WAP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

WAP (engl. Wireless Application Protocol) on käytöstä poistunut langattomien sovellusten protokolla, jonka avulla matkapuhelimella voidaan näyttää Internet-sivuja.

WAP-sivujen katselemiseksi matkapuhelinlaitteilla voidaan käyttää mitä tahansa soveltuvaa tiedonsiirtotapaa, kuten tekstiviestejäselvennä, GSM-datapuhelua tai GPRS:ää. Tiedonsiirtoprotokollana WAPissa käytetään yleensä HTTP:tä.

WAP-dokumentit ovat yksinkertaista hypertekstiä (HTML). Muulla hypertekstillä koodattujen dokumenttien tapaan WAP-dokumentit voivat sisältää mm. linkkejä toisiin dokumentteihin sekä WBMP-muotoisia kuvia.

WAP-dokumentit kirjoitetaan käyttäen tarkoitukseen suunniteltua XML-murretta WML:ää (Wireless Markup Language).

Yksi WML-dokumentti eli korttipakka voi sisältää useampia sivuja vastaavia kortteja. WML-dokumentteihin voi liittää erityisellä skriptikielellä kirjoitettuja lyhyitä ohjelmanpätkiä, joilla niihin voidaan lisätä monipuolista toiminnallisuutta.

WAP 2.0 standardin sivunkuvauskieli on XHTML Mobile profile. Sillä voidaan katsoa matkapuhelimella HTML-dokumentteja. WAP 1.2.1 :ssä tämä ei vielä ollut mahdollista.

Syli- ja pöytätietokoneissa WML-sivuja voi katsella Opera-selaimella.

Suomessa teleoperaattorit Elisa ja Sonera (nyk. Telia) lakkauttivat wap-palvelunsa vuoteen 2012 mennessä. Palveluntarjoajat ovat siirtyneet tarjoamaan palveluitaan muilla alustoilla.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eeva Törmänen: Jo on aikakin: operaattorit ajavat wap-palveluja alas tekniikkatalous.fi. 31.10.2012. Tekniikka ja talous. Viitattu 22.9.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.