Ignoila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ignoila (ven. Игнойла) on kylä Suojärven piirin Veskelyksen maalaiskunnassa Karjalan tasavallassa Venäjällä, Suomen sotien jälkeen Neuvostoliitolle luovuttamalla alueella.

Suomelle kuuluessaan Ignoila oli yksi Suojärven kunnan itäosassa sijainneen ns. Hyrsylän mutkan alueen kylistä ja Suomen kylistä itäisin. Ennen vuotta 1931 Ignoila ja Hyrsylän mutka kuuluivat Salmin kuntaan, kunnes ne liitettiin Suojärveen tieyhteyden valmistuttua. Ignoila-nimi johtunee kylän ensimmäisestä asukkaasta Ignat/Ignoi Burtschasta. Suomen alueluovutusten myötä myös Ignoilan väestö asutettiin supistuneen Suomen alueelle. Tunnettu ignoilalainen oli Aira Samulin.

Ignoila sijaitsee nykyisin syrjässä Petroskoista Suojärvelle johtavalta maantieltä. Kylän halki virtaa Suojoki josta on myös nimeä Suojujoki käytetty. Jokeen rakennettiin Ignoilan vesivoimala alueen kuuluessa Suomelle vuonna 1936[1]. Vuonna 1991 voimala oli käytössä, joskin puinen pato vuoti melkoisesti. Turbiini on Tampellan ja generaattori ASEA:n valmistama. Teho on alle 10 MW. Voimalan purkua on suunniteltu kanoottimelonnan ja arvokalan nousun parantamiseksi[1].

Nykyisin kylän asukasmäärä on vähäinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Saano, Veijo: Äänisniemen ja Lyydinmaan kylissä. Venäjän Aika 4/21, 2021. Suomi-Venäjä-seura. ISSN 1455-0520.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.