EC Red Bull Salzburg

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo jääkiekkoseurasta. Samannimisestä jalkapalloseurasta kertoo artikkeli FC Red Bull Salzburg.
EC Red Bull Salzburg
Perustettu 1977
Historia EC Kaindl Salzburg
(1995−2000)
EC The Red Bulls Salzburg
(2000−2005)
EC Red Bulls Salzburg
(2005-2007)
Kotiareena Eisarena Salzburg
Kaupunki Itävallan lippu Salzburg, Itävalta
Sarjataso Itävallan lippu EBEL
Värit               
Päävalmentaja Kanadan lippu Dan Ratushny
Kapteeni Itävallan lippu Daniel Welser
Kultaa 4 (2007, 2008, 2010, 2011)
Hopeaa 2 (2006, 2009)

EC Red Bull Salzburg on salzburgilainen jääkiekkojoukkue, joka pelaa Itävallan pääsarjassa, Erste Bank Eishockey Ligassa. Joukkue pelaa kotiottelunsa Eisarena Salzburg -nimisellä areenalla. Joukkueella on myös samanniminen farmijoukkue Venäjän nuorten jääkiekkosarjassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salzburgin jääkiekkohistorian korkein taso juontaa kaudelle 1977–1978, kun Salzburg otti sensaatiomaisen kolmannen sijan ensimmäisessä divisioonassa. Lähes 30 vuotta sitten pelaajat, kuten Rick Cunningham ja Roger Lamoureux, auttoivat nostamaan jääkiekon suosiota Salzburgissa, ja joulukuussa 1977 jäähalli oli loppuunmyyty ensimmäistä kertaa. Kymmenen vuotta myöhemmin 1988 Salzburgin jääkiekkojoukkueella (lyhyesti SEC) oli jälleen suunta kohti mestaruutta. Vahvojen pelaajien kuten venäläisen Viktor Schalimow ja Sergej Kapustin tai kuten Greg Holst Kanadasta tai wieniläinen Peter Znenahlik, voisi odottaa jännittävää talvea ”Volkgartenissa”.selvennä Vahvan kauden jälkeen, johon sisältyy kärkisijoitus karsinnassa, Salzburg epäonnistui ensimmäisessä yrityksessä voittaa Bundesliigamestaruus, ja heikko taloudellinen tilanne aiheutti SEC:n putoamisen ensimmäiseen divisioonaan.

2000–2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudempi ajanjakso Salzburgin jääkiekkojoukkueella alkoi 2000-luvulla Red Bull -sponsorin kanssa. Vahvistuksien, kuten kanadalaisen Sheldon Moserin ja yhdysvaltalaisen Brian McCarthyn, avulla Red Bullista tuli nopeasti Oberligan mestari kaudella 2000–2001 (Oberliga oli toinen divisioona), mutta Red Bull ei ollut vielä valmis korkeimmalle tasolle. Kolmen vuoden päästä Red Bull oli valmis. Red Bull taisteli tiensä takaisin mestariksi päättäen Salzburgin jääkiekkojoukkueen 16-vuotisen poissaolon Bundesliigasta.

2004–2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitettuaan Nationalligan mestaruuden vuonna 2004 Red Bull nousi Itävallan korkeimmalle sarjatasolle, Erste Bank Eishockey Ligaan (EBEL). Kaudella 04-05 Red Bullin farmijoukkue pelasi vielä Nationalligassa.

Red Bull -joukkueen oli opittava ensimmäisestä Bundesliiga-kaudesta, vaikka he näyttivätkin potentiaalisuutensa. Seuraava seitsemäs ja viimeinen sija harjoituskierroksilla kausilla, jonka he näkivät kehityksenä. Joukkue muodostettiin yhä ammatillisemmassa ympäristössä, ja toista vuotta seurasi kehitys. Red Bull etenikin Erste Bank Eishockey Ligan finaaliin asti. Finaalissa Red Bull kuitenkin hävisi EC VSV -joukkueelle.

