Suomen ASH

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen ASH ry (Action on Smoking and Health) on poliittisesti sitoutumaton, valtakunnallinen kansanterveysjärjestö. Yhdistyksen tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden ja niihin rinnastettavien nikotiinituotteiden kuin myös alkoholin käyttöä.

Yhdistyksen keinoina ovat vaikuttamistyö, verkostoituminen ja viestintä. Suomen ASH ry seuraa tupakkapolitiikan ja -lainsäädännön kehittämistä Suomessa ja ulkomailla sekä seuraa asenneilmapiiriä ja julkista keskustelua. Toiminnassa raportoidaan ja analysoidaan kerättyä tietoa ja tehdään pohjalta aloitteita tupakka-, nikotiini- ja alkoholipolitiikkaa valmisteleville ja niistä päättäville tahoille.

Suomen ASH koordinoi Savuton Suomi 2030 -verkoston [1] ja Järjestöjen Nikotiiniton Suomi (JÄNIS) -verkoston toimintaa sekä on mukana useissa kansallisissa ja kansainvälisissä terveyttä ja hyvinvointia edistävissä hankkeissa ja verkostoissa.

Järjestön hallituksen puheenjohtaja on professori Pekka Puska.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen ASH ry perustettiin vuonna 1989, kun joukko aktiivisia kansalaisia huolestui nuorten tupakoinnin lisääntymisestä. Suomesta puuttui tuolloin tupakkapolitiikkaan keskittyvä järjestö, joita oli ASH-nimellä (Action on Smoking and Health) muutamissa englanninkielisissä maissa. Vaikka ASH-nimellä toimivilla järjestöillä mm. Irlannissa[3], Englannissa[4] ja Yhdysvalloissa[5] on samankaltaiset toimintaperiaatteet, ne kaikki ovat itsenäisiä järjestöjä eikä niillä ole yhteistä katto-organisaatiota. Toiminta ja painopisteet vaihtelevat, mutta yhteistä järjestöille on tupakkapoliittinen vaikuttamistyö ja tupakkayritysten toiminnan seuraaminen.

Suomen ASH ry:n tehtäväkenttään otettiin myöhemmin mukaan myös alkoholipoliittinen vaikuttaminen. Koska tupakka- ja alkoholiteollisuuden menettelytavat ovat pitkälti samankaltaisia, asiantuntemusta voidaan hyödyntää myös alkoholipolitiikassa.

Suomen ASH on ollut asiantuntijana edistämässä tupakkalain muutoksia ja uudistuksia. Järjestö on tuonut esiin tupakkayhtiöiden markkinointikeinoja sekä arvioinut tupakkapolitiikan kansainvälistä kehitystä ja kansallisia kehitystarpeita. ASH korostaa työssään myös tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön terveyshaittoja sekä nikotiinittomuuden hyötyjä.

Järjestö osallistuu ehkäisevän päihdetyön verkostotyöhön.

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen tavoitteena on, että vuonna 2030 enää alle viisi prosenttia aikuisväestöstä käyttää päivittäin tupakka- tai nikotiinituotteita. Pitkän ajan tavoite on nikotiinin ja erilaisten tupakkatuotteiden käytön loppuminen kokonaan.

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 2017–2022 STEA on tukenut järjestöä yli 2,5 miljoonalla eurolla.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]