Oikopolku: WP:KAHVINE, WP:KAHVI/NE

Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Valokuvan kehys[muokkaa wikitekstiä]

Sain n. 100 vuotta vanhan valokuvan (rintakuva) henkilöstä liitettäväksi häntä käsittelevään artikkeliin. Valokuvan kehyksessä on valokuvaamon logo ja koristeellinen teksti: Arthur Eder Sortavala. Onko parempi liittää valokuva kehyksineen Wikipedia-artikkeliin vai editoida kehys pois? Arthur Eder kuoli v. 1921. Kaupunkilehmus (keskustelu) 25. heinäkuuta 2021 kello 18.40 (EEST)

Voit tallentaa molemmat. Jos kuvalle tulee käyttöä muualla, on valinnanvaraa. --Abc10 (keskustelu) 25. heinäkuuta 2021 kello 18.50 (EEST)

Kiitos vastauksesta. Kaupunkilehmus (keskustelu) 30. heinäkuuta 2021 kello 16.51 (EEST)

Sukututkijoiden näkökulmasta kehys valokuvaamotietoineen on hyvä säilyttää, koska se auttaa ajoituksessa. Viitteenä Valokuvataiteenmuseon palvelu http://kukakuvasi.valokuvataiteenmuseo.fi/ --Salsara (keskustelu) 26. elokuuta 2021 kello 17.38 (EEST)Salsara--Salsara (keskustelu) 26. elokuuta 2021 kello 17.38 (EEST)

Valokuva tekijänoikeuden alaisesta julkisesta teoksesta[muokkaa wikitekstiä]

Latasin ensimmäistä kertaa Commonsiin valokuvan tekijänoikeuden alaisesta patsaasta (löytyy haulla "Eino Leino rintakuva") ja olen ladannut sen myös Leino-artikkeliin. En onnistu millään saamaan kuvan yhteyteen tekijänoikeus-huomautusta, joka koskee näitä teoksia ja jossa viitataan teossiteerauksia koskevaan lakipykälään. Olen yrittänyt katsoa mallia monesta taideteos-kuvasta tai siis niiden yhteydessä olevista mallinneista. Mutta ei onnistu, menee sähläämiseksi.

Mitenkähän tämä juttu hoidetaan? Kyselee --Amanuenssi 11. elokuuta 2021 kello 19.48 (EEST)

@Htm voisi tietää. Tämä voisi olla sopivampi paikka keskusteluun: Kahvihuone (tekijänoikeudet). ---raid5 11. elokuuta 2021 kello 20.02 (EEST)
Kuvat tekijänoikeussuojan alaisista teoksista ladataan tänne Wikipediaan, eikä niitä voi käyttää artikkeleissa kuvituskuvina vaan ainoastaan teosartikkelissa. Tästä oltiin aiemmin hyvin tarkkoja, mutta jotkut ovat lipsuneet, eikä siihen ole puututtu. Leino-artikkeliin kirjoittamastasi tekstistä puuttuu lähde. --Abc10 (keskustelu) 11. elokuuta 2021 kello 20.19 (EEST)
Vastasin nyt täällä: Valokuvat tekijänoikeuden alaisista taideteoksista pitää tallentaa suomenkieliseen Wikipediaan, esim. tällä toiminnolla. Wikimedia Commonsiin voi tallentaa valokuvia vain sellaisista taideteoksista, joiden tekijänoikeus on rauennut syystä, että tekijän (=kuvanveistäjä) kuolemasta on kulunut vähintään 70 vuotta (ja joiden tekijänoikeutta ei ole palautettu URAA-sopimuksen perusteella. Siirsin valokuvan tänne fi-wikiin ja laitan kohta Commonsiin tallennettuun versioon poistopyynnön. Tallenna siis vastaisuudessa tänne "paikallisesti" valokuvat "tuoreista" patsaista. Tuota GDFL-lisenssiä ei muuten enää hyväksytä kaikissa Wikimedian projekteissa lähes missään tiedostomuodoissa, joten sen käyttöä kannattanee välttää ja tyytyä CC-lisenssiin. Ja vielä: sitaattioikeuden perusteella käytettävää taideteoskuvaa ei voi käyttää kuvituskuvana artikkelissa Eino Leino, mutta voit lisätä valokuvan artikkeliin Sofia Saari tai Kajaanin patsasluetteloon. Kuvaa rintakuvasta on tässä. Kun tallennat valokuvan suomenkieliseen Wikipediaan, teossiteerauskin onnistuu taideteos-mallineella. -- Htm (keskustelu) 11. elokuuta 2021 kello 20.29 (EEST)