2006–2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannella kaudellaan ensimmäisessä divisioonassa Salzburg viimein palkittiin. Upeassa runkosarjassa Red Bull oli hävinnyt vain yhden 28 kotiottelusta. Salzburg jatkoi erinomaisia otteitaan myös pudotuspeleissä. Voitettuaan loistavasti kolme kertaa Vienna Capitalsin semifinaalissa ja hävittyään finaalissa vain kerran VSV:lle ansaitsi Salzburg ensimmäisen Itävallan mestaruutensa voitoin 4-1. Red Bullin menestyksen syy oli johdonmukaisuus. Joukkueen päävalmentaja Hardy Nilsson oli täydellisesti valmistanut joukkueen. 59 vuotta vanha ruotsalainen siirtyi eläkkeelle valmennuksesta juhliessaan Red Bullin mestaruutta ja kymmenettä mestaruuttaan valmentajana.

2007–2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red Bullin ollessa neljättä kautta ensimmäisessä divisioonassa joukkueeseen liittyi uusi päävalmentaja ja urheilujohtaja Pierre Pagé kuten myös muita uusia kansainvälisiä valmentajia. Joukkueen kakkosvalmentajaksi tuli suomalainen Reijo Ruotsalainen. Ensimmäisinä kuukausina kanadalainen Pierre Pagé auttoi luomaan kansainvälisen jääkiekon kehitysmallin (IIDM), jolla luodaan perustaa lupaavien junioripelaajien kehittämiselle, ja hän otti ennennäkemättömän askeleen nostaessaan nuoria pelaajia ykkösjoukkueen kokoonpanoon. Red Bullilla oli runkosarjassa ylä- ja alamäkiä, mutta pudotuspeleissä se oli pysäyttämätön. Neljännesfinaalissa VSV:tä vastaan pelatun, uuvuttaneen paras viidestä -ottelusarjan jälkeen Red Bull voitti semifinaalissa Vienna Capitalsin. Finaalista tuli trilleri, kun vastaan asettui slovenialainen joukkue Olimpija Ljubljana. Red Bull piti hermonsa kurissa paremmin ja voitti mestaruuden voitoin 4-2. Salzburg onnistui voittamaan mestaruuden toisena vuonna peräkkäin ja farmijoukkueen toinen sija Österreichische Nationalligassa myös korosti hyvää pelitaitoa.

2008-2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2008–2009 kaudella Red Bull niukasti epäonnistui uusimaan mestaruutensa. Jännittävän finaalisarjan viimeisessä pelissä Red Bull hävisi niukasti 1-2. Joukkue menetti mestaruutensa KAC:lle. Red Bull päätti kauden kuitenkin pää pystyssä. Se pelasi nopeatempoista ja vahvaa jääkiekkoa, vaikka joukkue oli selvästi nuorin Erste Bank Eishockey Ligassa (joukkueen keski-ikä oli 23,8). Samalla joukkue vakuutti useimmat salzburgilaiset fanit, jotka täyttivät areenat pudotuspeleissä. Pierre Pagé teki toisena vuonna vielä suuremman vaikutuksen kuin edellisenä. Hänellä on taito tuoda taitavia junioreita Itävallasta ja ulkomailta sekä yhdistää heidät vahvimpien itävaltalaispelaajien kanssa. Joukkueen kapteeni Thomas Koch sai MVP kunnianosoituksen tällä kaudella. Muutama lahjakas farmijoukkueen pelaaja myös sai tilaisuuden näyttää taitoja ensimmäisessä divisioonassa, jotkut heistä jopa onnistuivat pitämään pintansa finaalisarjassa. Red Bull peluutti ensimmäisessä divisioonassa 43 pelaajaa. Farmijoukkue, joka pääasiassa koostui alle 20-vuotiaista pelaajista, karsiutui neljännesfinaalissa (vastassa oli EK Zell am See).

