Helsingin Yrittäjät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helsingin Yrittäjien logo

Helsingin Yrittäjät on helsinkiläisten yritysten edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Se on yksi Suomen Yrittäjien, elinkeinoelämän suurimman etujärjestön, 20 aluejärjestöstä. Helsingin Yrittäjissä on yli 5 000 yrittäjäjäsentä. Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja on Mari Laaksonen (2018–) ja toimitusjohtaja Tiina Oksala (2014–). Järjestön toimisto sijaitsee Kampissa Helsingin keskustassa.

Helsingin Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen tietoa yrittäjyyden tueksi, neuvontaa, tapahtumia ja koulutusta sekä yhteistyökumppaneiden etuja. Järjestön päätapahtuma on ollut jo vuodesta 2007 järjestettävä Yritystä Stadiin -tapahtuma. Helsingin Yrittäjien Yritystä Stadiin -jäsenlehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa.

Helsingin Yrittäjien tehtävä on parantaa yritysten ja yrittäjien kannattavan toiminnan edellytyksiä Helsingin kaupungin alueella.

Järjestö jakaa jokavuotisena perinteenä Vuoden helsinkiläinen yritys -palkintoa. Vuosina 2011 ja 2012 järjestö jakoi myös elämäntyöpalkintoa. Ensimmäisen elämäntyöpalkinnon sai Aira Samulin ja vuonna 2012 elämäntyöpalkinto annettiin Lasse Liemolalle. Yhdistys palkitsee vuosittain myös Vuoden helsinkiläisen nuoren yrittäjän sekä vuodesta 2017 alkaen Vuoden helsinkiläisen yksinyrittäjän.

Paikallisyhdistykset ja nuorten yrittäjien verkosto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Yrittäjät muodostuu kuudesta alueellisesti rajatusta paikallisyhdistyksestä:

  • Helsingin Yrittäjät – Lounais-Helsinki ry
  • Helsingin Yrittäjät – Etelä-Helsinki ry
  • Helsingin Yrittäjät – Keski-Helsinki ry
  • Helsingin Yrittäjät – Länsi-Helsinki ry
  • Helsingin Yrittäjät – Itä-Helsinki ry
  • Helsingin Yrittäjät – Pohjois-Helsinki ry

Järjestöllä on lisäksi nuorten yrittäjien verkosto HYNY, Helsingin Yrittäjien Nuoret Yrittäjät. Vuoden 2011 alusta alkaen järjestössä on toiminut kokeneiden yrittäjien Senioriverkosto. Vuoden 2016 alussa järjestössä aloitti kansainvälisyyttä edistävä HEI Network (Helsinki Entrepreneurs International).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Yrittäjien juhlavuosilogo

Yksityisyrittäjäin Helsingin aluejärjestön perustamiskokous oli 10.1.1939. Kokouksen kutsui koolle Yksityisyrittäjäin Liitto ry:lähettämällä kutsukirjeen helsinkiläisille Yksityisyrittäjäin Liittoon kuuluville yksityisyrityksellisille liikemiesjärjestöille. Tuolloin siis perustettiin yrittäjille Helsinkiin oma aluejärjestö, jonka toiminta-alueeseen kuului väljästi ilmaistuna myös sen lähiympäristö. Jäseninä oli aluksi pääasiassa toimialajärjestöjä, mutta melko pian myös yksittäiset, itsenäiset yrittäjät alkoivat hakeutua järjestön toiminnan pariin.

Vuonna 1962 sääntömuutoksen myötä nimi muutettiin Suur-Helsingin Yrittäjät ry:ksi toiminta-alueen ja jäsenistön pysyessä entisellään. Toiminta monipuolistui ja jäsenmäärä kasvoi. Pääkaupungin alueen voimakkaan kehityksen myötä toteutettiin sittemmin useita tarpeellisiksi nähtyjä rakenteellisia järkeistämisratkaisuja, joiden seurauksena toiminta saatiin lopulta nykyiseen muotoonsa. Myös toiminta-alueen uusi rajaus tuli tarpeelliseksi, kun myös Espooseen ja Vantaalle perustettiin vuonna 1979 itsenäisesti toimivat yhdistykset ja vastuun taakkaa voimakkaasti kehittyvillä ja kasvavilla lähialueilla jaettiin.

Vuonna 2009 Helsingin Yrittäjät viettivät 70-vuotisjuhlaa. Juhlavuonna julkaistiin pääkaupunkiseudun yrittäjäjärjestöjen yhteinen historiikki ”Yrittäjyys kantaa Suomea – Helsingin ja pääkaupunkiseudun yrittäjäjärjestöt 1939–2009”. Samana vuonna järjestö isännöi Valtakunnallisia Yrittäjäpäiviä Helsingin Messukeskuksessa.

Vuoden 2019 alusta Helsingin Yrittäjien yhdeksän paikallisyhdistystä järjestäytyi kuudeksi alueellisesti rajatuksi yhdistykseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]