LeBron James

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
LeBron James
LeBron James
Henkilötiedot
Nimi LeBron Raymone James
Lempinimi King James
Kansalaisuus Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Syntynyt 30. joulukuuta 1984 (ikä 30)
Akron, Ohio
Pituus 203 cm
Paino 113 kg
Pelipaikka Laitahyökkääjä
Koripallotiedot
Nyk. joukkue Yhdysvaltain lippu Cleveland Cavaliers
Sarja NBA
NBA-varaus 1. varaus 2003
(Cleveland Cavaliers)
Pelaajaura
Ammattilaisjoukkueet
2003–2010
2010–2014
2014–
Yhdysvaltain lippu Cleveland Cavaliers
Yhdysvaltain lippu Miami Heat
Yhdysvaltain lippu Cleveland Cavaliers
Maajoukkueet
2004– Flag of the United States.svg Yhdysvallat

LeBron Raymone James (s. 30. joulukuuta 1984 Akron, Ohio) on yhdysvaltalainen koripalloilija, pelipaikaltaan pieni laitahyökkääjä. Hän edustaa Cleveland Cavaliersia.

Maajoukkuetasolla James on esiintynyt useasti Yhdysvaltain koripallomaajoukkueen riveissä ja voittanut olympiakultaa Pekingissä 2008[1] sekä Lontoossa 2012.

James oli jo lukiourallaan Yhdysvalloissa maanlaajuisesti tunnettu, ja Cleveland Cavaliers valitsi hänet vuoden 2003 NBA:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana.

Lukio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James opiskeli St. Vincent - St. Mary High Schoolissa Akronissa, Ohion osavaltiossa. Ensimmäisenä vuotenaan St. Maryssä hän liittyi opinahjon Fighting Irish -joukkueeseen. Hänen pistekeskiarvonsa peliä kohden oli 21 pistettä ja 6,2 levypalloa ja johti joukkueen 23-1 ennätyksellään kolmosdivisioonan mestariksi. Keith Dambrot, nykyinen Akronin yliopiston joukkueen päävalmentaja, oli St. Vincent - St. Maryn päävalmentaja Jamesin pelatessa koulun joukkueessa.

Seuraavana vuonna Jamesin keskiarvot nousivat 25,2 pisteeseen, 7,2 levypalloon ja 5,8 syöttöön peliä kohden. Tällä kertaa joukkue voitti mestaruuden 26-1 ennätyksellä. Hän oli ensimmäinen toisen vuoden opiskelija, joka nimettiin Ohion "Mr. Basketballiksi" ja joka valittiin USA Todayn All-USA First teamiin. Prospect Profile: LeBron James

James kehittyi entisestään kolmantena opiskeluvuonnaan. Pistekeskiarvot nousivat jälleen huomattavasti ja hän sai edellisvuosiensa titteleiden lisäksi lempinimen "King James" (kuningas James). James komeili myös Sports Illustrated -lehden kannessa, ensimmäisenä lukio-opiskelijana Kevin Garnettin jälkeen. Jamesista julkaistiin artikkeleita myös SLAM Magazinessa. Huolimatta Jamesin loistokkuudesta, St. Maryn koripallojoukkue ei kyennyt puolustamaan mestaruuttaan, koska joukkue nousi kakkosdivisioonaan, jossa haasteet olivat selkeästi vaativammat. (Ohiossa on neljä divisioonaa lukio-opiskelijoille) He hävisivät finaalin Roger Bacon High Schoolille (Cincinnati).

