British Union of Fascists

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Brittiläisen fasistiunionin lippu

British Union of Fascists eli Brittiläinen fasistiunioni oli 1932 perustettu fasistipuolue, jonka johtaja oli Oswald Mosley.

BUF oli luonteeltaan kokoomuspuolue, joka koostui pienemmistä fasistipuolueista, kuten British Fascists-järjestöstä. Se oli antikommunistinen ja protektionistinen ja kannatti kaupankäyntiä vain Brittiläisen imperiumin kesken. Puolue kannatti italialaistyylistä korporativismia, jossa parlamentin ylähuone korvattaisiin teollisuuden, kirkon ja siirtokuntien edustajilla, ja alahuonetta pienennettäisiin riitaisan puoluepolitiikan karsimiseksi.

Liike tunnettiin karismaattisesta johtajastaan ja mustista paidoistaan, joista se sai lempinimen Blackshirts. Kannatus oli suurinta 1930-luvulla. Puolue keräsi jäsenistöä aristokratiasta ja sotilaspiireistä ja jopa nimekäs sotateoreetikko J.F.C. Fuller liittyi sen jäseneksi. Sanomalehdistä lordi Rothermeren julkaisemat Daily Mail ja Daily Mirror tukivat puoluetta. Daily Mail muistetaan otsikostaan: "Hurrah for the Blackshirts!"

BUF ei ikinä osallistunut vaaleihin, vuoden 1935 vaalit se jätti väliin ja lupasi "fasismia ensi kerralla", mutta vaaleja ei sodan vuoksi järjestetty ennen vuotta 1945.

1930-luvun loppua kohti puolueen väkivaltainen toiminta vähensi sen kannatusta keskiluokassa ja vuoden 1934 kommunistien vastaisen väkivaltaisen yhteenoton jälkeen Daily Mail lakkasi kannattamasta puoluetta. Puolueen linja ajautui myös enenevässä määrin juutalaisvastaiseksi. Tämä johti 4. lokakuuta 1936 kuuluisaan Cable Streetin taisteluun fasistien, anti-fasistien, East Endin juutalaisasukkaiden, irlantilaisten, sosialistien ja kommunistien kanssa. Pian tämän jälkeen säädettiin Public Order Act, joka kielsi poliittiset univormut julkisilla paikoilla tai kokouksissa ja vaati marsseille poliisin hyväksynnän.

Sympatioista Saksaa ja etenkin Italiaa kohtaan, sodan aikana BUFia ja sen jäseniä kohdeltiin pettureina ja Mosley oli myös vangittuna. Sodan jälkeen puolue jatkoi toimintaansa, mutta se ei koskaan saavuttanut suurta suosiota.

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.