Dungeons & Dragons

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee roolipeliä. Artikkeli elokuvasta, katso Dungeons & Dragons (elokuva).
Pelin logo
Dungeons & Dragons

Dungeons & Dragons, lyhyesti D&D, on fantasia-aiheinen roolipeli, jonka nykyinen julkaisija on yhdysvaltalainen, Hasbron omistama Wizards of the Coast. Alkuperäisen Dungeons & Dragons -pelin kehittivät Gary Gygax ja Dave Arneson ja sen julkaisi vuonna 1974 Gygaxin Tactical Studies Rules (TSR) -niminen yritys. D&D:tä pidetään yleisesti ensimmäisenä roolipelinä. Se on toiminut esikuvana lukuisille perinteisille roolipeleille ja tietokonepeleille.[1]

D&D:n saavuttama suosio johti nopeasti muiden pelien, kuten RuneQuestin, ilmestymiseen markkinoille. Kilpailusta huolimatta D&D on säilyttänyt johtavan markkina-asemansa läpi vuosikymmenten. Vuonna 1977 peli jaettiin kahteen versioon, helpompaan Dungeons & Dragons -peliin ja monimutkaisempaan Advanced Dungeons & Dragons -peliin (AD&D). Vuonna 2000 Dungeons & Dragons -sarja lakkautettiin ja uusi AD&D:n versio Dungeons & Dragons v3.0 julkaistiin. Nykyinen versio on vuonna 2008 julkaistu Dungeons & Dragons 4th edition.

Vuoteen 2004 mennessä D&D-peliä pelanneita ihmisiä arvioitiin olevan maailmanlaajuisesti 20 miljoonaa, ja peliä oheistuotteineen on myyty yli miljardin Yhdysvaltain dollarin arvosta.[2] Suomessa vuonna 1988 ilmestynyttä perussääntöjä myytiin n. 65 000 kappaletta[3].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dungeons & Dragonsin julkaisua edelsi Chainmail-nimisen, fantasia-aiheisen sotapelin julkaisu. Chainmail sisälsi tavanomaisten sotapelien käyttämän, joukko-osastojen ohjaamiseen liittyvien sääntöjen lisäksi sääntöjä yksittäisten sotilaiden välisiin taisteluihin. Chainmailin kehitykseen ovat vaikuttaneet Gygaxin lisäksi Jeff Perren ja Dave Arneson.[4] Gygax ja Don Kaye perustivat Tactical Studies Rules -julkaisuyhtiön, jonka ensimmäinen julkaistu tuote oli Chainmail (1971).

Chainmailin pohjalta yksilön liikkeitä kuvaavia sääntöjä kehitettiin yhä yksityiskohtaisempaan suuntaan. Vuonna 1974 TSR julkaisi Dungeons & Dragons-pelin, joka oli ensimmäinen varsinainen roolipeli, jossa pelaajan tehtävänä oli ohjata yhtä hahmoa läpi seikkailujen. Säännöt esittelivät käsitteen luolamestari, joka oli pelisysteemin johtamisesta vastaava, pelihahmoton pelaaja. Dungeons & Dragons oli selkeästi fantasiamaailmaan sijoittuva ajanvietepeli, jonka esikuvina toimivat sotapelien lisäksi elävän historian toiminta ja improvisaatioteatteri. Fantasiamaailman innoittajina toimivat fantasiakirjailijat, kuten Jack Vance, Poul Anderson, Robert E. Howard, Edgar Rice Burroughs, H. P. Lovecraft, A. Merritt, Fritz Leiber, L. Sprague de Camp, Fletcher Pratt, Roger Zelazny, Michael Moorcock ja J. R. R. Tolkien.[5]

Laitokset 1970-luvulta 1990-luvulle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Dungeons & Dragons julkaistiin vuonna 1974, ja sitä pidettiin amatöörimäisenä ja kokeneille sotapelaajille suunnattuna.lähde? Se sai kuitenkin suosiota ensin sotapelaajien ja sitten opiskelijoiden valtavirran keskuudessa.lähde?