Käännetty artikkeli(n alku), neuvot tervetulleita[muokkaa wikitekstiä]

Olen uusi täällä. Loin artikkelin Semele (oratorio) englanninkielisestä kääntämällä. Miten noiden viitteiden kuuluisi olla? Kopioin ne nyt vain suoraan alkuperäisestä, pitikö jotain muuta tehdä? Entä sen ilmentäminen, että kyseessä on käännös? Katsoin ohjeet ja laitoin Kielet-linkin sekä muokkaustietoihin sepustuksen, mistä teksti on, mutta jäin epävarmaksi. Tarkoitus on artikkelia myöhemmin laajentaa. --KaisaNuolioja (keskustelu) 13. elokuuta 2021 kello 01.53 (EEST)

Tekijänoikeuksien kannalta riittää, että mainitsee muokkausyhteenvedosta "käännetty englanninkielisestä artikkelista Semele (Handel)". Mutta tietysti artikkeliin itseensä olisi ihan muuten huomaavaista lisätä käännös-malline (Malline:Käännös). Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä: Ohje:Artikkelien kääntäminen. Viitteissä kannattaa ainakin alkuun panostaa siihen, että ne ovat selkeät eli kuka tahansa artikkelin lukija osaa merkinnän perusteella tarkistaa lähde. Olet käyttänyt englanninkielisiä viitemallineita, nekin tulevat näkyviin, mutta meillä on ne myös suomeksi, ohjeet täällä: Wikipedia:Merkitse lähteet. --PtG (keskustelu) 13. elokuuta 2021 kello 18.19 (EEST)

Luokka:Israelilaiset runoilijat[muokkaa wikitekstiä]

Nyt heräsi kysymys runoilija Rahelista ja luokituksesta. Hän on kuollut 1931. Lähde pitää häntä israelilaisena, samoin jotkut Wikipediat luokittelevat hänet israelilaiseksi, mutta oliko sellaista identiteettiä ennen Israelin valtion syntyä? Varsinkaan ihmisellä, joka suurimman osan elämästään asui muualla kuin nykyisen Israelin alueella. Sanon ennen kuin kukaan ehtii, että Suomikin syntyi vasta 1917, mutta suomen kieli ja suomalainen identiteetti olivat jo sitä ennen olemassa. --Abc10 (keskustelu) 17. elokuuta 2021 kello 09.25 (EEST)

Tekstin piilotus[muokkaa wikitekstiä]

Miten saa jotain tekstiä näkyviin vain tietyille käyttäjille? Esimerkiksi koodilla <div class="vk_administrators_info"></div> saa tekstiä näkyviin vain VK-vastaaville. Mutta miten saa tekstiä näkyviin esim. pelkästään ylläpitäjille, seulojille tai hyväksytyille käyttäjille? Testitarkotuksessa muutin oman hiekkalaatikkoni sisällön näkyviin vain VK-vastaaville. --40bus (keskustelu) 25. elokuuta 2021 kello 16.19 (EEST)

Tyhjentämällä tekstin ja pyytämällä ylläpitoa piilottamaan version. En tiedä onko varmempia teknisiä keinoja. --Höyhens (keskustelu) 25. elokuuta 2021 kello 19.28 (EEST)

Sivujen kääntäminen englanniksi[muokkaa wikitekstiä]

--Marjaana Auranen (keskustelu) 30. elokuuta 2021 kello 16.13 (EEST)

Hei!

