Kansalaisfoorumi (puolue)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kansalaisfoorumi
Platforma Obywatelska

Platforma Obywatelska wordmark.svg

Perustettu 1. heinäkuuta 2001
Johto Donald Tusk (pj.)
Ideologia Liberaalikonservatismi
Kristillisdemokratia
Äänenkannattaja 46 000
Eurokansanedustajat 25 / 51
Sejm 206 / 460
Senaatti 63 / 100
Kansainväliset jäsenyydet EPP
Kotisivu [1]

Kansalaisfoorumi, joskus myös Kansalaisplatformi (puol. Platforma Obywatelska, PO) on puolalainen poliittinen puolue. PO on kristillisdemokraattinen puolue. Euroopan parlamentissa se kuuluu Euroopan kansanpuolueeseen ja Euroopan parlamentin konservatiiviryhmäään.

Puolueen tausta ja historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue perustettiin vuonna 2001 kun Solidaarisuus-liikkeen oikeiston AWS-ryhmittymä hajosi. PO keräsi ryhmittymän vapaamielisen siiven ja PiS konservatiivisen.

Puolueen perustivat AWS:n johtajiin kuuluneet Andrzej Olechowski, Maciej Płażyński ja Donald Tusk. Kaksi ensiksi mainittua erosivat kuitenkin nopeasti puolueesta ja tämän jälkeen Tusk on ollut puolueen selkeä keulakuva.

Vuoden 2001 Sejmin vaaleissa PO sai 58 kaikkiaan 460 edustajasta.

Vuoden 2005 presidentinvaaleissa Tusk oli PO:n ehdokkaana. Hän sai vaalin toisella kierroksella 46,5 prosenttia äänistä ja hävisi PiS:n Lech Kaczyńskille. Saman vuoden parlamenttivaaleissa PO sai 138 paikkaa ja nousi sejmin toiseksi suurimmaksi puolueeksi. PO jäi kuitenkin konservatiivisten puolueiden muodostaman hallituksen ulkopuolelle.

Vuoden 2007 vaaleissa PO saavutti selkeän vaalivoiton ja nousi sejmin suurimmaksi puolueeksi.

Puolueen politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolue kannattaa liberaalia talouspolitiikkaa ja valtion hallussa olevien teollisuudenalojen yksityistämistä sekä terveydenhuollon yksityistämistä. Sosiaalisissa ja eettisissä kysymyksissä PO on konservatiivinen; se kannattaa katolisen kirkon asemaa koulujärjestelmässä, mutta on kuitenkin vastustanut PiS:n kannattamia lisärajoituksia aborttioikeuksiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]