Leopold Stokowski

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Leopold Stokowski.

Leopold Stokowski (alun perin Antoni Stanisław Bolesławowicz, 18. huhtikuuta 1882 Lontoo, Englanti13. syyskuuta 1977 Nether Wallop, Englanti) oli yhdysvaltalainen kapellimestari, joka pitkän uransa aikana toimi muun muassa Cincinnatin sinfoniaorkesterin, Philadelphian orkesterin, NBC Symphony Orchestran, Hollywood Bowl Orchestran ja Symphony of the Airin johtajana. Hän perusti New York City Symphony Orchestran ja American Symphony Orchestran.

Stokowski on muovannut suuren yleisön mielikuvaa suurieleisestä kapellimestarista. Hän onkin ollut esikuvana myös parodiahahmoille Väiski Vemmelsääri -elokuvista aina Paluu tulevaisuuteen -elokuvan Dr. Emmett Browniin asti.

Stokowskin ohjelmisto oli laaja, ja se kattoi myös hänen oman aikansa uuden musiikin, jota hän usein ensimmäisenä esitti amerikkalaiselle yleisölle. Hän esimerkiksi johti Mahlerin 8. sinfonian ensiesityksen Yhdysvalloissa vuonna 1916. Stokowski aloitti levytysuransa vuonna 1917. Se jatkuikin lähes hänen kuolemaansa asti, lähes kuudenkymmenen vuoden ajan.

Opinnot ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stokowski aloitti opintonsa Royal College of Musicissa vuonna 1896. Jo 16-vuotiaana hänet valittiin Royal College of Organists -seuran jäseneksi. Vuonna 1900 hän perusti St. Mary's -kirkon (Charing Cross Road) kuoron ja toimi myös urkurina. Vuonna 1902 St. James's -kirkon (Piccadilly) urkuriksi ja kuoronjohtajaksi. Tämän ohessa hän jatkoi opintojaan Oxfordin yliopiston Queen's Collegessa jossa hän suoritti bachelor-tutkinnon vuonna 1903.

Vuonna 1905 Stokowski siirtyi New Yorkiin urkuriksi ja kuoronjohtajaksi St. Bartholomew's -kirkkoon ja menestyi mainiosti. Stokowski kuitenkin erosi virastaan opiskellakseen orkesterinjohtamista Pariisissa. Kuultuaan Cincinnatin sinfoniaorkesterin tarvitsevan kapellimestaria Stokowski haki tarmokkaasti tehtävää ja tulikin nimitetyksi vuonna 1909. Hän kuitenkin erosi huhtikuussa 1912 jouduttuaan ristiriitoihin orkesterin johtokunnan kanssa.

Kohti maailmanmainetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo kahden kuukauden kuluttua Stokowski sai uuden orkesterin johtaakseen: hän esiintyi ensi kerran Philadelphian orkesterin johtajana 11. lokakuuta 1912. Tämä tehtävä tuli nostamaan hänet maailmanmaineeseen. Stokowskilta johti mielellään suurin elein, antoi hiustensa kasvaa todelliseksi leijonanharjaksi (ja omaksui tähän viittaavan nimen "Leopold") ja siirtyi johtamaan ilman tahtipuikkoa, josta tulikin hänen tavaramerkkinsä. Musiikillisesti Stokowski tähtäsi omintakeiseen sointiin ja harjoitti säälimättä orkesteriaan tähän päästäkseen. Hän ei myöskään epäröinyt sormeilla esittämänsä musiikin soitinnusta.

Jouduttuaan esimielisyyksiin Philadelphian orkesterin johtokunnan kanssa, Stokowski vetäytyi sen johtamisesta vuodesta 1935 alkaen ja jätti orkesterin kakkoskapellimestari Eugene Ormandyn huostaan.

Vuonna 1939 Stokowski osallistui Walt Disneyn elokuvan Fantasia tekemiseen. Hän sovitti ja johti lähes kaiken elokuvan musiikin, johon kuuluivat Bachin toccata ja fuuga d-molli ja Musorgskin Yö autiolla vuorella. Hän myös pääsi kättelemään Mikki Hiirtä valkokankaalla.

Ura 40-luvulta eteenpäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1940 Stokowski muodosti All-American Youth Orchestran ja johti sitä useilla kiertueilla. Hän esiintyi myös toistuvasti Toscaninin NBC Symphony Orchestran johtajana. Vuosikymmenen lopulla hän aloitti myös säännölliset vierailut New Yorkin filharmonikkojen johtajana.

Symphony of the Air -orkesterin johtajana Stokowski toimi vuosina 1954–1963. 1955–1961 hän oli myös Houstonin sinfoniaorkesterin johtaja. Vielä 80-vuotinaana, vuonna 1962, Stokowski perusti uuden orkesterin, American Symphony Orchestran, jonka johtajana hän toimi vuoteen 1972 asti. Tällöin, 90-vuotiaana, hän palasi Englantiin. Vielä vuonna 1976 hän solmi levytyssopimuksen RCA Victor -yhtiön kanssa jonka mukaan hän olisi jatkanut levyttämistä aina satavuotiaaksi asti. Hän kuoli sydänkohtaukseen Hampshiren Nether Wallopissa 95-vuotiaana.