Jääkiekon mestarien liiga

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Champions Hockey League
Mestarien liiga
Meneillään oleva kausi:
Jääkiekon Mestarien liigan kausi 2014–2015
Champions Hockey Leaguen logo
Laji jääkiekko
Perustettu 2008
Joukkueita 44
Hallitseva mestari ZSC Lions

Jääkiekon mestarien liiga (engl. Champions Hockey League, CHL) on Euroopan parhaiden seurajoukkueiden välinen cup-turnaus. Ensimmäinen CHL pelattiin kaudella 2008–09 ja sen voitti ZSC Lions. CHL korvasi European Champions Cupin. Kaudella 2014–2015 CHL palaa 44 joukkueen turnauksena. Mukana on kansallisissa sarjoissa edelliskaudella menestyneiden seurojen lisäksi 26 perustajaseuraa, jotka ovat pitkälti samoja kuin European Trophyyn osallistuneet seurat.

Kaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 2008–2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomesta, Tsekistä, Ruotsista ja Venäjältä osallistuu kustakin kaksi joukkuetta kaudella 2008–2009 pelattavaan Champions Hockey Leagueen. Nämä joukkueet ovat maan mestari ja runkosarjan voittaja tai molemmat loppuottelijat, kuten Suomessa ensimmäisellä kaudella. Jos runkosarjan voittaja ja mestari on sama joukkue, pääsee mukaan runkosarjan kakkonen. Venäjältä toinen osallistuja on kuitenkin hallitseva Euroopan-mestari Metallurg Magnitogorsk, joka pelaa myös Champions Hockey Leaguen voittajalle jatkossa kuuluvalla paikalla Victoria Cupissa NHL-joukkue New York Rangersia vastaan.

Slovakiasta, Sveitsistä ja Saksasta mukaan pääsevät maan mestarit.

12. joukkue selvisi 12.-14.9 Nuremburg Arenassa, Saksassa pelatussa karsintaturnauksessa, johon osallistuivat saksalainen Sinupret Ice Tigers, sveitsiläinen SC Bern ja slovakialainen HC Košice. SC Bern varmisti viimeisen Mestarien liiga -paikan voittamalla sekä Ice Tigersin (4-1) että HC Kosicen (5-4).

Champions Hockey Leaguen 12 joukkuetta on jaettu neljään kolmen joukkueen lohkoon, joissa pelataan kaksinkertainen sarja lokakuusta joulukuuhun. Kaikki ottelut pelataan keskiviikkoisin, kansallisten sarjojen lomassa. Lohkojen voittajat etenevät välierään, jotka pelataan kaksiosaisina siten, että enemmän pisteitä kerännyt saa välieräotteluista jälkimmäisen kotiottelukseen.

Kaksiosaisten välierien voittajat pääsevät finaaliin. Myös finaali pelataan kaksiosaisena ja jälkimmäinen ottelu enemmän pisteitä keränneen kotikentällä.

Mestarien liigan mestari pääsee pelaamaan Victoria Cupissa myöhemmin määrättävää NHL-joukkuetta (tai joukkueita) vastaan, ensimmäisellä kaudella Metallurg Magnitogorsk, joka voitti European Champions Cupin vuonna 2008. Se sai Bernissä 1.10.2008 pelatussa ottelussa vastaansa New York Rangersin, joka voitti ottelun 3-4.

CHL:n palkintopotti on tähän mennessä Euroopan seurajoukkuekiekkoilun suurin. Se on yhteensä 10 miljoonaa euroa, josta voittaja saa miljoonan. Turnauksen palkintopokaalina kiertää Silver Stone Trophy, aivan kuten Champions Hockey Leaguen edeltäjien, EHL:n ja ECC:n, aikana.

Kausi 2014–2015[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]