Greyhawk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Greyhawk on Dungeons & Dragons -roolipelin käyttöön suunniteltu kuvitteellinen maailma.[1] Maailma sisältää Greyhawkin vapaakaupungin, jonka mukaan kampanja on nimetty. Greyhawk on eräs ensimmäisistä D&D:n kampanjamaailmoista ja sen alkuperä sijoituu Gary Gygaxin varhaisiin peleihin, joissa pelihahmot seikkailivat Greyhawkin linnassa ja sen luolastoissa[2].

D&D:n säännöt ovat oma erillinen kokonaisuutensa, mutta Greyhawk toimi pitkään eräänlaisena sääntökirjojen oletusmaailmana. Greyhawkin kuuluisat henkilöt ja jumaluudet ovat tavallisesti läsnä tavalla tai toisella myös muissa D&D:n kampanjamaailmoissa[3].

Dungeon Master's Guide 3.5:n kannessa olevaan maapalloon on kuvattu Greyhawkin Oerik-manner.

Maailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greyhawkin maailma, jota maailman asukkaat kutsuvat nimellä Oerth, sisältää neljä mannerta. Oerik-mantereen itäinen osa nimeltään Flanaess on ainoa alue, jota lähdeteokset käsittelevät. Greyhawkin vapaakaupunki sijaitsee Ferrondissa Flanaessin keskiosissa, tästä pohjoiseen ovat Iuzin imperiumi, Thillorian niemimaa ja vanha Baklunishin imperiumi; itään Sulm, Aerdy ja vanha Great Kingdom sekä länteen Sheldomarin laakso ja Amedian viidakko. Muutamia yliluonnollisia alueita lukuun ottamatta Flanaess muistuttaa ilmastoltaan Eurooppaa ja alueella sijaitsee noin 30 valtiota. Asukkaat ovat enimmäkseen ihmisiä, jotka kuuluvat joihinkin Flanaessin kansoista: baklunishit, flannaet, oeridianit, olmanit, rhenneet, suloiset ja touvit. Flanaessissa tapaa myös haltioita, kääpiöitä, puolituisia, maahisia sekä örkkejä, jättiläisiä, hiisiä ja lohikäärmeitä.[1]

Greyhawkin kaupungissa päämajaansa pitävä Circle of Eight on Flanaessin suurin poliittinen voima, jonka pyrkimykset hyvyyden ja pahuuden tasapainon säilyttämiseen ylittävät valtiolliset ja rodulliset rajat. Nyrond, Keoland ja Furyondy ovat ihmisten johtamia, tasavertaisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen pyrkiviä suuria valtioita. Puolijumala Iuz ja örkkien sotaherra Turrosh Mak pitävät hallussaan suuria maa-alueita. Scarlet Brotherhood on laajalle levinnyt, rodulliseen puhtauteen keinoja kaihtamatta pyrkivä järjestö. Näiden lisäksi Greyhawkista löytyy runsaasti pienempiä valtioita ja järjestöjä, jotka vaikuttavat Flanaessin poliittisiin oloihin.[1]

Merkittävimmät yksittäiset henkilöt, kuten Mordenkainen, Lolth ja Bigby esiintyvät toisinaan myös muissa D&D:n kampanjamaailmojen lähdekirjoissa. Myös osa Greyhawkin jumaluuksista, kuten Gruumsh, Boccob ja Corellon Latherian, ovat tunnettuja muissa maailmoissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Flanaessin alkuperäiset ihmisasukkaat olivat flan-heimoon kuuluvia metsästäjiä, jotka asuttivat seutuja jo yli tuhat vuotta nykyhetkeä aiemmin. Suel ja oeridian -kansoihin kuuluvia, Baklunien-Suelien Sodasta kärsiviä pakolaisia alkoi saapua flanaesiin idästä. Bakluni- ja suelmaagien aikaansaaman Kaksois-Kataklysmin jälkeen baklunien ja suelien alkuperäiset asuinseudut tuhoutuivat lähes kokonaan ja oerthin poliittinen keskus siirtyi Flanaessiin.

Sotaisat oeridit ja nationalistiset suelit taistelivat flanaesissa keskenään, vetäen yhteenottoihin mukaan alueen alkuperäiset asukkaat, flanit, haltiat ja kääpiöt. Oeridien ystävälliset suhteet alkuasukkaisiin vahvistivat heidän asemiaan sodassa ja pian ne suelit, jotka eivät sulautuneet muuhun väestöön, oli ajettu flanaesin eteläosiin. Keolandin Kuningaskunta, Gran March, Ulekin läänitykset ja Nyr Dyv muodostuivat flanaessin keskiosiin. Muihin kansoihin sekoittumattomista oerdinianeista aerdien heimo oli voimakkain ja se perusti Aerdyn Kuningaskunnan Nyr Dyvin itäpuolelle. Talouden ja poliittisten olojen vakiinnuttua aerdit aloittivat valloitussodan ympäröiviä valtakuntia vastaan ja onnistuneilla laajennusoperaatioilla valtion nimeksi vaihdettiin Suuri Kuningaskunta. Ajanlasku aloitettiin vuodesta 1, ensimmäisen Suuren Kuningaskunnan keisarin kruunaamisesta Rauxesissa.

