. Työmiesten tunnetuimpia kommentteja ovat mm. "keskiviikko on pikkulauantai ja sen aamupäivän tunnit matelee" sekä "Ulkona on se paljonpuhuttu nollakeli. Nolla ei oo mitään". Kouhian tunnetuimpia kommentteja on hitaasti etenevää siltatyömaata utelevalle Yleisradion naistoimittajalle raakaa Koskenkorvaa tarjotessa heitetty "älä sä tyttö jäpitä siinä, ota säkin tosta vähän siivua".

Valintojen maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sketsi onnettomasta miehestä. Sketsissä suurin kunnia saa Tom Of Finland joka sanoo sketsin lopussa "luukurkkuun". Sketsin lopuksi juontaja ottaa Tomin kuulokkeet ja alkaa tanssimaan musiikin tahtiin.

Juha Koistinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koistinen on yliaktiivinen metallinhitsaaja, joka loukkaa itsensä sketsin lopussa, minkä jälkeen työkaverit nauravat ja sanovat: "Nyt sattu Juhaa leukaa", tai "Nyt muuten sattu Koistista leukaa".

Musa Corner[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkiohjelma jossa vierailevat eri musiikin osaajat. Sketsissä paroidoidaan monia tunnettuja bändejä ja artisteja, mm. ZZ Top, The Beatles ja Queen.

Musavisa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musavisa on ohjelma, jossa vierailevan joukkueen on arvattava, mistä maasta kyseinen musiikkivihje on kotoisin. Vihjeestä on helppo arvata oikea maa, mutta kilpailijat vastaavat aina Kanada.

Martti Mielikäinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martti on savolainen kesämökkeilijä Kiviapajalta. Hän kertoo vitsejä ja nauraa hysteerisesti.

Mauno Ahonen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mauno Ahonen on kristiinankaupunkilainen reportteri, joka uutisoi mitä oudoimpia uutisia. Hänen hampaansa ovat mustat, koska hän on joutunut siirtämään hammaslääkäriaikaansa 30 vuotta.

Missä mennään, Jouko ja Kosti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Missä mennään, Jouko ja Kosti" on visailuohjelma, jossa pääosassa ovat vatsastapuhuja Jouko (Heikki Silvennoinen), käsinukke Kosti (Timo Kahilainen) ja erikoistoimittaja Mauno Ahonen (Heikki Silvennoinen). Ohjelmassa erikoistoimittaja Mauno Ahonen antaa vihjeen siitä, missä hän kulloinkin on. Vihjeen jälkeen katsojat saavat soittaa studioon ja veikata oikeaa paikkaa. Vastauksesta riippumatta arvaus on aina oikein, ja kilpailija voittaa mitä oudoimpia palkintoja.


Televisiosarjan elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näissä hiukan normaalia pidemmissä sketseissä juontaja johdattaa katselijat illan elokuvaan. Elokuvat on ohjannut Maxwell Gothenburg (Matti Grönberg) ja niissä esiintyvät aina samat näyttelijät: Tim Calahan (Timo Kahilainen) ja Hank da Silva (Heikki Silvennoinen).

 • "Viimeiset pirkkalaiset" kertoo luolamiehistä, joiden toimeentulo on tiukassa. Sketsin lopussa nokialaiset hyökkäävät pirkkalaisten leiriin.
 • "Murtovarkaat" kertoo hiukan toheloista rötösmiehistä, jotka yrittävät parhaansa mukaan vältellä ryöstettävää.
 • "Il spurgos" sijoittuu 1960-luvun Italiaan ja esittelee riipaisevasti yhteiskunnan heittiöiden elämää.
 • "Selviytyjät" kertoo luonnon helmaan lähteneistä erämiehistä, jotka telovat toisensa sairaalakuntoon muun muassa kiväärillä, ongella ja grillillä. Lopussa toinen räjäyttää vahingossa mökkinsä kaasulla ja tupakansytyttimellä.
 • "Duo Tremolo" on hieman Selviytyjien tapainen, mutta Duo Tremolossa seikkailee kaksi Duo Tremolo -nimiseen duoon kuuluvaa miestä, jotka telovat itsensä matkalla keikkapaikalle. Lopussa toinen räjäyttää vahingossa keikkapaikan säätämällä sulakkeita samalla tupakkaa polttaen.

