WML

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

WML (Wireless Markup Language) on HTML:n ja XML:n kaltainen kieli, jolla luodaan WAP-sivuja. WML-dokumentit ovat XML-dokumentteja, jotka validoidaan WML DTD:llä.

WML:llä tehtyjä sivuja ei voida katsella yleensä muilla kuin kännyköiden ja mobiililaitteiden selaimilla. Muutamat tietokoneiden selainohjelmat tukevat myös WML-tekniikkaa; tuki WML:lle löytyy natiivina muun muassa Opera-selaimesta sekä laajennuksen avulla myös Firefoxista. WML:n korvaavat tulevaisuudessa muut kielet – kuten XHTML Basic – jolloin ei tarvitse tehdä eri sivuja eri tarkoituksiin.

Samoin kuin HTML, WML mahdollistaa navigaatiotoiminnot, hyperlinkit, lomakkeet sekä tekstien ja kuvien esitysmuotojen määrittelyt.

WML-dokumenttia kutsutaan pakaksi, joka sisältää useita kortteja. Yksi kortti vastaa yhtä interaktiota käyttäjän kanssa (vastaa HTML-sivua). Dokumentin rakenne on samanlainen kuin tavanomaisen XML-dokumentin. Prologi aloittaa dokumentin:

<!DOCTYPE wml PUBLIC ”-//WAPFORUM//DTD WML 1.1//EN”
”http://www.wapforum.org/DTD/wml_1.1.xml”>

Elementit määrittelevät WML-pakan rakenteellisen informaation. Elementillä on alku- ja lopputägi, joiden sisällä on kuvattu sisältö. Attribuutit määrittelevät elementtiin liittyvää informaatiota. Esimerkiksi:

<wml>
 <card id="main" title="First Card"> 					
 </card> 
</wml>

Navigointi korttien välillä tapahtuu tietyillä elementeillä. Esimerkiksi go-elementti hakee määritellyn URL:n, prev-elementti hakee historiatiedoista edellisen kortin, ja refresh-elementti hakee käsiteltävän sivun uudelleen palvelimelta.

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.