Upper Deck

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Upper Deck on yhdysvaltalainen yhtiö, joka tunnetaan parhaiten keräilykorttien valmistuksesta. Se on perustettu vuonna 1988. Aluksi yhtiö valmisti baseball-kortteja, mutta sai lisenssin NHL-korttien valmistukseen vuonna 1990, josta lähtien se on ollut yksi suurimmista NHL-kortteja valmistavista yhtiöistä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Upper Deck on kasvanut vuosi vuodelta suuremmaksi yhtiöksi. 1990-luvulla elettiin korttien kulta-aikaa ja etenkin jääkiekkokorttien kysyntä oli valtavaa. 1990-luvun loppupuolella korttiteollisuus ajautui kriisiin paitsi pudonneen kysynnän, myös lisääntyneiden tuotantokustannusten vuoksi ja niinpä 2000-luvun alkupuolella Pacificin korttitehdas ajautui konkurssiin, eikä jäljellä ollut kuin muutama NHL-kortteja valmistava yhtiö.

Vuoden 2005 heinäkuussa UD osti itselleen oikeudet Fleer-Skyboxiin ja sen valmistamiin kortteihin (mm.Flair, Fleer, Fleer Ultra) ja maaliskuussa 2007 Topps-yhtiön (mm. Topps, OPC), joten pian siitä oli tullut ainoa NHL-lisenssin saanut yhtiö. Sen kilpailijalla ITG:llä ei ole NHL-lisenssiä, mutta myös ITG valmistaa kortteja NHL-pelaajista, jotka eivät saa kuitenkaan esiintyä NHL-peliasuissaan korteissa.

NHL[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Upper Deckin tämän hetkenmilloin? valikoimaan kuuluvat muun muassa seuraavat tuotemerkit: Upper Deck, Upper Deck Victory, SPx, The Cup, Be A Player, SP Authentic, UD Ice, Mini Jersey Collection, OPC Premier ja Sweet Shot. Jokaisella korttimerkillä on oma ulkoasunsa ja omanlaisensa valikoima. Esimerkiksi Upper Deck Victory on halvin korttisarja Sarjan kortteja on tehty kaikista tunnetuimmista pelaajista ja sarjaan kuuluu muutama erikoiskorttisarja, mutta pakkauksissa ei ole numeroituja kortteja tai paitakortteja. Be A Player puolestaan on pääosin nimikirjoituskortteihin erikoistunut sarja, mutta nimikirjoituskortteja on jonkin verran myös muissakin sarjoissa. Nykyisin hyvin yleisiä ovat myös niin kutsutut paitakortit, joissa pelaajan käyttämästä paidasta on leikelty paloja kortin sisään. Tällaisia kortteja on mm. SPx- ja SP Authentic-sarjoissa. Mini Jersey Collection-sarjassa puolestaan on korttien joukossa pelaajien aitojen pelipaitojen näköisiä minipaitoja.

Usein erikoiskortit numeroidaan, eli niitä lasketaan maailmalle vain numeroinnin mukainen määrä. Painosmäärät ovat 2000-luvun ainana pudonneet. Nykyisin numeroituja kortteja on jopa alle 10een numeroituina kun vielä 90-luvulla 100 asti numeroidut kortit olivat harvinaisuuksiaselvennä. Nykyään myös korttien painamisessa käytetyt painolaatat laitetaan jakoon ainutlaatuisina kappaleina The Cup -sarjassa.

Muut keräilykortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muista urheilulajeista UD:n valikoimiin kuuluvat baseball, koripallo, amerikkalainen jalkapallo ja jalkapallo. Urheiluaiheisten korttien lisäksi Upper Deck valmistaa keräilykortteja mm. World of Warcraft-peliin ja Yu-Gi-Ohiin.

Myös muissa urheilulajeissa Upper Deck on käyttänyt pelaajan pelipaitoja korteissaan. Upper Deck on myös valmistanut mm. eri tv-sarjoihin liittyviä korttisarjoja, joissa on omat erikoiskorttinsa, nimikirjoituskortteja sekä paitakortteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]