Taistelen nyt meidän pelisivujen kääntämisestä englanniksi - pitäisi olla tehnyt 500 muokkausta?! Wikipediassa. Onko tähän joku oikotie vai pitääkö oikeasti alkaa tehdä muokkauksia randomisti sinne ja tänne? Aiemmin myös englanniksi käännetty sivu hylättiin, koska pitäisi olla reliable sources, mutta miten todistan tämän muuten kuin pelin nettisivujen lisäämisellä? (myöskään tämän Draft: Skábma - Snowfall videogame -sivun nimeä ei saa muutettua).

Eli olen hieman puun ja kuoren välissä: uutta sivua ei hyväksytä ja suomenkielistä sivua ei anneta kääntää. Hyvät neuvot ovat tervetulleita!

T. Marjaana A.

Vielä julkaisemattoman pelin jota ei ole laajalti käsitelty mediassa ei ole katsottu täyttävän englanninkielisen Wikipedian merkittävyyskäytännön kriteereitä, joten vaikka kääntäisit sivun suomesta, se päätyisi todennäköisesti kuitenkin poistoon.--Fotogurachan (keskustelu) 31. elokuuta 2021 kello 09.11 (EEST)
Tämmöisenä lisäneuvona että jos haluaa mainostaa jotakin niin kannattaa mainostaa muualla kuin Wikipediassa. --Höyhens (keskustelu) 31. elokuuta 2021 kello 12.41 (EEST)

Kuinka saa yhteyden muutoksen tehneeseen henkilöön tekemättä asiasta julkista?[muokkaa wikitekstiä]

(Siirretty Ylläpitäjien ilmoitustaululta. --Lax (keskustelu) 6. syyskuuta 2021 kello 12.29 (EEST))

Eräälle sivulla tekemäni korjaus on poistettu. Mielstäni poisto ei ollut aiheellinen. Kuinka voin ottaa yhteyttä muutokseni poistaneeseen henkilöön ja esittää hänelle perusteluni alkuperäiselle muutokselle ilman, että teen asiasta julkisen? Minulla ei ole tarvetta julkiseen pätemiseen. En myöskään halua aloittaa juupas-eipäs-muutoskierrettä, joka tuskin päättyy kohdaltani onnellisesti. --Dm5 (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 11.41 (EEST)

Vasemmasta valikosta löytyy kohta "Lähetä sähköpostia tälle käyttäjälle". Ei tule julkiseksi. --Lax (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 11.46 (EEST)
Kiitos, heti löytyi! --Dm5 (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 17.34 (EEST)

Muokkaa linkkejä -toiminto muuttunut[muokkaa wikitekstiä]

En onnistunut linkittämään oikein artikkelia James A. Lindsay jonka pohjan oli kopsannut Helen Pluckrose - artikkelista. Voisiko joku vilkaista? Muokkaa linkkejä on juuri muuttunut erilaiseksi.Toivo ja Toivo (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 14.57 (EEST)

Ei toiminto ole muuttunut mihinkään. Olit itse laittanut artikkelin loppuun kielilinkin englanninkieliselle sivulle Helen Pluckrose, joka ilman alun kaksoispistettä menee vasemman laidan interwikilinkiksi. Korjasin tuon että voit nyt itse korjata artikkelin sellaiseksi kuin halusit.--Fotogurachan (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 15.03 (EEST)
Kiitos. Nöyrästi kirjaan alan asiantuntijoiden ylivoimaisuuden.Toivo ja Toivo (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 15.21 (EEST)

Toistuvan mallineen luominen[muokkaa wikitekstiä]

Tein sivulle Amina (Muhammedin äiti) tietolaatikon, joka sisältää artikkelisarjan. Sen on tarkoitus täydentyä. Wikipedia sisältää mystisiä mallineita kaarisulkeiden ja tunnussanan kera, jotka tuottavat kokonaisen tällaisen tietolaatikon. Onko sellaisen tekeminen isokin juttu, ja missä olisi asiaa koskevaa kurssitusta? Toivo ja Toivo (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 22.48 (EEST)

