Vladimir Vysotski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimir Vysotski vuonna 1979.
Venäläinen postimerkki, Vladimir Vysotski, 1999, 2 rub. (Michel 761, Scott 6547).

Vladimir Semjonovitš Vysotski (ven. Владимир Семёнович Высоцкий, 25. tammikuuta 1938 Moskova25. heinäkuuta 1980 Moskova) oli venäläinen (neuvostoliittolainen) runoilija, laulaja ja näyttelijä.[1] Hän ei saanut elinaikanaan juuri virallista tunnustusta, mutta oli silti aikansa kuuluisimpia venäläisiä trubaduureja.[2] Suomessa hänen tunnetuin kappaleensa on Juha Vainion suomennoksena laulettu ”Ystävän laulu”, jonka Arja Saijonmaa levytti vuonna 1983.

Vysotski lauloi omia tekstejään säestäen itseään kitaralla. Balladit kertovat rakkaudesta, sodasta, rauhasta ja jokapäiväisestä neuvostoelämästä. Hän jatkoi roolissa, jonka Jevgeni Jevtušenko oli luonut. Vysotski itse määritteli paikkansa yhteiskunnassa: ”Olen ihminen, jonka kaikki tuntevat, minua ei pidetä virallisena henkilönä saatikka virallisena runoilijana, eikä minulla ole mitään tarvetta harjoittaa itsesensuuria”.

Ollessaan naimisissa ranskalaisen näyttelijän Marina Vladyn kanssa Vysotski saattoi matkustella ulkomailla vapaammin kuin moni muu neuvostolaulaja. Neuvostoliitossa Vysotski oli kuitenkin ”kielletty artisti”, ja niinpä hänen nauhoituksensakin on tehty melko alkeellisilla välineillä. Äänenlaatu on näin ollen suhteellisen heikko, mutta se ei juurikaan hälvennä laulujen voimallista paatosta.

Vysotski kuoli 42-vuotiaana sydänkohtaukseen, jota olivat edesauttaneet vuosia jatkunut raju alkoholin ja morfiinin käyttö.

Neuvostoliiton olojen vapauduttua Vysotskin syntymän 50-vuotispäivän kunniaksi järjestettiin hänen muistokseen Moskovassa suuri gaalakonsertti vuonna 1988.

Mika ja Turkka Mali ovat suomentaneet ja levyttäneet kymmeniä Vysotskin lauluja 1980- ja 1990-luvuilla. Kokonaisia albumeita Vysotskin laulujen suomennoksia ovat levyttäneet myös Lassi Mettälä levylleen eriParia (Musiikkiteatteri eriParia), Arto Rintamäki levylleen Katkennut laulu (1994, useimmat Rintamäen omia suomennoksia) sekä viimeisimmäksi näyttelijät Heidi Vaarna ja Esko Rissanen levylleen Vysotskin lauluja (Rocket Records, 2008).

Vuonna 2011 ensi iltansa sai Vysotskista kertova elokuva Vysotski, kiitos, että elät (Высоцкий. спасибо что живой).[3] Elokuvaa kuvattiin viisi vuotta ja se saavutti suuren suosion.

Markku Värtö on tehnyt Vysotskista dokumentin Ylelle.[4]

Vysotskin lauluja esitetään Vladimir Ištšenkon vuosittain järjestämällä festivaalilla Vysotski Fest International. Festivaali järjestetään Suomessa, pääpaikkana Helsinki.[4][5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ivanova, Vera & Manykin, Mikhail: Vladimir Vysotsky Russia Info Centre. Viitattu 13.5.2012. (englanniksi)
  2. Vladimir Vysotski. All Music. (englanniksi)
  3. Vysotskia siellä ja täällä ([vanhentunut linkki]) Pohjolan Sanomat. 2.1.2012. Viitattu 13.5.2012.
  4. a b Levan Tvaltvadze, Heidi Zidan: Vysotskin laulut kaikuvat Vysotski Festillä seitsemällä kielellä yle.fi, uutiset. 29.1.2019. Viitattu 13.12.2019.
  5. About the festival, Vysotski Fest International, viitattu 13.12.2019

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]