2009-2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kausi jätti kaikki muut varjoonsa. Kolmantena vuotenaan Red Bullin päävalmentaja Pierre Pagé määrätietoisesti tavoitteli kolmea mestaruutta. Syyskuussa 2009 Red Bull voitti oman kutsuturnauksen (Red Bull Saluten). Mestaruus oli joukkueelle ensimmäinen, vaikka turnaus oli jo pelattu viisi kertaa. Joukkue kukisti Euroopan kovimpia joukkueita kuten CSKA Moskovan. Tammikuussa 2010 joukkue voitti toisen mestaruuden, Euroopan arvostetuimman IIHF-joukkueiden turnauksen eli Continental Cupin. Red Bullin ”kypärätempusta” tuli totta, kun joukkue voitti Erste Bank Eishockey Ligan. Kausi oli joukkueen kymmenvuotisen historian menestyksekkäin. Thomas Kochille mestaruus oli ensimmäinen joukkueen kapteenina. Erinomainen työ junioreiden kanssa palkittiin alle 20-vuotiaitten ja alle 17-vuotiaitten mestaruudella. Red Bullin farmijoukkue kärsi tappion EC-TREND Dornbirnille. 12. tammikuuta 2010 Red Bull rikkoi ennätyksen: joukkueeseen tuli Jesenice ja joukkueen kokoonpanon keski-ikä oli 21,1 vuotta. 47 Salzburgin pelaajista pelasi vähintään yhden pelin Itävallan pääsarjassa.

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itävallan mestari 2007, 2008, 2010
  • Hopeaa 2006, 2009
  • Österreichischen Nationalligan mestaruus 2004
  • "Oberligan" voitto 2001
  • Red Bull Salute 2010
  • Continental Cup 2010
  • European Trophy 2011

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalivahdit
Numero Pelaaja Hanskakäsi Sopimus Syntymäpaikka
30 Itävallan lippu Bernd Brückler L 2015 Graz, Itävalta
33 Slovenian lippu Luka Gračnar L 2016 Jesenice, Slovenia
Puolustajat
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
2 Yhdysvaltain lippu Brian Fahey R 2015 Glenview, Illinois, Yhdysvallat
6 Itävallan lippu Alexander Pallestrang L 2015 Bregenz, Itävalta
51 Itävallan lippu Matthias Trattnig L 2015 Graz, Itävalta
60 Yhdysvaltain lippu Troy Milam R 2015 Lake Orion, Michigan, Yhdysvallat
77 Itävallan lippu Florian Mühlstein L 2015 Villach, Itävalta
80 Tšekin lippu Zdeněk Kutlák L 2015 Ceske Budejovice, Tšekki, Tšekkoslovakia
91 Itävallan lippu Dominique Heinrich L 2015 Wien, Itävalta
Hyökkääjät
Numero Pelaaja Kätisyys Pelipaikka Sopimus Syntymäpaikka
5 Itävallan lippu Thomas Raffl L LH 2015 Villach, Itävalta
9 Itävallan lippu Alexander Rauchenwald L KH 2015 Villach, Itävalta
11 Kanadan lippu Ben Walter L KH 2015 Beaconsfield, Québec, Kanada
12 Itävallan lippu Alexander Cijan L LH 2015 Klagenfurt, Itävalta
15 Itävallan lippu Manuel Latusa L OLH 2015 Wien, Itävalta
16 Kanadan lippu Ryan Duncan L OLH 2015 Calgary, Alberta, Kanada
17 Itävallan lippu Marco Brucker R KH 2015 Linz, Itävalta
19 Kanadan lippu Kyle Beach R OLH Try-out Vancouver, Brittiläinen Kolumbia, Kanada
20 Itävallan lippu Daniel Welser L VLH / P 2015 Klagenfurt, Itävalta
21 Yhdysvaltain lippu Brett Sterling L LH 2015 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
40 Itävallan lippu Andreas Kristler L VLH / KH 2015 Lienz, Itävalta
67 Itävallan lippu Konstantin Komarek L LH 2015 Wien, Itävalta
70 Itävallan lippu Markus Pöck L VLH / P 2015 Klagenfurt, Itävalta
72 Kanadan lippu John Hughes R KH / VLH 2015 Whitby, Ontario, Kanada
74 Itävallan lippu Corin Konradsheim L LH 2015 Salzburg, Itävalta

Joukkueenjohto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maineikkaita pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotihalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eisarena Salzburg valmistui vuonna 1960. Hallin remontti valmistui 2002. Sen katsojakapasiteetti on 3200.

Lähteet ja muut linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävallan lippu Österreichische Eishockey-Liga (Itävallan jääkiekon pääsarja)
Vienna CapitalsEC Red Bull SalzburgEC Villacher Sportverein

EC KACEHC Liwest Black Wings LinzEC Graz 99ers

HK Jesenice (SLO) • HDD Olimpija Ljubljana (SLO) • Alba Volán Székesfehérvár (HUN) • KHL Medveščak Zagreb (KRO)