Kauden loputtua James ilmoitti halukkuutensa osallistua NBA:n varaustilaisuuteen varten, anoen poikkeusta NBA:n varausssääntöihin. Tuohon aikaan varaustilasuuteen päästäkseen, pelaajan tuli olla suorittanut lukio loppuun. Anomus ei mennyt läpi, mutta varmisti hänen paikkansa maailmanlaajuisissa parrasvaloissa viimeisenä opiskeluvuotenaan. James pääsi jälleen Sports Illustratediin ja ESPN Magazineen. Hänen julkisuutensa vuoksi lukion koripallojoukkueen harjoituksetkin siirrettiin koulun jumppasalista läheiseen James A. Rhodes Arenaan, Akronin yliopistoon. Moni NBA-tähti, kuten Shaquille O'Neal, tulivat seuraamaan pelejä paikan päälle ja osa peleistä jopa televisioitiin ESPN2:lla. Ohio High School Athletic Association (OHSAA) antoi Jamesille pelikiellon, koska James oli rikkonut OHSAAn sääntöjä esiintymällä mainoksissa, vaikkei ollut ammattipelaaja. Jamesin pelikielto typistettiin kahden ottelun mittaiseksi, jotta hän voisi pelata loppukauden. Joka tapauksessa, Jamesin joukkue hävisi yhden ottelun ilman tähteään. Tuo ottelu oli ainoa virallinen häviö koko kauden aikana. Häiriöistä huolimatta, St. Maryn joukkue voitti kolmannen osavaltion mestaruutensa, Jamesin uskomattomalla 31,6 pisteen ja 9,6 levypallon keskiarvolla. Ensimmäistä kertaa pelaaja nimitettiin kolmatta kertaa All-USA First teamiin. Hän sai jälleen "Mr.Basketball" nimikkeen Ohiossa. Hän oli arvokkain pelaaja (MVP) McDonald's All-American Gamessa, EA Sportsin Roundball Classicissa ja Jordan Capital Classicissa. Kuitenkin se edellytti Jamesia osallistumaan yli kahteen lukio all-star tapahtumaan. James menetti virallisesti NCAA-kelpoisuutensa, eli ei voinut pelata koripalloa yliopistotasolla.

Jamesin valmistuttua lukiosta hän oli tehnyt 2657 pistettä, ottanut 892 levypalloa ja antanut 523 syöttöä.

NBA-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cleveland Cavaliers (2003–2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulokaskausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cleveland Cavaliers valitsi Jamesin ensimmäisellä kierroksella vuoden 2003 varaustilaisuudessa. Ensimmäisessä NBA-ottelussaan Sacramento Kingsiä vastaan James saalisti 25 pistettä, 9 syöttöä, 6 levypalloa ja hänen heitoistaan 60% meni koriin. Pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa Jamesilta kysyttiin pelaajaa, jonka kaltaiseksi hän halusi tulla. Vastaus oli ehdoton; Jason Kidd.lähde? James on ihaillut Kiddiä vuodesta 1994, jolloin hän sai ensikosketuksen koripallokenttään. James ylisti Kiddiä parhaana elävänä paikkapuolustajana ja tarkimpana syöttäjänä ikinä.

Kun James pussitti 41 pistettä ottelussa New Jersey Netsiä vastaan, hän rikkoi jälleen yhden ennätyksen; nuorin pelaaja, joka ylittää 40 pisteen rajan yhdessä pelissä. Ensimmäinen NBA kausi sujui hyvin. 20,9 pisteen, 5,9 syötön ja 5,5 levypallon keskiarvoilla. Eikä hänen valintansa kaudella 2003-04 NBA:n vuoden tulokkaaksi ollut yllättävä, ollen samalla nuorin NBA-pelaaja ja ensimmäinen Clevelandin koripalloilija, joka saa tuon palkinnon. James liittyi kivenkovaan seuraan ylittäessään 20 pisteen, viiden levypallon ja viiden syötön keskiarvon tulokaskaudellaan. Tähän saavutukseen ovat kyenneen aiemmin vain Oscar Robertson ja Michael Jordan. Cavaliers ei kuitenkaan edennyt pudotuspeleihin.

Kausi 2004–2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisella kaudellaan James pääsi NBA:n tähdistöviikonlopun All-Stars peliin. Jamesin saldo oli 13 pistettä, 6 syöttöä ja 8 levypalloa, kun Itä voitti Lännen 125-115. Jälleen James rikkoi ennätyksiä; nuorin pelaaja, joka saa tripla-tuplan, 50 pistettä yhdessä ottelussa ja pääsi All-NBA -joukkueeseen. Kauden keskiarvot olivat 27,2 pistettä, 7,2 syöttöä ja 7,4 levypalloa peliä kohden. Kaikesta huolimatta Cavaliers jäi toista kertaa peräkkäin playoffien ulkopuolelle.