Kahden viimeksi mainitun elokuvan tuskanhuudot ovat selvästi Oliver Hardyltä lainattuja.

Juontajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilpo Nuokko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilpo Nuokko (Heikki Silvennoinen) juonsi Kummelin kolme ensimmäistä pilottijaksoa vuonna 1991. Ensimmäiset Kummelissa kuullut sanat olivat "Tänään alkaa uusi viihdeohjelmasarja Kummeli. Tämänkertaisessa jaksossa saamme seurata muun muassa...". Usein Nuokko unohtaa mitä oli sanomassa, jolloin hän tyytyy nyökkäämään ja katsomaan kameraan. Usein juonto-osion alkaessa hän on keskittynyt esimerkiksi leivän syömiseen tai puhelimessa puhumiseen ja havahtuu juontamaan (eli yleensä vain nyökkäämään) vasta hetken kuluttua. Nuokko esiintyi myös ennen Kummelia syntyneessä demonauhassa, Virus TV.

Eero Kakko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eero Kakko (Olli Keskinen) on Kummelia pisimpään juontanut henkilö ja sarjan perustajajäsen. Hän oli mukana jo vuoden 1991 pilottijaksoissa , joissa hän oli haastattelijana Sporttivartissa ja Ympäristöruudussa. 1992–1993 hän ryhtyi juontamaan ohjelmaa juontostudiossa, mutta jatkoi myös Ympäristöruudun ja Sporttivartin haastattelijan sekä Musavisan juontajan työtä. Hän on hieman kuivakka tyyppi, jonka seurana Martti Mielikäinen kertoo joskus viikon vitsin. Syksyllä 1993 juontostudio sai uuden muodon ja Kakko sai studioviihdyttäjän, Kalevi Härvän. Härvä soitteli vain urkua eikä paljon puhunut, paitsi huusi silloin tällöin "KYLLÄ!". 1994 juontostudio sai jälleen uuden muodon, mutta Kakko itse pysyi samanlaisena. Tämän jälkeen Olli Keskinen erosi Kummeli-ryhmästä. Vuosina 1999–2000 tehdyissä jaksoissa Keskinen palasi taas tulkitsemaan Eero Kakkoa, mutta muita rooleja hänellä ei tällä kaudella ollut.

Fabio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fabio (Heikki Vihinen) juonsi Kummelia vuonna 1997 valmistuneissa jaksoissa. Fabion aikainen juontostudio oli räikeän oranssi ja siellä soitti basisti Ari Zwang (Timo Kahilainen) yhtyeineen. Fabio on itserakas ja voimakkaammin eläytyvä ja kiihkeäeleisempi juontaja kuin hillitympi ja asiallisempi Eero Kakko. Hänellä on myös poika Erasmus, joka on yhtä ärsyttävä kuin isänsä. Fabio myös halveksii avoimesti Ari Zwangia.

Mikko Kivinen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 2003–2004 Kummeleita juonsi ensimmäistä kertaa ryhmän ulkopuolinen jäsen, ankkuri Mikko Kivinen. Hän oli vielä kuivakampi kuin Eero Kakko ja hänellä meni melkein aina hermot studiobändi Kari ja Karvattomien kanssa.

Vierailevat tähdet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummelissa esiintyi myös vierailevia tähtiä, suurin osa tunnettuja laulajia jotka esittivät yleensä kappaleitaan musiikkivideon muodossa.

DVD-bokseissa ja kotitalouksiin julkaistuilla VHS-videokaseteilla olevilla jaksoilla joidenkin sarjassa esiintyvien vierailevien tähtien musiikkiosuudet on editoitu pois tekijänoikeudellisista syistä.