Tuon näköisiä mallineita kutsutaan pystynavigaatiomallineiksi. Tuolla linkittämälläni sivulla on valmispohja ja ohjeet esimerkkeineen sellaisen mallineen tekoon. Tuota pohjaa ei kuitenkaan ole pakko käyttää, ja tuo luomasi linkkilaatikko kelpaa ihan myös tuollaisenaankin mallineeksi. Malline luodaan Malline-nimiavaruuteen, esim. sivulle Malline:Muhammed, johon voi sitten viitata haluamissaan artikkeleissa aaltosulkeiden avulla näin: {{Muhammed}} --Atraie (keskustelu) 5. syyskuuta 2021 kello 23.03 (EEST)
Kiitos, näillä ohjeilla onnistui! Toivo ja Toivo (keskustelu) 6. syyskuuta 2021 kello 14.07 (EEST)

Sisennys[muokkaa wikitekstiä]

Jos sama käyttäjä kirjoittaa saman otsikon alle kaksi peräkkäistä kommenttia, pitääkö toinen sisentää? --40bus (keskustelu) 9. syyskuuta 2021 kello 08.33 (EEST)

Jos kommentoi omaa kommenttiaan, se on varmaan hyvä sisentää. Ei kai siitä muutenkaan ole suurta haittaa, ja tuskin siitä sakotetaan. --Abc10 (keskustelu) 9. syyskuuta 2021 kello 08.52 (EEST)
Mutta jonkun toisen käyttäjän on tarkoitus vastata myöhemmin sekä alkuperäiseen kommenttiin että kommentin kommenttiin. Siksi sisennyksestä ei ole hyötyä, enkä käytä sitä. --40bus (keskustelu) 9. syyskuuta 2021 kello 08.56 (EEST)
No miksi sitten kysyt, jos päätös on jo tehty ja pitää? --Abc10 (keskustelu) 9. syyskuuta 2021 kello 09.16 (EEST)
Ihan kun vain halusin tietää, onko tapani oikein. --40bus (keskustelu) 9. syyskuuta 2021 kello 09.45 (EEST)

Mallineen luontipyyntö ei tullut sivulle[muokkaa wikitekstiä]

Miksi mallineen luontipyyntö Euroopan valtioiden rekisterikilvistä ei tullut sivulle Wikiprojekti:Mallineet/Mallineiden luontipyynnöt/2021, vaikka en näe pyyntösivun nimessä yhtään kirjoitusvirhettä? --40bus (keskustelu) 9. syyskuuta 2021 kello 09.04 (EEST)

Vastaus: koska en ollut luonut sivua. --40bus (keskustelu) 9. syyskuuta 2021 kello 09.06 (EEST)

Neuvontapaneelin kautta lähetetty kysymys sivusta Wikipedia:Kahvihuone (kysy vapaasti) (11. syyskuuta 2021 kello 16.10)[muokkaa wikitekstiä]

Tervehdys. Olen uusi näillä sivuilla. Askarruttaa, mistä löytyy "lähetä"-nappi. --Hoohoo52 (keskustelu) 11. syyskuuta 2021 kello 16.10 (EEST)

”Julkaise muutokset” -nappi lähettää viestin tai muokkauksen Wikipediaan. --Linkkerpar 11. syyskuuta 2021 kello 18.29 (EEST)

Salasanat[muokkaa wikitekstiä]

Kannattaako listata käyttäjäsivun alasivulle omien tunnusten salasanoja? --40bus (keskustelu) 11. syyskuuta 2021 kello 23.15 (EEST)

Ei. Anr (keskustelu) 11. syyskuuta 2021 kello 23.30 (EEST)
On vähän pakko, kun vaihdan tämän 40bus-tunnuksen salasanan. --40bus (keskustelu) 11. syyskuuta 2021 kello 23.31 (EEST)
Ei todellakaan ole mikään pakko. Käytä vaikka KeePassia tai muuta vastaavaa. Anr (keskustelu) 11. syyskuuta 2021 kello 23.35 (EEST)

Taikasana[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa sellaista taikasanaa , joka toimisi muuten kuin taikasana {{PAGENAME}}, mutta sisällyttäisi sivulla näkyvään sanaan myös nimiavaruuden nimen, eikä pelkästään sivun nimeä? Esimerkiksi {{PAGENAME}} laittaa tämän sivun muotoon Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta), kun taas tämän kysymäni taikasana laittaisi sen muotoon Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta). Onko siis tällaista olemassa? --40bus (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 14.03 (EEST)