D&D:n laitokset 2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TSR:n ajauduttua taloudellisiin vaikeuksiin Wizards of the Coast osti yhtiön liiketoiminnan vuonna 1997 ja alkoi kehittää uutta versiota Dungeons & Dragons ja Advanced Dungeons & Dragons -peleistä. Vuonna 2000 julkaistiin Dungeons & Dragons 3rd edition, joka yhdisti aiemmat pelit, selkeytti pelimekaniikkaa ja teki pelihahmoista aiempaa muokattavampia. Se oli myös ensimmäinen versio, jossa käytettiin d20 System-mekaniikkaa. Sääntökokoelmaan tehtiin myöhemmin paljon korjauksia ja vuonna 2003 julkaistiin lukemattomia pieniä korjauksia sisältävä Dungeons & Dragons v3.5.

Vuonna 2007 Wizards of the Coast ilmoitti julkaisevansa neljännen laitoksen tulevana vuonna ja maailmanlaajuinen Dungeons & Dragons 4th edition -kirjojen julkaisu tapahtui 7.6.2008.[6]

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä käytettävät nopat: 4-, 6-, 8-, 12- ja 20-sivuiset nopat ja kaksi 10-sivuista noppaa.

D&D:n pelaajat luovat itselleen kuvitteellisen pelihahmon, joka yhdessä muiden pelaajien pelihahmojen kanssa osallistuu kuvitteellisiin seikkailuihin fantasiamaailmoissa. Hahmo koostuu joukosta numeroarvoja, jotka määräävät hahmon kyvykkyyden erilaisissa asioissa, kuten voima, ketteryys tai älykkyys. Pelihahmot kohtaavat kuvitteellisia olentoja ja paikkoja ja suorittavat tehtäviä keräten esineitä ja kokemuspisteitä, jotka auttavat hahmoja kehittymään taitavammiksi seikkailijoiksi.

Yksi pelaajista toimii pelinjohtajana eli luolamestarina (eng. the Dungeon Master). Hänellä ei ole omaa pelihahmoa, vaan hän toimii kertojana ja tuomarina muille pelaajille. Luolamestari ohjaa kaikkia muita pelimaailman olentoja paitsi pelaajien omia pelihahmoja. Luolamestarin tehtäviin kuuluvat seikkailujen suunnitteleminen, itse pelin "juontaminen" sekä erilaisten muistiinpanojen tekeminen.

Peli voi tapahtua jonkinlaisella pelilaudalla, jossa pelaajat liikuttavat hahmojaan symboloivia merkkejä tai miniatyyreja, tai pelkästään mielikuvituksessa, jolloin luolamestari saattaa esimerkiksi luonnostella pelihahmojen ympäristöä paperin ja kynän avulla, jotta kaikilla on sama käsitys tilanteesta. Erilaiset dramaattiset tilanteet, joissa halutaan sattumanvaraisuutta, kuten taistelu tai ansojen välttäminen, ratkaistaan nopanheitoilla, joissa hahmojen kyvyt vaikuttavat todennäköisyyksiin.

D&D-kampanjamaailmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dungeons & Dragons -pelin tapahtumapaikkoina toimivat erilaiset fantasiamaailmat, joita kutsutaan kampanjamaailmoiksi (engl. campaign setting)

 • Birthright, jossa pelataan aatelisia.
 • Blackmoor, Dave Arnesonin D&D-kampanjamaailma, toiseksi vanhin julkaistu kampanja
 • Dark Sun, synkkä autiomaatyyppinen maailma
 • Dragonlance, lohikäärmepainotteinen maailma
 • Eberron, magiaa ja tekniikkaa yhdistävä maailma
 • Forgotten Realms, suosituin kampanjamaailma
 • Greyhawk, Alkujaan Gary Gygaxin oma kampanjamaailma, ensimmäinen julkaistu kampanja
 • Mystara, TSR:n 1970-80 luvulla julkaisemien D&D sääntökirjojen maailma.
 • Planescape, yhdistää kampanjat toisiinsa ja käsittelee todellisuuden tasojen välisiä suhteita
 • Ravenloft, goottilaista kauhua
 • Spelljammer, fantasia-avaruusmatkailua

