Yö autiolla vuorella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yö autiolla vuorella (ven. Ночь на Лысой горе, Notš na Lysoi gore) on venäläisen Modest Musorgskin vuonna 1867 säveltämä ohjelmallinen orkesteriteos. Sen useimmin esitetty versio on Nikolai Rimski-Korsakovin Musorgskin kuoleman jälkeen vuonna 1886 tekemä soitinnus. Rimski-Korsakovin versio perustuu lähes kokonaan Musorgskin alkuperäisteoksen teemoihin. Rimski-Korsakov luonnehti Musorgskin saaneen tähän teokseen vahvoja vaikutteita Hector Berliozilta ja Franz Lisztiltä.[1]

Musorgski käytti teoksessaan innoituksen lähteinä venäläistä kirjallisuutta ja kansanperinnettä. Hän ei saanut sävellystään esitetyksi ja päätti sisällyttää sen oopperabalettiinsa Mlada sekä keskeneräiseksi jääneeseen oopperaansa Sorotšinskin markkinat.

Alkoholisoitunut ja köyhä Musorgski kuoli 42-vuotiaana vuonna 1881. Hänen kollegansa ja ystävänsä Rimski-Korsakov alkoi pian soitintaa Yötä autiolla vuorella uudelleen. Sävellyksen ovat soitintaneet myös Leopold Stokowski, Gottfired von Einem ja Vissarion Šebalin.

Musorgski esitti teokselle yksityiskohtaisen kuvauksen sen partituurissa: "Yliluonnollisten äänien maanalainen pauhu. Pimeyden henget saapuvat. Mustan Jumalan ylistys. Musta messu. Noitien kokous, jonka keskeyttää pienen kirkon kaukainen kellojensoitto, jolloin pahat henget häviävät. Päivä koittaa."[1]

Elokuvaohjaaja Aleksandr Aleksejev teki vaimonsa Claire Parkerin kanssa vuonna 1933 sävellyksen pohjalta abstraktin animaatioelokuvan Une nuit sur le mont chauve. Yö autiolla vuorella sisältyy myös Walt Disneyn elokuvaan Fantasia vuodelta 1940.

Musiikki kuullaan myös Kingdom Hearts pelissä End of the World maailmassa.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen:

Rimski-Korsakovin versio:

  • viulut, alttoviulut, sellot, kontrabassot
  • 1 piccolo, 2 huilua, 2 oboeta, 2 klarinettia, 2 fagottia
  • 4 käyrätorvea, 2 trumpettia, 3 pasuunaa, 1 tuuba
  • patarummut, bassorumpu, lautaset, tam-tam, kello
  • harppu

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Oiva Talvitie ja Kari Rydman: Sävelten maailma: musiikinkuuntelijan tietoteos, s. 262. Porvoo-Helsinki: WSOY, 1956.
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.