Cornelius Ryan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Cornelius Ryan (5. kesäkuuta 1920 Dublin, Irlanti23. marraskuuta 1974) oli irlantilais-amerikkalainen journalisti ja kirjailija, joka tunnetaan parhaiten toisesta maailmansodasta kertovista sotahistoriallisista teoksista.

Dublinilaissyntyinen Ryan muutti Lontooseen vuonna 1940 ja hänestä tuli ensin Reutersin toimittaja vuonna 1941 ja myöhemmin hän siirtyi sotakirjeenvaihtajaksi The Daily Telegraph -lehteen vuonna 1943. Aluksi hän raportoi yhdysvaltalaisten ilmasodasta Euroopassa osallistuen 14 pommituslentoon Yhdysvaltain 8. ja 9. ilmavoimien mukana, mutta siirtyi seuraamaan kenraali George S. Pattonin 3. armeijaa ja kulki sen mukana sodan loppumiseen Euroopassa asti. Ryan siirtyi Tyynenmeren sotatoimialueelle 1945 ja sieltä Jerusalemiin 1946.

Ryan muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1947 työskennelläkseen Time-lehdelle, mutta siirtyi sitten ensin Newsweekin ja pian Collier'sin palvelukseen. Hän avioitui Kathryn Morganin kanssa ja sai Yhdysvaltain kansalaisuuden vuonna 1950.

Vuonna 1956 Ryan alkoi kirjoittaa kahdesta tunnetuimmasta teoksestaan ensimmäistä, joka julkaistiin nimellä Atlantin valli murtuu vuonna 1959. Kirja kertoo Normandian maihinnousun ensimmäisen päivän tapahtumista ja siitä tuli hetkessä menestys. Ryanin seuraava kirja oli vuonna 1965 ilmestynyt Viimeinen taistelu, joka kertoi Berliinin valtauksesta eri osapuolten (saksalaiset, liittoutuneet, siviilit) näkökulmasta. Toinen hänen tunnetuimmista teoksistaan on Yksi silta liikaa, joka ilmestyi vuonna 1974. Tämän kirjan aiheena oli Operaatio Market Garden, laskuvarjojoukkojen laajamittainen maahanlasku Alankomaissa, joka huipentui taisteluun Arnhemissa. Sekä Atlantin valli murtuu että Yksi silta liikaa kirjoista tehtiin samannimiset suuren luokan elokuvat vuosina 1962 ja 1977.

Ryanille myönnettiin Ranskan Légion d'honneur sekä Ohion yliopiston kirjallisuuden kunniatohtorin arvon. Viimeksi mainitun kirjastossa, Alden Libraryssä, sijaitsee myös Cornelius Ryan -kokoelma. Ryan kuoli syöpään Yksi silta liikaa -markkinointikiertueen aikana vuonna 1974.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Atlantin valli murtuu (The Longest Day, 1959)
  • Viimeinen taistelu (The Last Battle, 1965)
  • Yksi silta liikaa (A Brigde Too Far, 1974)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]