FULLPAGENAME, kts. esim. Ohje:Malline. --Anr (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 14.07 (EEST)
Keskustelusivut se kuitenkin muuttaa muotoon Keskustelu:Wikipedia:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta) eikä muotoon Keskustelu Wikipediasta:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta). (siis silloin jos laittaa Keskustelu:{{PAGENAME}}) --40bus (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 14.12 (EEST)
Sitä varten on vastaavasti {{TALKPAGENAME}}. 01miki10 (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 14.17 (EEST)
Se taas näyttää sen muodossa Keskustelu:Keskustelu Wikipediasta:Kahvihuone (Wikipedian käytön neuvonta), jos kirjoittaa Keskustelu:{{TALKPAGENAME}}). --40bus (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 14.27 (EEST)
Pitää kirjoittaa pelkkä {{TALKPAGENAME}} ilman nimiavaruutta, koska kyseinen taikasana tuottaa oikean nimiavaruuden automaattisesti. Brewster239 (K/M) 12. syyskuuta 2021 kello 14.40 (EEST)

Miten rekisteröitynyt käyttäjä voi luoda uuden tunnuksen?[muokkaa wikitekstiä]

Hei, miten rekisteröitynyt käyttäjä pystyy luomaan uuden tunnuksen ollessaan sisäänkirjautuneena? Eli siis niin, että lokissa näkyy

Esimerkkikäyttäjä (keskustelu) loi tunnuksen Esimerkkikäyttäjä2 (keskustelu)

eikä

Käyttäjätunnus Esimerkkikäyttäjä2 (keskustelu) luotiin

? --40bus (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 16.00 (EEST)

Toiminnot:Luo tunnus --Anr (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 16.05 (EEST)
Ei liity aiheeseen, mutta miten saa esim. käyttäjätunnuksia näkymään lokeissa joillain tietyillä väreillä? Esimerkiksi miten saa oman käyttäjätunnukseni näkymään lokeissa punaisena? --40bus (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 16.25 (EEST)
Lisäämällä CSS:ään koodin a.mw-userlink[title="Käyttäjä:40bus"] { color: red; }. 01miki10 (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 17.55 (EEST)
Yritin saada Pxosin nimen muutettua punaiseksi koodilla a.mw-userlink[title="Käyttäjä:Pxos"] { color: red; }, mutta se ei muuttunut. --40bus (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 11.27 (EEST)
Saattaa johtua siitä, että common.css-sivullasi on rivien lopussa pisteet, joita ei pitäisi olla. Brewster239 (K/M) 13. syyskuuta 2021 kello 11.53 (EEST)
Pitäisi saada Lentokonefanin nimi näkymään näin: a.mw-userlink[title="Käyttäjä:Lentokonefani"] { style="font-size:200%">Lentokonefani}, eli siis 100% isompana. --40bus (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 14.18 (EEST)
Laitat vaan font-size:200%; sinne aaltosulkujen väliin. Kannattaa ladata selaimelle vaikka Web Developer -niminen lisäosa (firefox/chrome) niin voit lennosta muokkailla css-määrityksiä ja näet vaikutukset saman tien. Anr (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 14.35 (EEST)
Miten saa jonkun käyttäjätunnuksen näkymään eri tavalla? Esim. jos oma tunnukseni näkyisikin muodossa "40 bus"?--40bus (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 14.51 (EEST)
Esim. näiden ohjeiden pohjalta onnistuisi. Anr (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 15.02 (EEST)

Miten voi muuttaa muokkausyhteenvetoja?[muokkaa wikitekstiä]

Hei, miten voi muuttaa muokkausyhteenvetoja jälkeenpäin? Ainakin ylläpitäjät voivat piilottaa niitä. --40bus (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 11.32 (EEST)

Niitä ei periaatteessa voi muuttaa. Asiasta voi lukea täältä. Brewster239 (K/M) 13. syyskuuta 2021 kello 11.39 (EEST)

Viitteiden numerointi väärä Katanppää-luokka -sivua muokatessa.[muokkaa wikitekstiä]

(Onko tämä oikea paikka tälle keskustelulle?)

