Keskustelu:Kansalaisfoorumi (puolue)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansalaisplatformi on aika huono suomennos. Sille pitäisi luoda joku parempi nimi.Kommentin jätti Loudiou (keskustelu – muokkaukset).

Hesari näyttää käyttävän nimeä "kansalaisfoorumi". --Riisipuuro 19. heinäkuuta 2007 kello 22.05 (UTC)--
En tiedä tosin onko mitään erityistä vitsiä korvata vierasperäistä sanaa toisella. Suomeksi tuo kääntynee parhaiten vaaliohjelmaksi, foorumi on kuitenkin merkitykseltään eri asia. Kansalaisplatformi on mielestäni lähinnä alkuperäistä nimeä, ja kansalaisvaaliohjelma suomalaisin vaihtoehto. -Les 20. heinäkuuta 2007 kello 13.23 (UTC)
Mitään kovin yhtenäistä käytäntöä Puolan puolueista ei ole olemassa. Tutkin ja pohdin aika kauan eri suomennosvaihtoehtoja, kun korjasin puolueen nimet Puola-artikkelissa. Katsoin ensin Googlesta eri muotojen yleisyyttä luotettavissa lähteissä (EU, Ulkoministeriö, poliittiset sivut, tiedotusvälineet). Kansalaisplatformi-muotoa käyttivät ulkoministeriö ja Eurooppa-tiedotus. Mielestäni puolueiden nimien käännöksissä tulisi käyttää tällaista suoraa käännöstä (platforma -> platformi), kun se on mahdollista. Ei ole aivan kiistatonta, että se tässä tapauksessa on mahdollista, sillä platformi ei ole mikään hyvä suomenkielinen sana, mutta tällaisessa puolueen nimessä se mielestäni kuitenkin menettelee. Katsoin vielä puolan kielen sanakirjasta, miten platforma siellä määritellään. Vaatimattomien puolantaitojeni pohjalta kääntäisin "płaska pozioma powierzchnia czegoś" "jonkin litteä vaakasuora pinta" ja "dziedzina wspólnego działania" "yhteisen toiminnan ala, alue". Muut sivulla annetut merkitykset eivät tule tässä tapauksessa kysymykseen. Vaaliohjelma kyseessä ei ainakaan ole, eikä mielestäni foorumikaan. Mikä sitten? En tiedä – sen vuoksi ja yllä mainittujen luotettavien lähteiden perusteella pidän parhaana nimeä Kansalaisplatformi. --Tero Vilkesalo 27. heinäkuuta 2007 kello 17.50 (UTC)
Nyt kun puolue on voittanut Puolan vaalit ja siitä on tiedotusvälineissä poikkeuksetta nimeä Kansalaisfoorumi, on ehkä syytä katsoa kyseisen muodon vakiintuneen kielenkäyttöön ja muuttaa artikkelin nimi, vaikkei tämä nimivaihtoehto itsestä tuntuisikaan parhaalta. --Tero Vilkesalo 22. lokakuuta 2007 kello 05.25 (UTC)

En-wikistä käsite kyllä löytyy, mutta suomen kielessä en ole yleisesti kuullut käytettävän termiä "liberaalikonservatiivinen". Mielestäni eurooppalaisesta vanhoillisia arvoja ja liberaalia talouspolitiikkaa ajavasta puolueesta tulisi käyttää yksinkertaisesti ilmaisua konservatiivipuolue. -Blizzardo 25. lokakuuta 2007 kello 14.01 (UTC)

En minäkään. En.wikissä harjoitetaan noissa termeissä pahasti omaa tutkimusta. En tiedä onko ideologioita en:Liberal conservatism tai en:Conservative liberalism, mutta mm. Kokoomus on merkitty ensinmainituksi. Tuollaisesta konservatiivipuolue + liberaali talouspolitiikka on käytetty nimitystä uuskonservatismi, jollaiseksi mm. Kokoomus on tunnustautunut[1], mutta amerikkalaiset lienevät pilanneet senkin termin maineen. --Mikko Paananen 28. maaliskuuta 2008 kello 00.25 (UTC)