Aira Samulin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aira Samulin SuomiAreena -tapahtumassa heinäkuussa 2009.

Aira Samulin (o.s. Suvio; s. 27. helmikuuta 1927 Ignoila, Salmi) on suomalainen tanssinopettaja ja yrittäjä.

Samulin on syntynyt Salmin kunnassa eikä Suojärvellä, kuten monesti virheellisesti esitetään. Kyseinen Ignoilan kylä jossa hän on syntynyt kuului vuoteen 1930 asti Salmin kuntaan ja liitettiin osaksi Suojärveä 1931.

Samulin on muun muassa vetänyt omaa tanssikoulua ja tehnyt kuvaussihteerin työtä Suomen Filmiteollisuudessa. Samulin perusti 1960-luvulla muotitanssikoulun Rytmikkäät mannekiinit. Hän oli 1989–1996 Espoon kaupunginvaltuustossa Keskustan ryhmässä ja Helsingin kaupunginvaltuustossa 1997 Kokoomuksen ryhmässä. Vuodesta 2001 Samulin on ollut varajäsenenä Helsingin kaupunginvaltuustossa. Hän on Helsinki-viikon säätiön ja ympäristölautakunnan hallituksen jäsen ja varajäsen Helsingin teatterisäätiön edustajistossa.

Samulinilla on Nummen Hyrsylässä Hyrsylän Mutka -niminen rajakarjalaistyylinen talo,[1] joka kuuluu paikallisiin nähtävyyksiin.[2]

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samulinille on myönnetty Suomen Leijonan ritarin kunniamerkki, Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyspalkinto perheväkivaltaa ja mielenterveyshäiriöitä käsittelevästä Auringonpimennys-teoksesta[3] ja Viihteen elämäntyöpalkinto. Hän on ollut erityisen aktiivisesti mukana nuorten toiminnassa.

Helsingin Yrittäjät myönsi 2011 ensimmäisen elämäntyöpalkintonsa Samulinille[4] Samulinilla on tytär Pirjo Samulin ja poika Jari Samulin. Molemmat lapset ovat avioliitosta Helge Samulinin kanssa. Aira Samulin kertoo teoksissaan elämänvaiheistaan ja suvustaan. Hänen setänsä on nyrkkeilyn olympiavoittaja Sten Suvio. Samulin oli 30 vuotta naimisissa Ekku Peltomäen kanssa.[5]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2001 valmistui Samulinin elämästä kertova elokuva Tango Kabaree, jossa Samulinia esittää hän itse. Hän esittää itseään myös muun muassa elokuvassa Uuno Turhapuro – This Is My Life (2004).

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Soturi ja sunnuntailapsi. Toimittanut Sirkka-Liisa Lähteenoja. Porvoo, Helsinki, Juva: WSOY, 1987. ISBN 978-951-0-14684-2.
  • Auringonpimennys. Toimittanut Soile Eskelinen. Porvoo, Helsinki, Juva: WSOY, 1989. ISBN 978-951-0-16070-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hyrsylän Mutka Aira Suvio-Samulin
  2. Nähtävyydet, Nummipusula.fi
  3. Eriksson, Fredrik: Aira Samulin: Hyrsylän mutkasta Hyrsylään. Avaalehti, 2009, nro 12, s. 7.
  4. Yle Uutiset
  5. Iltalehti

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]