Kausi 2005–2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James valittiin toiseen perättäiseen NBA:n tähdistöviikonlopun All-Stars peliin ja johti Idän 122-120 voittoon 29 pisteellään, 6 levypallollaan ja 2 syötöllään. Hänestä tuli nuorin All-Star MVP 21-vuotiaana. Hänet nimettiin NBA:n viikon pelaajaksi ennennäkemättömästi kolmena perättäisenä viikkona. Jälleen hän rikkoi ennätyksen. Hän nimittäin saavutti 35 pisteen rajan jokaisessa pelissä 9 perättäisenä viikkona. Samaan ovat yltäneet vain Michael Jordan ja Kobe Bryant.lähde? Kauden aikana James teki 31,4 pistettä, otti 7 levypalloa ja antoi 6,6 syöttöä peliä kohden ja näin hänestä tuli nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka saavuttaa 30 pisteen keskiarvorajapyykin.lähde? Hän on myös neljäs pelaaja joka on saavuttanut näin korkeat keskiarvot syötöissä ja levypalloissa. Lopultakin Cavaliersit pääsivät playoffeihin - ensimmäistä kertaa vuoden 1998 jälkeen. Kauden lopussa James oli yksi ennakkosuosikeista NBA:n arvokkaimman pelaajan MVP-palkinnon saajaksi. Hän kuitenkin jäi toiseksi, Phoenixin Steve Nashin viedessä palkinnon.

Jamesin pudotuspelidebyytti sujui loistavasti. Washington Wizards kaatui pistein 97-86 - Jamesin saalistaessa 32 pistettä, 11 syöttöä ja 11 levypalloa sekä himotun tripla-tuplan. Tripla-tuplan pudotuspelidebyytissään ovat saavuttaneet vain Johnny McCarthy ja Magic Johnson.lähde? Playoff-sarjassa Washingtonia vastaan Jamesin pistekeskiarvo oli 35,7 pistettä peliä kohden. Cavaliers tiputti Wizardsin kuudessa ottelussa. James teki jälleen kerran uuden ennätyksen, 6-ottelun sarjassa 34 pisteen keskiarvo.

Playoffien toisella kierroksella Cavaliers tippuivat hävittyään täyden seitsemän ottelun sarjan Itäisen konferenssin puolustavalle mestarille Detroit Pistonsille. Jamesin keskiarvo playoffseissa oli 30,8 pistettä, 8,1 levypalloa ja 5,8 syöttöä.

Kauden jälkeen James allekirjoitti kolmivuotisen sopimuksen, yhden vuoden optiolla Clevelandin kanssa. Sopimuksen kokonaissumma oli 60 miljoonaa dollarialähde?, ja se alkoi alkoi kaudella 2007-2008. Sopimus salli hänen etsiä suuremman rahasumman sopimusta ns. vapaana agenttina kauden 2010 jälkeen.

Kausi 2006–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James huhtikuussa 2007.

James valittiin kolmanteen perättäiseen NBA:n tähdistöviikonlopun All-Stars peliin. James pelasi 32 minuuttia (NBA:n peliaika on 48 minuuttia poiketen kansainvälisestä 40 minuutista) ja hankki 28 pistettä, 6 levypalloa ja 6 syöttöä Idälle. Kauden aikana Cavaliers saavutti 50 voittoa ja viimeisenä päivänä varmistivat Itäisen konferenssin toisen sijan. Jälleen James ahtoi itsensä ennätysten kirjoihin. Oscar Robertson sai hänestä seuraa keskiarvoennätykseen; 27 pistettä, 6 levypalloa ja 6 syöttöä peliä kohden kolmena perättäisenä kautena. Ensimmäisellä playoff-kierroksella Cleveland pyyhkäisi Washington Wizardsit jatkosta suoraan neljässä ottelussa. Toisella playoff-kierroksella James johti Cavaliersit 4-2 otteluvoitoin jatkoon ja hautasi samalla New Jersey Netsien jatkopaikkahaaveet. Näin Cleveland Cavaliers ansaitsi paikan Itäisen konferenssin finaalissa ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen. Konferenssifinaaleissa James taisteli Cavaliersit otteluissa 0-2 tappioasemasta 4-2 voittoon Detroit Pistonseista. Viidennessä ottelussa James pussitti 48 pistettä 54,5% osumatarkkuudella, jonka lisäksi hän haki 9 levypalloa ja 7 syöttöä. Clevelandsin 30:sta viimeisestä pisteestä James teki 29, mukaan lukien joukkueen 25 viimeistä pistettä lisäajalla. NBA-analyytikko Marv Albert hehkutti Jamesin esiintymistä yhtenä hienoimmista hetkistä pudotuspeli-historiassa.lähde? San Antonio Spurs voitti NBA-mestaruuden suoraan neljässä ottelussa Clevelandia vastaan, James teki keskimäärin 22 pistettä, 7 levypalloa ja 6,8 syöttöä peliä kohden. Kaiken kaikkiaan pudotuspeleissä vuonna 2007 James taiteili 25,1 pistettä, 8 syöttöä ja 8,1 levypalloa peliä kohden. Hän asetti ennätyksen tupla-tupliin playoffseissa kahdeksalla sekä on myös ensimmäinen Cleveland Cavaliersin pelaaja ja koko NBA:n ensimmäinen laitahyökkääjä, joka saavuttaa vähintään seitsemän syöttöä kahdeksassa perättäisessä playoff-ottelussa.lähde?