Korjasin linkkejä HS artikkeleihin Katanpää-luokka-sivulla. Jostain syystä lähteiden viitteiden numerointi on väärä tekstissä sivua muokatessa. Tämän näkee helposti kun ensin tarkistaa viitteen numeron ennen muokkausta ja vertaa sitä avattuaan artikkelin muokattavaksi. Toisella, satunnaisesti valitulla, sivulla ei näyttänyt olevan samaa ilmiötä, eli näköjään Kantanpää-sivuun liittyvä ongelma?

Esim. juuri ennen Lähdeluetteloa on viimeisessä lauseessa viite 7. Kun avaan artikkelin muokattavaksi, niin viite onkin numero 4. Lähdeluettelossa numerointi on oikea eikä muutu.

Tämä ei estänyt viitteiden muokkaamista ja se vaikutti toimivan oikein. On vain vähän hankala etsiä viite juoksevasta tekstistä, kun numerointi ei pidä paikkaansa.

Asiasta toiseen, olisi aika kätevää jos linkkien osoitteita saisi muutettua Lähdeluettelosta, eikä tarvitsisi etsiä viitettä tekstissä.

Jontew (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 17.59 (EEST)

Viitteiden numeroinnin muuttuminen kuvaamallasi tavalla esiintyy näköjään vain muokattaessa visuaalisella muokkaimella, wikitekstiä muokatessa sitä ei esiinny. Kun muokkaa artikkelin tekstiä visuaalisella muokkaimella, ohjelma käsittelee tietolaatikkoa muusta tekstistä erillisenä lohkona, jonka muokkaaminen pitää ilmeisesti valita erikseen. Koska ohjelma katsoo tietolaatikon varsinaisesta artikkelitekstistä erilliseksi lohkoksi, se - sijoittaessaan muokkaustilassa tekstiin lähdeviitteiden numeroita - numeroi ensin ne viitteet, jotka on määritelty artikkelitekstissä ja vasta niiden jälkeen ne, jotka on määritelty tietolaatikossa (lähde/viiteluettelossa viitteet 2, 3 ja 4). Sanoisin niin, että numerointi on ihan oikein, se vain näyttää muokkaustilassa erikoiselta. Jos wikitekstiä muokatessa muokkaa vain yhtä osiota, viitenumerointi näyttää esikatselussa vain ne viitteet, jotka on määritelty muokattavassa osiossa. Silloinkaan viitteiden numeroinnissa ei ole mitään varsinaista vikaa. --- Linkkien osoitteet voi muuttaa vain siellä, missä ne ovat. Tuossa artikkelissa lähdeviitteet on merkitty ref-tageilla tekstiin ja Malline:Viitteet generoi niistä viiteluettelon alapuolellensa. Siellä ei ole mitään luetteloa, jos katsoo artikkelin wikitekstiä, vaikka wikitekstin muokkaustilassa. -- Htm (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 20.50 (EEST)
