Jelizavetpolin kuvernementti

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvernementin vaakuna

Jelizavetpolin kuvernementti (myös lääni, ven. Елизаветпольская губерния, Jelizavetpolskaja gubernija) oli hallintoalue Venäjän keisarikunnassa. Sen pinta-ala oli 44 100 neliökilometriä ja asukasluku 878 400 henkeä (vuonna 1897). Hallinnollinen keskus oli Jelizavetpolin kaupunki (nykyinen Gəncə).

Vuonna 1868 perustettu kuvernementti rajoittui lännessä Jerevanin ja Tbilisin kuvernementteihin, pohjoisessa Zaqatalan piirikuntaan ja Dagestanin alueeseen, idässä Bakun kuvernementtiin ja etelässä Persiaan. Aluksi se koostui Jelizavetpolin, Nuxan ja Şuşan kihlakunnista sekä osasta entistä Ordubadin piirikuntaa. Myöhemmin muodostettiin Ərəşin (keskuspaikka Ağdaş), Cavanşirin (Tərtər), Cəbrayılin, Qazaxin ja Zəngəzurin (Goris) kihlakunnat. Nykyään alue muodostaa Azerbaidžanin tasavallan länsiosan ja osan Armeniaa.

Vuoden 1897 väestönlaskennan mukaan kuvernementin väestöstä 60,8 % oli azereja, 33,3 % armenialaisia, 1,7 % lezgejä ja 1,6 % venäläisiä. Tärkeimpiä elinkeinoja olivat maanviljely, karjanhoito ja kaivosteollisuus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]