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin menestys on synnyttänyt joukon fantasia-aiheisia oheistuotteita, kuten lehtiä, lautapelejä, tietokonepelejä, televisio-ohjelmia ja elokuvia. Suomessa saatavilla oleviin tuotteisiin kuuluvat muun muassa R. A. Salvatoren Forgotten Realms ja Margaret Weisin ja Tracy Hickmanin Dragonlance -kirjat, vuonna 2001 Suomen elokuvateattereissa pyörinyt Dungeons & Dragons -elokuva, tietokonepelit kuten Eye of the Beholder ja Neverwinter Nights sekä lehdet Dragon Magazine ja Dungeon Magazine.

Myös Futurama-sarjan kolmas elokuva on Dungeons & Dragonsiin liittyvä. Siinä sarjan hahmot joutuvat peliin tai sen kaltaiseen maailmaan.

Muiden valmistajien julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dungeons & Dragons 3.0 julkaisu keskeisiltä osin OGL-lisenssin alaisena vauhditti pienkustantamojen Dungeons & Dragons -pelille tuotettujen teosten ilmestymistä. Ensimmäinen OGL-lisenssin kautta virallisesti 3.0:lle ilmestynyt, kolmannen osapuolen julkaisu oli Green Roninin vuoden 2000 seikkailu Death in Freeport.[7] Muita hyvin menestyneitä tuotelinjoja ovat olleet muiden muassa Paizon GameMastery ja Pathfinder[8] sekä Goodman Gamesin Dungeon Crawl Classics.[8]

Suomenkieliset laitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1988 Protocol Productions Oy käänsi Dungeons & Dragonsin suomen kielelle. Kääntäjänä oli Jari Pauna. Anglismeja ja käännösvirheitä vilisevän suomennoksen laatua on usein pidetty huonona.kenen mukaan? Fantasiapelien mukaan sen perussääntöjä (ns. punainen laatikko) myytiin n. 65 000 kappaletta[9].

Vuonna 2012 avattiin verkkosivusto nimeltä Lohikäärmeen Luola, joka sisältää Dungeons & Dragons v3.5:n OGL-lisenssillä julkaistut perussäännöt suomennettuina ja hyperlinkitettyinä. Kääntäjänä oli Seppo Raudaskoski.[10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Roleplaying Game Introduction & RPG history, roleplay.net (englanniksi). Luettu 15. kesäkuuta 2007.
 2. Darren Waters, What happened to Dungeons and Dragons?, BBC (englanniksi). Luettu 22. marraskuuta 2006.
 3. Jaakko Stenros: Tuuppimista uusien ideoiden hiekkalaatikolla. Roolipelaaja, 05/2006, nro 5, s. 56-57. Helsinki: H-Town Oy.
 4. Gary Gygax Interview, GameBanshee.com (englanniksi). Luettu 15. kesäkuuta 2007.
 5. Aardy R. DeVarque, Literary Sources of D&D, Rec.games.frp.dnd FAQs (englanniksi). Luettu 16. kesäkuuta 2007.
 6. Caitlin Roulston: GenCon 2007 Viitattu 8. kesäkuuta 2008. (englanniksi)
 7. Chris Pramas, Robert J. Toth, William Simoni: The Freeport Trilogy. Green Ronin Publishing, 2005. 1-932442-51-0.
 8. a b EN World: EN World Ennies 2008 Viitattu 17. elokuuta 2008. (englanniksi)
 9. Jaakko Stenros: Tuuppimista uusien ideoiden hiekkalaatikolla. Roolipelaaja, 05/2006, nro 5, s. 56-57. Helsinki: H-Town Oy.
 10. Jussi Ahlroth: Homma piti hoitaa kunnolla. Helsingin Sanomat Nyt-liite, 1.–7.2.2013, s. 16.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]