Jos viitteitä haluaa muokata ikään kuin "luettelossa", ne pitää määritellä artikkelin loppuun Viitteet-mallineen sisään. Tuo on selvitetty täällä. Silloin viitteet-malline on hiukan eri muotoinen, sen sisälle laitetaan lähdeviitteet viitemallineisiin kuten lisättäessä ne tekstiinkin, jokaiselle viitteelle annetaan nimi ja tekstissä viitteen paikalle laitetaan vain sen nimi. Kaikki lähdeviitteet ovat peräkkäin, pois teksitn joukosta ja niitä voi päivittää haluamallasi tavalla. Olisi suotavaa, että viitteet merkitään vain joko tekstin sekaan tai Lähteet-osioon, eikä käytettäisi molempia tapoja sekaisin. -- Siirsin Katanpää-luokka -artikkelin viitteet loppuun. --Htm (keskustelu) 13. syyskuuta 2021 kello 23.18 (EEST)
Kyllä, koska wikitekstiä muokatessa ei ole laisinkaan numerointia. Minuntapaiselle henkilölle, joka löytää rikkinäisen linkin ja haluaa korjata sen visuaalisella muokkaimella koska niin harvoin tulee päivitettyä wikipediaa, se että numerointi ei täsmää luettelon kanssa tekee kynnyksen lähteä korjaamaan linkkiä aika paljon korkeammaksi. Jos muokkaan esim. Maanpuolustuskorkeakoulu-sivua, niin viitteiden numerointi täsmää myös muokkaustilassa. Mikäli muokkaan vain yhtä osiotta, niin viitenumerointi on edelleen sama. Olettettavasti koska visuaalinen muokkain avaa aina koko sivun. Noh, ei ollut tarkoitus jankata. Sain kaksi linkkiä korjattua eilen, eikä nyt ole aikomustta muokata lisää.
Kiitos avusta! Tuo on minun mielestä loogisempi tapa. Mutta nyt niitä ei voi muokata visuaalisella muokkaimella. Eilen viitettä klikatessa tekstissä avautui lomake jossa viitteen eri kentät olivat muokkattavissa. Tai ei ainakaan aukea minulle, kun klikkaan Lähteet osiossa. Tekstissä viitteelle tulee teksti että viitettä voi vain muokata wikitekstitilassa. --Jontew (keskustelu) 14. syyskuuta 2021 kello 16.21 (EEST)
Jos artikkelin lopussa viitemallineen sisällä olevia linkkejä ei voi muokata visuaalisella muokkaimella, niin sitten pitää vain rohkeasti avata artikkeli muokkausta varten wikitekstitilassa. Minusta viitemallineissa olevat tiedot ovat selvästi esillä. Muokkaa vain sitä kohtaa, joka on väärin, vanhentunut linkki tms. Ja Wikipediastahan ei voi hävittää mitään vahingossa tai edes tahallaan. Jos tallennuksen jälkeen huomaa, että pieleen meni, niin oman muokkauksensa voi (sivuhistorian puolella) kumota ja artikkeli on entisellään. --Htm (keskustelu) 14. syyskuuta 2021 kello 21.30 (EEST)

