Ikäinstituutti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ikäinstituutin säätiö sr
Perustettu 1971/2011
Kotipaikka Helsinki
Toiminta-alue Suomi
Jäsenlehti Voimasanomat
Aiheesta muualla
[www.ikainstituutti.fi Sivusto]

Ikäinstituutti (Ikäinstituutin säätiö sr) on järjestö, joka edistää hyvää vanhuutta liikunnan, mielen hyvinvoinnin ja ikäystävällisen elinympäristön näkökulmista. Ikäinstituutin toimintaan kuuluvat kehittäminen, tutkimus, koulutus ja viestintä. Ikäinstituutti tekee tiivistä yhteistyötä kuntien ja muiden järjestöjen kanssa. Ikäinstituutin toiminnan lähtökohtana on iäkkäiden oma ääni, kokemus arjesta ja ympäröivästä yhteiskunnasta ja mottona "Ikäinstituutti innostaa ja rakentaa ratkaisuja hyvään vanhuuteen."

Kehittämistyön keskeisimpiä hankkeita ovat (vuonna 2019) mm. Voimaa vanhuuteen, Elämäni eläkevuodet, Yhdessä kotikulmilla, Elämänote sekä Ikäopisto.[1] Koulutusten ja valmennusten teemoja ovat liikuntaneuvonta, voima- ja tasapainoharjoittelu, senioritanssin ohjaus, ulkoilu, mielen hyvinvoinnin vahvistaminen sekä hyvinvointia tukevan ympäristön toteuttaminen. Ikäinstituutissa tehtävän tutkimuksen painopiste on asuinympäristöjen ikä- ja muistiystävällisyydessä ja se keskittyy hyvien toimintatapojen kehittämiseen.

Seuraavilla yhteisöillä on oikeus nimetä jäsen säätiön hallitukseen: Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Kasvun ja vanhenemisen tutkijat ry, Samfundet Folkhälsan i Svenska Finland rf, Societas Gerontologica Fennica ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto ry.

Ikäinstituutti on SOSTEn jäsenjärjestö.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1971 Kuntokallio-Säätiö perustettiin jatkamaan Kuntokallion vanhusten virkistyskodin toimintaa Sipoon Karhusaaressa. Toiminnan tarkoitus oli ”edistää ja kehittää vanhemman ikäpolven kunto- ja virkistystoimintaa.” Säätiön palveluksessa oli tuolloin kuusi henkilöä.
  • 1972 Kuntokallio-Opisto aloitti toimintansa vanhustyöhön erikoistuneena kansanopistona, joka vuonna 1975 muuttui kansankorkeakouluksi.
  • 1982 Opiston yhteyteen perustettiin gerontologinen tutkimusyksikkö.
  • 1997 Säätiö myi Karhusaaren kurssikeskuksen Vantaan Seurakuntayhtymälle ja muutti Sipoosta Helsinkiin.
  • 2011 Kuntokallio-Säätiö täytti 40 vuotta. Säätiön nimi muutettiin Ikäinstituutin säätiöksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]