Korpraali

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo sotilasarvosta, korporaali on ehtoolliskangas.
Maa- ja ilmavoimien
sotilasarvot Suomessa
upseerit
kenraalikunta
kenraali
kenraaliluutnantti
kenraalimajuri
prikaatikenraali
esiupseerit
eversti
everstiluutnantti
majuri
komppaniaupseerit
kapteeni
yliluutnantti
luutnantti
vänrikki
aliupseerit
sotilasmestari
ylivääpeli
vääpeli
ylikersantti
kersantti
alikersantti
miehistö
korpraali
sotamies

Korpraali (lyhenne korpr.[1]) on useiden eri maiden asevoimien käyttämä miehistön sotilasarvo. Joissain maissa korpraalin arvoa käytetään myös poliisivoimien tai sotilaallisten ja puolisotilaallisten järjestöjen arvona.

Korpraalin tehtävät vaihtelevat eri maissa. Joidenkin maiden asevoimien nimitykseltään korpraalia vastaavaa sotilasarvo (esimerkiksi Yhdysvaltain Corporal) ei käytännössä vastaa suomalaista korpraalia vaan alikersanttia. Suomalainen korpraali on englanniksi lähinnä Lance Corporal tai Private First Class.

Yleensä korpraali toimii ryhmän varajohtajana tai johtaa muutaman miehen suuruista partiota.

Korpraali Suomen puolustusvoimissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauluslaatta
Hihalaatta

Suomen autonomian aikaisen asevelvollisuusarmeijan, niin sanotun ”vanhan väen”, korpraalia vastaava arvo oli jefreitteri, joka juontuu saksalaisesta sotilasarvosta Gefreiter tehdystä venäjänkielisestä muunnoksesta jefreitor (ефрейтор).

Suomen puolustusvoimissa korpraali on ylin miehistön sotilasarvo maa- ja ilmavoimissa sekä merivoimien rannikkojoukoissa. Merivoimien vastine laivastojoukoissa on ylimatruusi. Rajavartiostossa vastaava arvo on ylirajajääkäri. Seuraavaksi alempi arvo on sotamies (tai vastaava) ja seuraavaksi ylempi alikersantti.

Tyypillisesti Suomen puolustusvoimissa korpraaliksi ylennetään palvelusaikansa loppupuolella noin kymmenen prosenttia miehistöstä. Nämä palvelevat useimmiten ryhmiensä varajohtajina tai erikoistehtävissä, esimerkiksi kuljettajina tai kirjureina. Lisäksi useimmat aliupseerioppilaat ylennetään AUK 1:n suorittamisen jälkeen korpraaleiksi. Myös upseerioppilaat yleensä ylennetään kurssin alkamista edeltävänä päivänä korpraaleiksi.

Reservissä korpraaleiksi voidaan ylentää yhden kertausharjoituksen hyvin suorittaneita sotamiehiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 9.4.2013.