Miten voi jättää sivun esikatselutilaan?[muokkaa wikitekstiä]

Miten voi jättää sivun esikatselutilaan niin, että sitä ei pysty tallentamaan? Pitääkö olla joku väärinkäyttösuodatin, joka estää sivun tallentamisen? --40bus (keskustelu) 14. syyskuuta 2021 kello 10.06 (EEST)

Lokimerkintöjen piilottaminen tarkkailulistalta[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu siirretty Sekalaista kahvihuoneesta keskustelusta Trollien kitkeminen, koska käsiteltävä aihe ei enää liittynyt alkuperäiseen keskusteluun. ---raid5 14. syyskuuta 2021 kello 17.03 (EEST)

Miten tarkkailulistalta saa pois suojaus- ja poistolokitapahtumat? Välillä tarkkailulista täyttyy ilmoituksista, joissa uusi käyttäjä on siirtänyt kaikki kahvihuoneet ja jonkun käyttäjän sivut. Sen jälkeen tarkkailulista täyttyy punaisista linkeistä, vaikka poistin sivut tarkkailulistalta. ---raid5 11. syyskuuta 2021 kello 21.32 (EEST)

Tarkkailulistan yläreunassa on (vakio Vector-ulkoasu) laatikko "aktiiviset suodattimet" ja siinä on vakiona valittuna lokimerkinnät. Kun sen poistaa käytöstä, niin ne saa piiloon. Suodatinvalinnat saa tallennettua vakioasetuksiksi aktiiviset suodattimet -kohdan oikeasta reunasta jossa on roskalaatikko ja kirjanmerkki -ikonit, klikkaamalla sitä kirjanmerkkiä. Zache (keskustelu) 12. syyskuuta 2021 kello 05.25 (EEST)
﹫Zache: Kiitos. En löytänyt millään lokimerkintää. Menin asetuksiin ja väliaikaisesti poistin valinnan ”Käytä käyttöliittymää ilman JavaScriptiä”, jolloin lokimerkinnän sai pois. Minun mielestäni ulkoasu on selkeämpi ilman JavaScript-asetusta, lisäksi lokimerkinnät ovat nyt piilossa. ---raid5 12. syyskuuta 2021 kello 15.17 (EEST)
Saako lokimerkinnät piilotettua pysyvästi? ---raid5 13. syyskuuta 2021 kello 17.07 (EEST)
Saako lokimerkinnät piilotettua pysyvästi common.css-tyylisivulla? ---raid5 14. syyskuuta 2021 kello 15.22 (EEST)
Saa. Esimerkiksi näin. https://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Käyttäjä:Zache/vector.css&oldid=19998113 Zache (keskustelu) 14. syyskuuta 2021 kello 17.41 (EEST)
Kiitos, sehän toimii. Jostain syystä viimeisimpien muutosten lukumäärä ei vähentynyt samalla. Menin asetuksiin ja poistin JavaScriptin väliaikaisesti, poistin muuttuneesta tarkkailulistan näkymästä lokimerkinnät, lopuksi taas JavaScript pois päältä. Käytän tarkkailulistaa ilman JavaScript-asetusta selkeyden vuoksi. Joten lukumäärä ei muutu oikeaksi. Olisiko mahdollista saada asetuksiin valintaa lokimerkinnöille, jolloin vaikutus olisi pysyvä? ---raid5 14. syyskuuta 2021 kello 18.25 (EEST)
Viimeisimpien muutosten lukumäärä ei muutu siksi, että tuo vain piilottaa lokirivit. Se ei siis poista niitä. Tuosta kommenttisi loppuosasta, niin en ymmärtänyt millaista asetusta yrität "Olisiko mahdollista saada asetuksiin valintaa lokimerkinnöille, jolloin vaikutus olisi pysyvä?" tällä saada. Zache (keskustelu) 14. syyskuuta 2021 kello 20.51 (EEST)
Tarkkailulistan asetuksissa on valintoja, joilla voidaan näyttää tai poistaa näkyvistä erilaisia muutoksia tarkkailtavissa sivuissa. Arvelin, että nämä asetukset vaikuttavat lisäksi muutoksien lukumäärään, joka päivittyy tarkkailulistan toimintosivulla. Esimerkiksi näin: ”Näytettävät muutokset: Piilota lokimerkinnät tarkkailulistalta”. ---raid5 14. syyskuuta 2021 kello 21.10 (EEST)
Raid5, yritin pingata sinua tuolla tekniikkapuolella osiossa: Hei me ihmetellään, eli sinilinkit punaisina, mutta unohdin ettet tue pingiä. --Linkkerpar 14. syyskuuta 2021 kello 21.27 (EEST)
Kiitos ilmoituksesta, yksittäinen kommentti saattaa jäädä huomaamatta. Seuraan kyllä kahvihuoneita, mutta en lukenut aiemmin kyseistä keskustelua. Poistin kaikenlaiset ilmoitukset häiriköinnistä johtuen (kiitosloki). ---raid5 14. syyskuuta 2021 kello 22.06 (EEST)
Vaatii koodimuutoksen, mutta voit kirjoittaa palautetta niiden filtterien tekijöille esim tänne https://www.mediawiki.org/wiki/Talk:Edit_Review_Improvements/New_filters_for_edit_review Zache (ks. keskustelu Is there a way to block out user creation logs? ) (keskustelu) 15. syyskuuta 2021 kello 09.45 (EEST)
Luin linkin keskusteluita. On hyvä tietää, että MediaWikiin voi lähettää palautetta. Harkitsin kommenttini jättämistä, mutta palautteeni ei taida liittyä merkittävään virheeseen. ”New filters for edit review are in maintenance mode. Major bugs will be fixed but no improvements are scheduled for now.” Yritän pärjätä common.css-tyylisivun koodilla, sen avulla tarkkailulistan ulkoasu on nyt selkeämpi ja muutoksia on helpompi seurata. ---raid5 15. syyskuuta 2021 kello 21.04 (EEST)