Ylä-Savon ammattiopisto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta YSAO)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylä-Savon ammattiopisto
Perustettu 1875
Tyyppi ammattiopisto
Rehtori Kari Puumalainen
Henkilökunta 210
Opiskelijoita 4000
Sijainti Iisalmi, Kiuruvesi, Vieremä Siilinjärvi, Liperi, Suomi
Sivusto www.ysao.fi

Ylä-Savon ammattiopisto (YSAO) on toisen asteen koulutusta tarjoava koulutusorganisaatio, jonka toimipisteet sijaitsevat Iisalmessa, Kiuruvedellä, Vieremällä, Siilinjärvellä sekä Joensuun lähellä Liperissä. YSAO tarjoaa tutkintotavoitteisia koulutuksia sekä täydennyskoulutuksia laaja-alaisesti nuorille ja aikuisille. Ammattiopistossa voi opiskella ammatillisia perustutkintoja, ammatti- ja erikoisammattitutkintoja sekä ammattipätevyys- ja lyhytkoulutuksia. Opiskelu on mahdollista myös oppisopimuksella.

Oppilaitos tarjoaa 164 eri tutkintovaihtoehtoa sekä koulutuksia seuraavista osaamisalueista: teknologian, logistiikan, palvelun, luonnonvara-alan, rakennusalan ja työelämäosaamisen osaamisaloilta. Ylä-Savon ammattiopistossa opiskelee vuosittain noin 4000 opiskelijaa, joista alle 20-vuotiaita noin 30 % ja yli 30-vuotiaita noin 40 %.lähde? Lähes 70 % kaikista opiskelijoista suorittaa ammatillista perustutkintoa ja 25 % ammattitutkintoa.lähde? Henkilökuntaa on noin 210.lähde?

Ylä-Savon ammattiopisto kuuluu Ylä-Savon koulutuskuntayhtymään, jonka muodostaa kahdeksan yläsavolaista kuntaa: Iisalmi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Rautavaara, Sonkajärvi ja Vieremä.

Ammatilliset perustutkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylä-Savon ammattiopisto järjestää ammatillista koulutusta seitsemässä eri toimipisteessä.

Ylä-Savon ammattiopisto tarjoaa myös MAHIS-yhteistyöverkoston kautta mahdollisuutta opiskella useampaa tutkintoa yhtäaikaa. Opiskelija voi esimerkiksi suorittaa kaksoistutkintona kaksi ammatillista tutkintoa tai suorittaa ammatillisen tutkinnon ja valmistua ylioppilaaksi.

Ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattitutkinto suoritetaan näyttötutkintona koulutuksen aikana tai oppisopimuksen kautta. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on suunnattu jo työkokemusta omaaville henkilöille. Ne ovat ammattitaitoa syventäviä näyttötutkintoja. Tutkintojen suorittamiseksi järjestetään myös valmistavaa koulutusta.

Ammattitutkinnot arvioidaan asteikolla hyväksytty tai hylätty.

Ammattitutkinnossa osoitetaan alan ammattityöntekijältä edellytetty ammattitaito. Ammattitutkinto soveltuu jo työkokemusta hankkineelle osaamisen tunnustamiseen ja päivittämiseen tai ammattitaidon kehittämiseen. Se voi olla myös väylä uudessa ammatissa tarvittavan ammattitaidon osoittamiseen.

Toimipaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylä-Savon ammattiopiston kaikissa toimipaikoissa voi opiskella ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja, erikoisammattitutkintoja ja lyhytkoulutuksia.

  • Sankariniemi, Iisalmi (päätoimipiste)
    • logistiikka, palvelu, teknologia, rakentaminen, työelämäosaaminen
    • hallinto, opiskelijapalvelut, kuntayhtymäpalvelut, opiskelijapalvelut, Ravintola Oppimestari, kahvila-myymälä Eväsmestari, opiskelijaravintola Kaisla
  • Tähtiniemi, Iisalmi
    • palvelu, logistiikka, maahanmuuttajakoulutus, VALMA-koulutus, parturi-kampaamo Hiustaiturit
  • Hingunniemi, Kiuruvesi
    • luonnonvara-ala, hevostalous
    • opiskelija-asuntola, opiskelijaravintola Aisakello
  • Peltoniemi, Iisalmi
    • luonnonvara-ala, eläintenhoito, logistiikka, ajoneuvoala, maarakennus, maatalous, rakentaminen, sisustus- ja restaurointiartesaani
    • opiskelija-asuntola, opiskelijaravintola Apila, eläinhoitola Tassutupa, eläinhuoltamo Tassula
  • Vieremä
    • teknologia
  • Toivala, Siilinjärvi
    • maarakennus
  • Liperi
    • maarakennus

Oppisopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oppisopimuksella voi suorittaa kaikki ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Ammatillisissa perustutkinnoissa osoitetaan alan perustehtävien hallinta, ammattitutkinnoissa alan ammattityöntekijältä edellytettävä ammattitaito ja erikoisammattitutkinnoissa alan vaativimpien työtehtävien hallinta.

Kehittämispalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylä-Savon ammattiopisto on osana Ylä-Savon koulutuskuntayhtymää aktiivisesti mukana Pohjois-Savon kehittämisessä. Koulutuskuntayhtymän kehittämishankkeet ovat hyödyksi koko maakunnan koulutukselle ja elinkeinoelämälle.

Ylä-Savon ammattiopisto toimii vetäjänä, koordinaattorina ja taustatukena lukuisissa hankkeissa. Ylä-Savon ammattiopisto tekee yhteistyötä yritysten, oppilaitosten, kuntien, valtion viranomaisten ja Euroopan unionin kanssa. Toiminnan kautta Ylä-Savon ammattiopisto kehittää Pohjois-Savoa yhä paremmaksi paikaksi asua, opiskella ja yrittää.

Ylä-Savon ammattiopisto on ollut mukana perustamassa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ja iisalmelaisten yhdistysten kanssa Iisalmeen uutta työvalmennussäätiötä [1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylä-Savon ammattiopiston Peltoniemen toimipisteessä on yli sen satavuotisen historian aikana annettu monipuolista maatalousalan koulutusta, sillä on ollut monta nimeä ja isännätkin ovat vuosien saatossa vaihtuneet. Aloittaessaan vuonna 1875 oppilaitos oli nimeltään ”Kaksivuotinen meijeri- ja karjakkokoulu”. Tuolloin Peltosalmen tilan omisti maanviljelijä Johannes Lagus aina vuoteen 1916, jolloin hän luovutti koulutilan pojilleen maisteri Vilho Hirvensalolle ja agronomi Lassi Olli Hirvensalolle. Vuonna 1963 valtio osti Lagus-Hirvensalon sukukoulun. Ammatillisen koulutuksen kunnallistamisen myötä oppilaitos siirtyi vuonna 1997 Pohjois-Savon ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymälle. Vuodesta 2004 alkaen Peltoniemen maaseutuopetus on ollut osa Ylä-Savon ammattiopiston tarjontaa.

Ent. Iisalmen Rouvasväen Yhdistyksen Käsityökoulu perustettiin vuonna 1897. Yhdistys muutti nimensä vuonna 1922 Iisalmen Naistenyhdistykseksi ja koulusta tuli Iisalmen käsityö- ja kutomakoulu. Vuonna 1937 siitä tuli nimeltään Iisalmen Naiskotiteollisuuskoulu. Yhdistys vuokrasi koululle kauppias Aro Väisäseltä talon Pohjolankadun varrelta ja osti rakennuksen vuonna 1919. Koulu toimi kiinteistössä vuosina 1908–1974. Sitä laajennettiin rakentamalla pohjoispäätyyn hirsiseinäinen kutomasali vuonna 1924. Oppilasmäärä vaihteli 50 tienoilla. Koulun tiloihin kuuluivat koulurakennus, piharakennus ja kaksikerroksinen aitta-puuliiteri-talli. Piharakennus toimi muun muassa opettajien asuntona. Vuonna 1974 koulu siirtyi Ylä-Savon ammatillisten oppilaitosten kuntainliitolle. Toiminta siirtyi uuteen koulurakennukseen Tähtiniemen kiinteistöön vuonna 1983. Pohjolankadun varren kiinteistön ylläpitäjäksi jäi Naisten Säätiö, joka perustettiin vuonna 1975. Talo on vakiinnuttanut nimensä tänä päivänä Naisten taloksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yle: Uusi työvalmennussäätiö Iisalmeen yle.fi. Viitattu 13.4.2012. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]