Kausi 2007–2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James ajamassa korille huhtikuussa 2008.

LeBron James jatkoi hyviä esiintymisiään, ansaiten neljännen perättäisen All-Stars pelinsä ja jälleen kerran ollen ennakkosuosikki NBA:n MVP-palkintoon. Hänestä tulikin vuoden 2008 All-Stars pelin MVP 27 pisteellään, 8 levypallollaan, 9 syötöllään ja kahdella torjunnallaan. Itäinen konferenssi voitti Lännen tuossa ottelussa 134-128. 19. helmikuuta 2008 James viimeisteli viidennen tripla-tuplansa kaudella 2007-2008 tehden 26 pistettä, 13 levypalloa ja 11 syöttöä Houston Rocketsia vastaan. Se oli hänen uransa 15. tripla-tupla. Hän on kolmanneksi nuorin pelaaja, joka ylittää viidentoista tripla-tuplan rajapyykin.lähde? Oscar Robertson ja Magic Johnson ovat hänen edellään. Heti seuraavassa ottelussa Indiana Pacersia vastaan hän saavuttaa seuraavan tripla-tuplansa. Se on jo toinen kerta samalla kaudella kun hän tekee perättäisissä otteluissa tripla-tuplan. Viimeisin pelaaja, joka on saavuttanut tämän ihmeen ennen Jamesia oli Magic Johnson vuonna 1988. Jamesilla oli kauden lopussa seitsemän tripla-tuplaa, se on hänen oma ennätyksensä ja myös joukkueensa. Hän oli siis ensimmäinen Cavaliers-pelaaja joka saavutti 7 tripla-tuplaa yhden kauden aikana ja yhteensä 17 tripla-tuplaa koko uralla. 27. helmikuuta Boston Celticsiä vastaan Jamesista tulee nuorin pelaaja, joka saavuttaa 10 000 pistettä urallaan.lähde? James oli tuolloin iältään 23 vuotta ja 59 päivää. Ennätyksen hän rikkoi tyylikkäästi räjähtävällä donkilla Kevin Garnettin yli. Maaliskuun 5. päivä James teki 50 pistettä, 8 levypalloa ja 10 syöttöä New York Knicksiä vastaan. Tämäkin oli ennätys, sillä hän on kolmas pelaaja joka saavuttaa 50 pisteen ja 10 syötön rajan yhdessä ottelussa.lähde?

Maaliskuun 21. päivä James teki historiaa Cleveland Cavaliersissa. Ottelussa Toronto Raptorsia vastaan hän rikkoi Brad Daughertyn ennätyksen pisteiden määrässä. James teki ottelussa 29 pistettä ja se vei hänet yhteispistemäärään 10 414. Daughertyltä meni 548 ottelua saavuttaakseen ennätyksen, mutta James tempaisi ennätyksen nimiinsä vain 380 ottelussa.

Kausi 2008–2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James suorittamassa rituaaliin ennen ottelua.

