Alois Brunner

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alois Brunner (s. 8. huhtikuuta 1912, Rohrbrunn, Burgenland) on itävaltalainen natsisotarikollinen. Hän toimi Adolf Eichmannin sihteerinä.

SS-Hauptsturmführerin arvoinen Brunner järjesteli vankeja Vichyn Ranskasta ja Slovakiasta keskitysleireille. Häntä syytetään tuhansien juutalaisten murhista. Adolf Eichmann lähetti henkilökohtaisesti hänet vuonna 1944 Unkariin, missä hän järjesti juutalaisten kuljetuksen.

Toisen maailmansodan jälkeen Brunner sanoi CIA:n palkanneen hänet, koska oli vahvasti neuvostovastainen. Brunner katosi ja pakeni luultavasti Syyriaan vuonna 1954. Syyriassa hän antoi apua maan hallitukselle muun muassa teknillisissä ja sotilaallisissa asioissa.

Natsien metsästäjän Simon Wiesenthalin mukaan Brunner asui Damaskoksessa, Syyriassa nimellä tohtori Georg Fischer. Hänet on tuomittu 1950-luvulla kahdesti poissa olevana kuolemaan.

Hänet on tuomittu Ranskassa vuonna 2001 poissaolevana elinikäiseen vankeusrangaistukseen.[1]

Brunner menetti silmän ja sormiaan saatuaan kirjepommin Israelin salaiselta poliisilta Mossadilta. Joulukuussa 1999 huhuttiin hänen kuolleen vuonna 1996.lähde? Saksalainen journalisti kävi Syyriassa ja ilmoitti, että Brunner asuu yhä Meridian-hotellissa Damaskoksessa.[1] Myös Brasilian poliisi selvittää tapausta, jossa erästä miestä epäillään Brunneriksi.

Vuonna 2013 nousi uusia huhuja että Brunner olisi elossa Syyriassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Alois Brunner Jewish Virtual LIbrary. Viitattu 17.11.2013.