Joitakin sarjassa esiintyviä vierailevia tähtiä:

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummelin kaikki tähän mennessä tehdyt alkuperäiset jaksot on julkaistu DVD-bokseissa. Vuosien 1991–1993 jaksoja on julkaistu myös VHS-kasetteina. Yle Tallennemyynti on julkaissut osan vuosina 1992–1993 esitetyistä jaksoista sekä vuonna 1997 esitetyt jaksot kirjastotallenteena.

Pilottijaksot (1991)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pilottijakso 1 -91
 • Pilottijakso 2 -91
 • Pilottijakso 3 -91

1. tuotantokausi (1992-1993)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jakso 1 -92
 • Jakso 2 -92
 • Jakso 3 -93
 • Jakso 4 -93
 • Jakso 5 -93
 • Jakso 6 -93
 • Jakso 7 -93
 • Jakso 8 -93
 • Jakso 9 -93
 • Jakso 10 -93
 • Jakso 11 -93
 • Jakso 12 -93

2. tuotantokausi (1993)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jakso 1 -93
 • Jakso 2 -93
 • Jakso 3 -93
 • Jakso 4 -93
 • Jakso 5 -93
 • Jakso 6 -93

3. tuotantokausi (1994)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jakso 1 -94
 • Jakso 2 -94
 • Jakso 3 -94
 • Jakso 4 -94
 • Jakso 5 -94
 • Jakso 6 -94
 • Jakso 7 -94
 • Jakso 8 -94

4. tuotantokausi (1997)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jakso 1 -97
 • Jakso 2 -97
 • Jakso 3 -97
 • Jakso 4 -97
 • Jakso 5 -97
 • Jakso 6 -97

5. tuotantokausi (1999-2000)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jakso 1 -99
 • Jakso 2 -99
 • Jakso 3 -99
 • Jakso 4 -99
 • Jakso 5 -99
 • Jakso 6 -99
 • Jakso 7 -00
 • Jakso 8 -00

6. tuotantokausi (2003-2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jakso 1 -03
 • Jakso 2 -03
 • Jakso 3 -03
 • Jakso 4 -03
 • Jakso 5 -03
 • Jakso 6 -04

Erikoisjaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kyllä lähtee! Uudenvuoden special (1992)
 • Kummeli Remix (1992-1994)
 • Kummelin joulu (1994)
 • Kummeli Nuts (1995)
 • Kummeli Live/DBTL (1995, livetaltiointi ja siihen liittyvä dokumentti)
 • Näin tehtiin Kummeli Stories (1995)
 • Kummeli Stories (1996, neliosainen televisiosarja sisältäen lisäsketsejä)
 • Making of Kummeli Kultakuume (1998)
 • Kummeli Retro (esitetty epäsäännollisesti vuodesta 2006 lähtien)
 • Making of Kummelin Jackpot (2006)
 • Jälkipyykki (Kummelin Jackpot DVD:n extra, 2006)
 • Making of Kummeli Alivuokralainen (2008)
 • Toimittaja Mooren tutkimuksia (Kummeli Alivuokralainen DVD:n extra, 2008)
 • Elokuvan hetki: Kummeli V (sarja koostuu kolmesta muutaman minuutin pituisista jaksoista, joissa taustoitetaan elokuvan tarinoita, 2014)

Muu tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut Kummeleiden televisiosarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Europa Visionin vuonna 1994 julkaistut VHS-kasetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kummelin alkeet – Kolmesta (jaksot 1–3/1991) ensimmäisestä Kummeli-jaksoista tehdyt kaksi remixjaksoa, jotka sisältävät parhaita sketsejä.
 • Kummelin perustiedot – jaksot 1-2/1992
 • Ohjeistus Kummeliin – jaksot 3–4/1993
 • Kummelin tekniset taidot – jaksot 5–6/1993
 • Kummelin taiteelliset tiedot – jaksot 7–8/1993
 • Kummelin harjoituksia – jaksot 9–10/1993
 • Kummelin jatko-opinnot – 11–12/1993
 • Syventyminen Kummeliin – jaksot 13–14/1993

Yle Tallennemyynnin julkaisemat kirjastotallenteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kummeli: Sketsiohjelmasarja elämän kummallisuuksista (1993)
 • Kummeli: taattua sketsihuumoria keväältä 1997 (1997)

DVD-boksit sarjoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki Kummeli-jaksot julkaistiin neljässä erillisessä DVD-boksissa vuosina 2004–2005. Myöhemmin boksit julkaistiin yksissä kansissa nimellä Kummeli – Paras A-ryhmä (2005).