Vastatakseen Kobe Bryantin 61 pisteen otteluun, James oli vähällä rikkoa toisena NBA:n historiassa 50:n pisteen tripla-tuplan. Ainoa 50 pisteen tripla-tuplisti on Kareem Abdul-Jabbar, joka teki ennätyksen vuonna 1975.lähde? James teki New York Knicksiä vastaan 52 pistettä, 11 syöttöä ja 9 levypalloa Madison Square Gardenissa. Tripla-tupla oli julistettu Jamesin nimiin, mutta hieman myöhemmin NBA otti yhden levypallon pois tilastoista.lähde?

Helmikuun 14. 2009 Phoenixin All-Star viikonlopun aikana juontaja Cheryl Miller kysyi Jamesilta, josko tämä osallistuisi vuoden 2010 Slam Dunk -kilpailuun All-Star viikonloppuna. James kertoi osallistuvansa donkkikilpailuun Texasin Arlingtonissa, jossa Dallas Mavericks isännöi vuoden 2010 viikonlopun. 20. helmikuuta James oli kentän hahmo Milwaukee Buckseja vastaan tehden 55 pistettä. Maaliskuussa hän teki kolme tripla-tuplaa putkeen Miami Heatia, Los Angeles Clippersiä ja Phoenix Sunsia vastaan. Näin hän ohitti Chris Paulin seitsemällä tripla-tuplalla yhden kauden aikana.lähde?

Miami Heat (2010–2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2010 James ilmoitti siirtyvänsä Miami Heatiin. Joukkue säilytti myös Dwyane Waden, jonka lisäksi seura hankki Chris Boshin. Jamesin päällimmäinen syy liittyä Miamiin oli se, että hän halusi voittaa viimein NBA:n mestaruuden.[2] Miami pelasikin finaaleissa vuonna 2011, mutta hävisi finaalisarjan 2-4 Dallas Mavericksille. Seuraavana vuonna mestaruus vihdoinkin irtosi, kun Oklahoma City Thunder kaatui vuoden 2012 finaaleissa 4-1. James palkittiin finaalien parhaimpana pelaajana.

Vuonna 2013 Miami voitti toisen perättäisen mestaruuden kaataen San Antonio Spursin 4-3. James palkittiin myös toistamiseen finaalien arvokkaimpana pelaajana. Mestaruuden ratkaisseessa seitsemännessä ottelussa James teki 37 pistettä ja otti 12 levypalloa.[3] Jamesin pistemäärä oli suurin seitsemännessä loppuottelussa tehty 44 vuoteen.[4]

Maaliskuussa 2014 James heitti Charlotte Bobcatsia vastaan uuden piste-ennätyksensä: hänen 61 pisteen ottelunsa rikkoi Heatin seuraennätyksen, joka oli ollut 56 pistettä ja Glen Ricen nimissä vuodesta 1995.[5]

Maajoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitalit
LeBron James donkkaamassa Lontoon kesäolympialaisissa 2012 ottelussa Nigeriaa vastaan.
LeBron James donkkaamassa Lontoon kesäolympialaisissa 2012 ottelussa Nigeriaa vastaan.
Maa: Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Miesten koripallo
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Peking 2008
Kultaa Kultaa Lontoo 2012
Pronssia Pronssia Ateena 2004
MM-kilpailut
Pronssia Pronssia Japani 2006
Amerikan-mestaruuskilpailut
Kultaa Kultaa Las Vegas 2007

NBA-tulokaskautensa 2003–2004 jälkeen James pelasi 2004 Yhdysvaltain maajoukkueessa Ateenan olympialaisissa, joissa Yhdysvallat sai pronssia. James jäi varjoon otteluissa; keskimäärin hän pelasi 14,6 minuuttia ottelua kohden ja teki vain 5,8 pistettä sekä 2,6 levypalloa. James osallistui myös 2006 Japanin MM-kilpailuihin ja saavutti 13,9 pisteen, 4,8 levypallon ja 4,1 syötön keskiarvot. Yhdysvallat jäi kisoissa pronssille. Osasyynä voi olla NBA tähtien pienet peliajat, sillä myös Carmelo Anthonylle ja Dwyane Wadelle kisat olivat pettymys.lähde? 2007 joukkue osallistui Amerikan-mestaruuskilpailuihin. James pussitti 31 pistettä kultamitaliottelussa Argentiinaa vastaan. Kisat olivat samalla karsinnat Pekingin olympialaisiin. Jamesin 31 pistettä oli Yhdysvaltalaisten ennätys olympiakarsinnoissa. Vuoden 2008 olympialaisissa James oli Yhdysvaltain joukkueen mukana saanut kunnon vireen päälle ja he voittivat olympialaisten finaalin Espanjaa vastaan.

