Fiat Panda

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fiat Panda
Fiat Panda, ensimmäinen sukupolvi
Valmistustiedot
Valmistusmaa Italia
Valmistaja Fiat
Valmistusvuodet 1980-2003
Korimalli 3-ovinen hatchback
cabriolet
pakettiauto
Muotoilija Giorgetto Giugiaro
Koko ja tekniset tiedot
Pituus 3340 mm
Vetotapa etuveto, neliveto

Fiat Panda on italialaisen autovalmistajan Fiatin malliston tällä hetkellä toiseksi pienin malli. Se on hatchback-korinen kaupunkiauto. Ensimmäisen sukupolven Pandaa valmistettiin lähes muuttumattomana vuodesta 1980 vuoteen 2003. Toisen sukupolven malli, joka esiteltiin 2003, valittiin Vuoden Autoksi Euroopassa vuonna 2004.[1] Toisen sukupolven mallista käytetään usein nimeä Nuova Panda ("Uusi Panda").

Fiat Panda (1980 - 2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen sukupolven Pandan linjat piirsi kuuluisa autonsuunnittelija Giorgetto Giugiaro. Se oli Citroën 2CV:n ideaa jäljitellen yksinkertainen, vain tärkeimmät varusteet sisältävä auto joka suunniteltiin helpoksi käyttää ja huoltaa. Se oli erittäin kulmikas aiempiin Fiatin malleihin verrattuna ja samaa muotoilulinjaa edustaa myös myöhemmin esitelty isompi Fiat Uno.

Kustannusten säästämiseksi Pandassa käytettin paljon muiden Fiat-mallien osia. Moottorit ja vaihteistot lainattiin Fiat 127-mallista. Joillakin markkinoilla Fiat 126:sta peräisin ollut ilmajäähdytteinen, 2-sylinterinen moottori toimi malliston perusmoottorina. Yksinkertaiseen rakenteeseen kuuluu mm. lehtijouset takana kiinnitettynä kiinteään taka-akseliin.

Kokonaisuudessaan Panda oli melko monikäyttöinen ja ulkomittoihinsa nähden tilava auto. Kulmikkaasta muodostaan johtuen tilat saatiin hyödynnettyä hyvin.

Vuonna 1983 esiteltiin nelivetoinen Panda 4x4 erityisesti Italian huonokuntoisia teitä varten. Samana vuonna tuli myös paranneltu Panda Super -malli.

Vuonna 1986 Panda sai Fiat Unosta FIRE-moottorin, sekä kierrejouset taakse parantamaan ajomukavuutta, josta autoa oli moitittu.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fiat Panda.

Ensimmäisen sukupolven Pandaa rakennettiin sen 23-vuotisen elinkaaren aikana 4,5 miljoonaa kappaletta. Espanjalainen SEAT valmisti lisenssillä Pandaa vuosien 1981 ja 1986 välillä ja kehitti siitä sen jälkeen oman Seat Marbella-mallinsa.

Fiat Panda II (2003-2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat Panda
Fiat Panda, toinen sukupolvi (2005)
Valmistustiedot
Valmistusmaa Puola
Valmistusvuodet 2003-2012
Korimalli 5-ovinen hatchback
pakettiauto
Koko ja tekniset tiedot
Pituus 3538 mm
Leveys 1578 mm
Korkeus 1578 mm
Vetotapa etuveto, neliveto

Uusi Fiat Panda tuli markkinoille vanhentuneen edeltäjänsä tilalle vasta vuonna 2003.lähde? Panda voitti heti seuraavana vuonna European Car Of The Year -palkinnon. Uuden Pandan piti alun perin olla nimeltään Fiat Gingo, mutta nimen huomattiin muistuttavan liikaa kilpailijaa Renault Twingoa, joten se muutettiin edeltäjänsä tavoin Pandaksi. Tehtaan sisällä auto tunnetaan koodinumerolla 169. Uusi Panda on valmistettu Fiat Auto Polandin tehtaalla Tychyssä, Puolassa.lähde?

Pandasta on olemassa ainoastaan 5-ovinen versio. Huhuista huolimatta 3-ovisen mallin markkinoille tuloa ei ole vahvistettu.lähde? Panda on kokoisekseen autoksi suhteellisen korkea, joten se on hieman tila-automainen.

Syyskuusta 2005 lähtien kaikki Pandat on varustettu ajovakauden hallintajärjestelmällä, ABS-jarruilla ja EBD:llä sekä vähintään kahdella etuturvatyynyllä. Vaihdekeppi on pakettiautomaisesti sijoitettu keskelle kojelautaa, joka tekee vaihtamisesta mukavampaa.

Pandalla on eri markkinoilla useita eri varustelutasoja: Fresh-varustelutaso on edullisin varustetaso, jossa ei ole vararengasta. Actual on perusmalli mustine puskureineen. Active-mallissa on korinväriset puskurit, sähköikkunat, keskuslukitus, ABS ja etumatkustajien turvatyynyt. Active Plus-mallissa on myös CD-soitin, Dynamic-mallissa on HiFi-järjestelmä CD/MP3-soittimella, alumiinivanteet sekä ilmastointi. Lisävarusteena siihen on saatavilla kangaskatto ja automaattivaihteisto. Emotion-versiossa on myös vakiona ilmastointi. Suomessa on kaksi vaihtoehtoa: perusmalli Panda 60 (vaikkakin hyvin varusteltu) ja nelivetomalli Panda 4x4. Suomessa on saatavilla vain yhtä mallia, 1.2 litrainen ja 60 hevosvoimainen bensiinimoottori manuaalivaihteistolla.

Nelivetoiset Pandan erikoisversiot ovat Climbing ja Cross. Climbing on vakiomallia korkeampi ja siinä on isommat renkaat, mutta ei tasauspyörästön lukkoa eikä puolittajaa vaihteistossa. Cross-malli perustuu 2002 vuoden Fiat Simba -prototyyppiin ja siinä on isommat kylkipanssarit ja tasauspyörästön lukko.

Pandasta on olemassa myös Panda Van -pakettiautoversio.lähde?

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fiat Panda (2003).

Moottorivaihtoehdot:

  • 1.1 8V - 54 hv
  • 1.2 8V (1242 cc) - 60 hv, 102 Nm
  • 1.4 16V - 100 hv
  • 1.3 JTD - 75 hv

Fiat Panda III (2012–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiat Panda
Fiat Panda, kolmas sukupolvi (2012)
Valmistusvuodet 2012-
Edeltäjä Fiat Panda II
Polttoaine bensiini[2]

Kolmas versio esiteltiin 2012. Se on pitempi, korkeampi ja leveämpi kuin MKII.[1]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fiat Panda (2011).


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renault 4 1961.jpg
Tämä artikkeli tai sen osa perustuu Autowikin artikkeliin, ja siitä saattavat puuttua lähdemerkinnät tai lähdemerkinnät tarvitsevat tarkistamista. Voit auttaa Wikipediaa etsimällä sopivat lähteet tai tarkistamalla lähteet.