Suuri Kuningaskunta käsitti Sunndin niemimaan lounaasta, tästä alueet Telficin lahdelle ja Kuunarimerelle, Nyr Dyvin ja Kilpimaat lähes Greyhawkin vapaakaupunkiin saakka ja nykyisen Tenhin. Myöhemmin Aerdin Imperiumin keisarin hallitsemaan alueeseen liitettiin Furyondy, Veluna ja Perrenlandian arot. Suuri Kuningaskunta kukoisti kolmesataa vuotta, kunnes levottomuuksia alkoi ilmetä eri puolilla valtakuntaa. Pohjoisen paimentolaiskansat alkoivat tehdä voimakkaita hyökkäyksiä syvälle Suuren Kuningaskunnan alueille. Perrandit, velunat, furyondit ja tenhat alkoivat kapinoida ja vaatia itsenäisyyttä. Aerdin hallitseva dynastia Rax kärsi sisäisistä riidoista, jotka johtivat Nyrondin sukuhaaran irtautumiseen Raxin dynastiasta ja vuonna 356 itsenäisen Nyrondin valtion perustamiseen Suuren Kuningaskunnan sydänmaiden länsipuolelle. Nyrondin ja Raxin välinen sota kulutti vanhan dynastian voimat, joka lopulta joutui luovuttamaan vallan Naelaxin dynasialle.

Jo Raxien aikana keisarin hovissa oli alkanut vaikuttaa pimeyden voimia ja Naelaxit toimivat avoimesti yhteistyössä demonien kanssa. Ensimmäisen Naelax-keisarin vaatiessa uskollisuudenvalaa alamaisiltaan, koko Suuren Valtakunnan eteläinen provinssi kieltäytyi, perustaen vuonna 446 Rautaliiton, joka on edelleen voimassa. Eteläinen provinssi irtaantui Aerdin valtakunnasta ja näin syntyi Irongaten vapaakaupunki, Onnwallin valtio ja Saarten Ruhtinaiden intendeetti. Rautaliitto liittoutui Nyrondin kanssa ja piti puolensa Suurta Valtakuntaa vastaan. Naelaxin dynastia vajosi syvemmälle pimeyteen ja sen alamaisiksi liittyi suuret joukot örkkejä ja demoneja[4].

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Greyhawk-julkaisu oli TSR:n 1975 julkaisema, Gary Gygaxin ja Robert J. Kuntzin kirjoittama lisäsääntövihko D&D:n perussäännöille. Teos ei juurikaan kuvaillut Greyhawkin maailmaa, vaan tarjosi pelaajien käyttöön Gygaxin Greyhawk-kampanjassa käyttämiää lisäsääntöjä, hirviöitä, loitsuja ja taikaesineitä. Vuodesta 1979 alkaen Gygax kirjoitti Dragon-lehteen artikkeleita, jotka käsittelivät Greyhawkin maantieteellisiä ja poliittisia ominaisuuksia. World of Greyhawkin julkaisi TSR 1980, ja se kuvaili Greyhawkin maailmaa yksityiskohtaisemmin. Vuonna 1983 lähdeteos päivitettiin kirjoja ja karttoja sisältävään julkaisuun World of Greyhawk Fantasy Setting.

TSR julkaisi 70- ja 80-luvuilla kymmeniä Greyhawkiin sijoittuvia seikkailuja. Forgotten Realms alkoi saada enemmän huomiota 1980-luvun lopulla ja Greyhawk-materiaalin tarjonta supistui. 1990-luvun alussa julkaistiin vielä suuret, Greyhawkin sodista kertovat lähdeteokset Greyhawk Wars ja From the Ashes.

Wizards of the Coastin ostettua TSR:n liiketoiminnan Greyhawk-julkaisut saivat, Forgottem Realmsin ja Eberronin varjossa, jatkoa Greyhawk: The Adventure Begins -lähdekirjan ja muutamien seikkailujen muodossa. Maailmanlaajuinen Living Greyhawk -kampanja käynnistettiin vuonna 2000 julkaistun Living Greyhawk Gazetteerin myötä. Vuodesta 2001 vuoteen 2007 varsinaisen Greyhawk-materiaalin julkaisu tapahtui pääasiassa Dragon ja Dungeon -aikakauslehtien sivuilla.

TSR ja Wizards of the Coast ovat julkaisseet eri vuosikymmeninä lukuisia romaaneja ja sarjakuvia liittyen Greyhawk-maailmaan.

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adventures -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gord the Rogue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Classics -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Novellikokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • In the Shadow of Dragons (N°1 to N°8), Jay Donovan, Tyler Walpole & Hung Mac
  • Tempest's Gate (N°1 to N°4)
  • Black & White (N°1 to N°6)
  • Vecna : Hand of the Revenant, Modi Thorsson & Kevin McCann, Iron Hammer Graphics

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Holian, Gary: Living Greyhawk Gazetteer. Wizards of the Coast, 2000. ISBN 0-7869-1743-1.
  2. Allen Rausch: GameSpy - The Complete History of Dungeons & Dragons pc.gamespy.com. Viitattu 2. huhtikuuta 2008. (englanniksi)
  3. EN World: EN World - Unofficial D&D 4th edition news page enworld.org. Viitattu 2. huhtikuuta 2008. (englanniksi)
  4. Gygax, Gary: A Guide to the World of Greyhawk. TSR, Inc., 1983.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]