Kobe Bryant

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kobe Bryant
Kobe Bryant Pekingissä 2008
Henkilötiedot
Nimi Kobe Bean Bryant
Lempinimi ”Black Mamba”, ”Vino”
Kansalaisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Syntynyt 23. elokuuta 1978 (ikä 36)
Philadelphia, Pennsylvania
Pituus 198 cm
Paino 93 kg
Koripallotiedot
Nyk. joukkue Yhdysvaltain lippu Los Angeles Lakers
Sarja NBA
NBA-varaus 13. varaus 1996
(Charlotte Hornets)
Pelaajaura
Ammattilaisjoukkueet
1996– Los Angeles Lakers (NBA)
Maajoukkueet
Flag of the United States.svg Yhdysvallat

Kobe Bean Bryant (s. 23. elokuuta 1978 Philadelphia, Pennsylvania) on yhdysvaltalainen koripalloilija, pelipaikaltaan heittävä takamies. Hän edustaa NBA-seura Los Angeles Lakersia ja toimii myös joukkueen kapteenina.

Bryant pelasi ennen numerolla 8, mutta kesällä 2006 hän vaihtoi pelinumeronsa 24:een, sillä se oli hänen ensimmäinen pelinumeronsa lukiossa. Bryant on edustanut Lakersia jo vuodesta 1996 lähtien, eli koko tähänastisen uransa. Hänen koripalloilijan juurensa juontuvat hänen isäänsä, Joe "Jelly Bean" Bryantiin, joka pelasi myös aikanaan NBA:ssa Philadelphia 76ers:ssa. Bryant vietti lapsuudestaan 8 vuotta Italiassa ja puhuu sujuvaa italiaa.

Ura ennen NBA:ta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bryant syntyi Philadelphiassa, Pennsylvaniassa. Hänen ollessaan 6-vuotias hänen isänsä jätti NBA:n ja muutti perheensä kanssa Italiaan. Hän oppi siellä puhumaan sujuvasti italiaa ja espanjaa. Bryant pelasi siellä myös jalkapalloa.

Bryant pelasi ennen NBA-uransa alkua Lower Merionin lukiossa ja oli siellä aivan omaa luokkaansa n. 30 pisteen ja 12 levypallon keskiarvolla. Koben varasi NBA:han Charlotte Hornets numerolla 13 suoraan lukiosta. Hänestä tuli näin 27. pelaaja, joka nousi NBA:han suoraan lukiosta.

Merkittävimpiä virstanpylväitä NBA:ssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nuorimpana pelaajana NBA-ottelun aloituskokoonpanossa (18 vuotta, 158 päivää), 28. tammikuuta 1997, Los Angeles Lakers.
  • Nuorimpana pelaajana NBA:n historiassa saavuttanut 25 000 ja 30 000 pistettä.
  • Nuorimpana pelaajana NBA:n tähdistöottelun aloituskokoonpanossa (19 vuotta, 175 päivää) 8. helmikuuta 1998.

Ennätykset (ottelukohtaiset)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kobe Bryant on sivunnut kuutta NBA:n ennätystä:

Hän on lisäksi toisena yhden ottelun piste-ennätystilastossa 81 pisteellä, mikä syntyi 22. tammikuuta 2006 Toronto Raptorsia vastaan.

Muut saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bryant on valittu NBA:n tähdistöotteluun vuodesta 1998 lähtien, jolloin hän oli 18-vuotias. Hänet on myös valittu vuoden 2003 miesurheilijaksi.lähde?

Bryant voitti olympiakultaa Pekingissä 2008[1] ja Lontoossa 2012. Hän oli lupautunut osallistumaan myös vuoden 2006 MM-kilpailuihin mutta joutui jättämään ne väliin polvileikkauksen takia. Yhdysvallat sijoittui turnauksessa kolmanneksi. Bryant on voittanut vuonna 1997 donkkauskisan ja valittiin NBA:n runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi kaudella 2007–2008.

Perhesuhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koben isä on Joe "Jelly Bean" Bryant ja äiti Pam. Hänellä on myös kaksi isosiskoa, Sharia ja Shaya. Bryant sai etunimensä Kobe eräästä pihvilajikkeesta, jonka hänen vanhempansa näkivät ravintolan ruokalistassa. Kobella on vaimo Vanessa ja heillä on kaksi yhteistä lasta, Natalia ja Gianna Maria-Onore.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Perheen asuessa Italiassa Kobe Bryant harrasti koripallon lisäksi aktiivisesti jalkapalloa ja haaveili ammattilaisurasta AC Milanin riveissä.
  • Bryantia on syytetty myös raiskauksesta, mutta syyttäjä luopui lopulta jutusta ja näin Bryant säästyi vankilalta.[2]
  • Bryant ja huippumalli Tyra Banks lauloivat vuonna 2000 dueton Be a Star elokuvaa Life-Size varten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kobe Bryant.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. USA's ROSTER FIBA. Viitattu 9. syyskuuta 2008. (englanniksi)
  2. [1]