Ensi- ja turvakotien liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ensi- ja turvakotien liitto (ruots. Förbundet för mödra- och skyddshem rf, engl. The Federation of Mother and Child Homes and Shelters) on suomalainen valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, jonka tarkoituksena on tukea vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä ehkäistä perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa. Liiton toimisto sijaitsee Helsingissä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeen perustettiin Naisten suojakotien liitto, myöhemmin "Ensi- ja Turvakotien liitto" talousneuvos Miina Sillanpään aloitteesta vuonna 1945. Sen ensimmäisiä tehtäviä oli Ensikotitoiminta aikakauden termeillä ilmaistuna "AU-äitien auttaminen", toisin sanoen avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten ja heidän äitiensä aseman turvaaminen. Myöhemmin ensikotitoiminnan tarpeen vähentyessä mukaan tuli myös turvakotitoiminta parisuhdeväkivaltaa kokeneille, ensin tosin lähinnä naisille. Vuodesta 2006 lähtien liitto on kannanotoissaan korostanut, että myös miehet ovat tervetulleita turvakoteihin kokiessaan lastensa kanssa perheväkivaltaa puolisonsa taholta.

Organisaatio ja toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensi- ja turvakotien liitto toimii 31 jäsenyhdistyksensä keskusjärjestönä. Jäsenyhdistykset ylläpitävät kymmentä ensikotia, kuutta päihdeongelmiin erikoistunutta ensikotia ja 12 turvakotia. Osa yhdistyksistä keskittyy toiminnassaan avopalveluihin.[1] Liiton puheenjohtajana toimii Tarja Filatov.[2]

Palveluita käyttää vuosittain yli 10 000 henkilöä, joista 4 000 on lapsia.[1]

Ensi- ja turvakotien liiton rahoituksesta noin 70 prosenttia tulee Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen avustuksista ja 12 prosenttia Lasten Päivän Säätiöltä. Lisäksi liitto kerää jäsenmaksuja jäsenyhdistyksiltään.[2] Kansainvälisiä yhteistyöhankkeita rahoitetaan Suomen ulkoministeriön avustuksilla.lähde? Ensi- ja turvakotien liitto on SOSTEn jäsenjärjestö.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Työmuodot Ensijaturvakotienliitto.fi. Arkistoitu 24.10.2014. Viitattu 24.10.2014.
  2. a b Rahoitus ja hallinto Ensijaturvakotienliitto.fi. Viitattu 23.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.