Muut DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi ja vuodet Julkaisu Levy 1 Levy 2 Extrat
Kummeli
Lihaksia ja luoteja
Vanaja-trilogia osa 1
1996
5. syyskuuta 2007
 • Osa 1. Kadonneiden renkaiden mysteeri
 • Osa 2. Jauhot suuhun ja luut kurkkuun
 • Osa 3. Tuhatkasvo, naamiomiehen arvoitus
 • Osa 4. Mustaa magiaa
 • Osa 5. Merirosvoradio
 • Osa 6. Cosa Nostra, vaikene tai kuole
 • Osa 7. Reviisori eli perverssit terroristit
 • Osa 8. Rahat tai henki!
 • Osa 9. Uhka avaruudesta
 • Osa 10. Pimeän ytimessä
 • Haastattelu
 • Hutikuteja
 • Vanaja-trilogian -trailereita
Kummeli
Lääkärit tulessa
Vanaja-trilogia osa 2
1998
28. marraskuuta 2007
 • Osa 1. Leikkaussali valmiiksi
 • Osa 2. Shakin Stevens, apu Amerikasta
 • Osa 3. Lihapiirakkaa kannusvurstilla ja munalla
 • Osa 4. Kuulapään klinikka, nuoruuden lähde
 • Osa 5. Leonardo Da Mac Gyver, humanisti
 • Osa 6. Kuulapää, lääkitieteiden Äiti Teresa
 • Osa 7. Kuka ampui Volmari Kuulapäätä?
 • Osa 8. Ebola, tuliaisia Zairesta
 • Haastattelu
 • Hutikuteja
 • Vanaja-trilogian -trailereita
Kummeli
Jurismia!
Vanaja-trilogia osa 3
2002
9. tammikuuta 2008
 • Osa 1. Luottamus
 • Osa 2. Kiinteistövälitystä
 • Osa 3. Douppinkia, Douppinkia!
 • Osa 4. Virheitä ja viihdebisnestä
 • Osa 5. Jätkä löi mua
 • Osa 6. Mulkku on murhattu 1/2
 • Osa 7. Mulkku on murhattu 2/2
 • Osa 8. Jacques Pernocola aux Bruexelles
 • Osa 9. Larvannon kujanjuoksu
 • Osa 10. Kostaja kiven sisältä
 • Jämäpalat
 • Vanaja-trilogian -trailereita

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Yleisradio: Kummelin synty 1991 Kummelin vanhat kotisivut. Viitattu 4.1.2009.
 2. a b c d Yleisradio: Kummelin synty 1992 Kummelin vanhat kotisivut. Viitattu 3.1.2009.
 3. Yleisradio: Kummelin synty 1993 Kummelin vanhat kotisivut. Viitattu 4.1.2009.
 4. Kummeli Elonet. Viitattu 30.8.2012.
 5. a b c d Yleisradio: Kummelin synty 1994 Kummelin vanhat kotisivut. Viitattu 4.1.2009.
 6. a b Solarfilms Inc.: Kummeli-koomikkoryhmän lyhyt historia 2007. Viitattu 4.1.2009.
 7. Yleisradio: Kummelin synty 1995 Kummelin vanhat kotisivut. Viitattu 3.1.2009.
 8. Yleisradio: Kummelin synty 1996 Kummelin vanhat kotisivut. Viitattu 4.1.2009.
 9. a b Yleisradio: Kummelin synty 1997 Kummelin vanhat kotisivut. Viitattu 4.1.2009.
 10. Kummeli II / 97 Elonet. Viitattu 30.8.2012.
 11. Antti Granlund: Viimeistä päivää - uusi Kummeli-elokuva tekeillä 15.10.2012. Iskelma.fi. Viitattu 15.10.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo-en.svg
Wikisitaateissa on kokoelma Kummeli -sitaatteja.