Kevätuhri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kevätuhri (ven. Весна священная, Vesna svjaštšennaja; ransk. Le sacre du printemps) on baletti, jonka musiikin on säveltänyt venäläinen Igor Stravinsky.[1] Sen alkuperäisen koreografian teki Vatslav Nižinski. Teos edustaa primitivismiä.

Stravinsky sävelsi baletin vuosien 1911 ja 1913 välisenä aikana Sergei Djagilevin Ballets Russes -baletille. Se esitettiin ensimmäisen kerran 29. toukokuuta vuonna 1913 Pariisissa Théâtre des Champs-Élysées'ssä. Kapellimestari oli Pierre Monteux.

Baletin kantaesitys oli skandaali, musiikin historian pahamaineisimpia ensi-iltoja. Esitystä häiritsi yleisön äänekäs buuaus, osa katsojista poistui teatterista kesken esityksen ja kriitikot haukkuivat sen lyttyyn.[1] Musiikin oheella Nižinskin koreografia herätti tunteita. Teoksen kannattajat sekä vastustajat aloittivat lähestulkoon mellakan. Kevätuhrin musiikissa rytmi on tärkeämpi kuin melodia ja lyömäsoittimet ovat hallitsevassa asemassa. Kevätuhrista on tullut 1900-luvun musiikin keskeisiä orkesteriteoksia, ja se kuuluu suurten orkesterien kantaohjelmistoon, mutta sitä esitetään aika ajoin myös tanssiteoksena eri koreografioiden tulkitsemana. Myös Nižinskin koreokrafia on restauroitu muistiinpanojen ja aikalaishavaintojen pohjalta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Tieteen kuvalehti Historia 18/2013, s.74
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.