Bakun kuvernementti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvernementin kartta
Kuvernementin vaakuna

Bakun kuvernementti (myös lääni, ven. Бакинская губерния, Bakinskaja gubernija) oli hallintoalue Venäjän keisarikunnassa. Sen pinta-ala oli 39 100 neliökilometriä ja asukasluku 826 700 henkeä (vuonna 1897).

Kuvernementti syntyi vuonna 1859, kun sen pääkaupunki siirrettiin Şamaxın maanjäristyksen jälkeen Bakuun. Vuonna 1860 siihen yhdistettiin Quban kihlakunta. Nuxan ja Şuşan kihlakunnat liitettiin myöhemmin Jelizavetpolin kuvernementtiin.

Bakun kuvernementti käsitti nykyisen Azerbaidžanin tasavallan itäosan Kaspianmeren länsirannalla. Se rajoittui pohjoisessa Dagestanin alueeseen, lännessä Jelizavetpolin kuvernementtiin ja etelässä Persiaan. 1900-luvun alussa kuvernementtiin kuului kuusi kihlakuntaa: Baku, Cavad (keskuspaikka Salyan), Göyçay, Lənkəran, Quba ja Şamaxı. Vuoden 1897 väestönlaskennan mukaan asukkaista 58,7 % oli azereja ja muita turkkilaisia, 10,8 % tateja, 8,9 % venäläisiä, 6,3 % armenialaisia, 5,8 % lezgejä ja 4,2 % tališeja. Seudun elinkeinoja olivat öljyn tuotanto sekä maanviljely ja puutarhanhoito.

Bakun kuvernementti lakkautettiin vuonna 1920.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]