James voitti toistamiseen olympiakultaa Lontoossa 2012. Hän on Scottie Pippenin ja Michael Jordanin ohella ainoa pelaaja, joka on voittanut samana vuonna sekä NBA-mestaruuden että olympiakullan.

Pelityyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James on vakiinnuttanut paikkansa NBA:n tilastokärjessä kaikissa tilastokategorioissa. Hänen ammattilaisuransa keskiarvot ovat 27,3 pistettä, 6,6 syöttöä ja 6,9 levypalloa ottelua kohden. Hyökkäyksissä James käyttää hyväksi nopeuttaan, kokoaan ja voimaansa päästäkseen ohi puolustajista. James tunnetaan ylävartalonsa jämeryydestä. Korille ajettaessa James osaa käyttää kehonsa etuja. Kaudella -05-06 hän sai eniten kolmen pisteen heittoja koriin.lähde? Jamesin kehon voima antaa hänelle ylivoimaisen mahdollisuuden tehdä koreja levypalloista.lähde? Jamesilla on poikkeuksellisen hyvät hyökkäyskyvyt, mutta hän on myös esiintynyt kahdesti all-nba defensive joukkueessa, johon kootaan liigan viisi parasta puolustajaa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jamesilla on kaksi lasta (LeBron James Jr. ja Bryce Maximus James) Savannah Brinsonin kanssa. Brinson ja James ovat tunteneet toisensa jo yläasteelta lähtien. Toisena lukiovuonnaan St. Vincent - St. Mary High School hänet nimettiin osavaltioiden amerikkalaisen jalkapallon "all-star" joukkueeseen laitahyökkääjäksi. Koripallossa James arvostaa Penny Hardawayn tapaa pelata. Vuonna 2003 James julisti: "Penny sees the whole floor and can score" eli "Penny näkee koko kentän ja osaa tehdä koreja" ja "He's still one of my favorite players of all-time" eli "Hän on yhä yksi suosikkipelaajistani kautta aikain."

Jamesilla on sponsorisopimuksia Niken, Spriten, energiajuoma Glacéaun, purukumi Bubbliciousin ja Upper Deckin kanssa. Niken kanssa James on julkaissut 11 signeerattua kenkämallia. Hän on myös esiintynyt mainossarjassa nimeltä "The LeBrons".

Vuoden 2007 pudotuspelien aikana James ammensi kritiikkiä kun hän kieltäytyi allekirjoittamasta adressia, jota hänen joukkuetoverinsa Ira Newble tarjosi. Adressi koski Kiinan hallitusta ja sen toimia Darfurissa. Hän perusteli kieltäytymisensä epätietoisuudella asiasta. Vuotta myöhemmin James puhui julkisesti aiheesta ja sanoi: "At the end of the day we're talking about human rights. And people should understand that human rights and people's lives are in jeopardy. We're not talking about contracts here. We're not talking about money. We're talking about people's lives being lost and that means a lot more to me than some money or a contract." Suomennos: "Kuitenkin loppujen lopuksi me puhumme ihmisoikeuksista. Ja ihmisten pitäisi ymmärtää, että ihmisoikeudet ovat vaarassa. Emme puhu täällä sopimuksista. Emme puhu rahasta. Me puhumme ihmishengistä ja se tarkoittaa minulle paljon enemmän kuin raha tai sopimus. "

James isännöi ESPY Awards tilaisuuden koomikko Jimmy Kimmelin kanssa. James oli ehdolla kolmeen palkintoon; 'paras miesurheilija', 'paras NBA pelaaja' ja 'paras ennätystenrikkoja'. James voitti palkinnoista yhden, 'paras NBA pelaaja'. 'Ennätystenrikkoja' palkinnon peruste oli vuoden 2007 viidennen Itäisen konferenssin finaalin 48 pistettä. Ottelussa hän teki Cavaliersien 30 viimeisestä pisteestä 29, ja niistä 25 lisäajalla. James esiintyi Saturday Night liven 33. tuotantokauden ensi-illassa. Ohjelman luoja, Lorne Michaels ylisti Jamesia hänen monipuolisuudestaan.

Joulukuussa 2007 James sijoitettiin ensimmäiseksi Forbesin alle 25-vuotiaiden vuositulojen Top 20:ssä. Hän tienasi tuolloin 27 miljoonaa dollaria. James sai kritiikkiä clevelandilaisilta faneilta kun hän ilmaantui Cleveland Indiansin otteluun New York Yankeesia vastaan Yankeesien hattu päässään. James kommentoi tapahtunutta: "As individuals I want every Indian to succeed. I love all these fans for coming out and supporting us. But team-wise I want the Yankees to win." Suomeksi: "Yksilöinä haluan jokaisen Intiaanin menestyvän. Rakastan näitä faneja, jotka tukevat meitä. Mutta joukkuetasolla haluan New Yorkin voittavan."

Maaliskuussa 2008, Jamesista tuli ensimmäinen tummaihoinen mies, joka esiintyi Voguen kannessa Gisele Bündchenin kanssa. Hän on kolmas mies Voguen kansikuvassa. Ennen LeBron Jamesia kansikuvissa ovat olleet Richard Gere ja George Clooney. Moni arvosteli kansikuvan asettelua julkeaksi, kuva oli kuin King Kongista.lähde? Kesäkuussa 2008 James lahjoitti 20 000 dollaria Barack Obaman tukemiseen. Elokuussa 2008 Jamesille läheinen lähde tiedotti Jamesin vakavasti harkitsevan pelipaikkaa Euroopasta Olympiakosista[6], jos palkka ylittäisi 50 miljoonan dollarin vuosittain. Kuitenkin hieman myöhemmin James sanoi, että hän saattaisi jatkaa sopimustaan Cleveland Cavaliersin kanssa.

Lokakuussa 2008 James veti lähes 20 000 henkeä Quicken Loans Arenalle demokraattien Barack Obaman televisiomainoksen vuoksi. Mainos näytettiin suurella valkokankaalla lavan yllä, jolla Jay-Z myöhemmin piti ilmaiskonsertin. Avantgardekitaristi Buckethead kunnioitti Jamesin 24-vuotis syntymäpäivää kahdella uudella laululla; LeBron ja LeBron's Hammer, jotka molemmat julkaistiin myöhemmin albumilla Slaughterhouse on the Prairie.

James järisytti koripallomaailmaa televisiomainoksella, jossa James esiintyy ison joukkion edessä (ilmeisesti media?), selkä kameraa kohti. Mainoksessa hän kertoo tavoittelevansa ensirakkauttaan. 18. tammikuuta 2009 mainos ilmestyi kokonaisuudessaan. Siinä hän ilmoitti halukkuudestaan pelata NFL:ssä Cleveland Brownsin riveissä.

Helmikuun 2009 GQ-lehden kannessa oli kuva Jamesista.

NBA-saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jamesilla on nimissään useita NBA:n "nuorin pelaaja" -saavutuksia:
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa ja ensimmäinen Cavaliersin pelaaja, joka on nimetty NBA:n Vuoden Tulokkaaksi, 19 vuoden ikäisenä.
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa (20 vuotta, 20 päivää), joka on tehnyt "tripla-tuplan" 27 pisteellä, 11 levypallolla ja 10 koriinjohtaneella syötöllä tammikuun 19. päivänä vuonna 2005 Portland Trail Blazersiä vastaan.
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa (20 vuotta, 80 päivää), joka on tehnyt 50 pistettä yhdessä pelissä, 56 pistettä Toronto Raptorsia vastaan 20.3.2005.
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka on tehnyt 2000 pistettä kaudessa: keskiarvolla 30 pistettä per peli (2005-2006).
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa joka on yltänyt:
   • 1000 pisteeseen
   • 2000 pisteeseen
   • 3000 pisteeseen
   • 4000 pisteeseen
   • 5000 pisteeseen
   • 6000 pisteeseen urallaan (21 vuotta, 89 päivää)
   • 10000 pisteeseen
   • 20000 pisteeseen
  • Nuorin pelaaja NBA:n historiassa, joka on saanut Tähdistöpelin MVP-palkinnon (most valuable player, arvokkain pelaaja) (21 vuotta, 55 päivää)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]