Ville Salonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ville Salonen

Ville Markus Salonen (s. 17. lokakuuta 1971 Pori) on suomalainen tenori. Hän aloitti laulamisen Porin Poikakuorossa 9-vuotiaana ja lauloi kuoron riveissä 11 vuotta. Hän aloitti lauluopinnot Porin Palmgren-opistossa Raija Kemppaisen oppilaana. Hän jatkoi lauluopintoja Tampereen konservatoriossa Anitta Rannan oppilaana. Hän opiskeli samaan aikaan Tampereen yliopistossa kansainvälistä politiikkaa valmistuen yhteiskuntatieteen maisteriksi. Lauluopinnot veivät hänet kuitenkin Teatterikorkeakoulun musiikkiteatterilinjalle, josta hän valmistui teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2000. Valmistumisensa jälkeen hän on jatkanut lauluopintojaan Tom Krausen, Irina Gavrilovicin ja Dorothy Irvingin oppilaana. Salonen palkittiin Lappeenrannan laulukilpailussa toisella palkinnolla vuonna 2004.[1]

Ville Salonen on tullut tunnetuksi nuorten miesten rooleistaan sekä oopperan, operetin, musikaalin että puheteatterin puolella. Hänellä on jo takana yli 80 eri roolia musiikkiteatterissa. Klassisen oopperaohjelmiston lyyristen tenoriroolien ohella hän on monipuolisuutensa takia kysytty tenorisolisti erityisesti erilaisissa nykyoopperoissa, kuten Hip H'opera School4lovers[2], jossa Mozartin Così fan tutte -ooppera yhdistettiin street danceen ja hip hop -musiikkiin. Esitys oli Suomen Kansallisoopperan, Estonia-teatterin ja Glyndebournen oopperafestivaalin yhteistuotanto. Toinen kulttuurien raja-aitoja rikkonut teos oli Pinus Sylvestis, Metsäooppera, jossa yhdistettiin kansantanssia ja oopperaa. Teos oli rovaniemeläisen tanssiryhmä Rimpparemmin tuotanto ja musiikin oli säveltänyt Timo Alakotila.

Musikaalien puolella Salonen on tehnyt muun muassa Miss Saigonin Chrisin Helsingin Kaupunginteatterissa, West Side Storyn Tonyn Tasalan Talviteatterissa ja Dance of the Vampiresin (Tanz der Vampire) Alfredin Seinäjoen kaupunginteatterissa. Operettien puolella Ville Salonen on ollut kysytty erityisesti subrettitenorien rooleissa, muun muassa Iloisen Lesken Camille de Rossignol, Mustalaisruhtinattaren Boni, Lepakon Alfred, Wieniläisveren Josef ja Emmerich Kálmánin säveltämän Sirkusprinsessan Toni ovat hänen roolejaan. TV:n puolella Salonen on tehnyt sarjat Iskelmäkaruselli Yle TV1:ssä vuonna 1999 ja Headhunters[3] Nelosella 2004. Salonen on ollut Suomen Kansallisoopperan vieraileva solisti vuodesta 2004 lähtien ja hän on esiintynyt myös Savonlinnan oopperajuhlilla.

Salonen toimii tällä hetkellä Opera BOXin johtajana. Opera BOX toimii Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Toiminnan aloitti Richard Straussin ooppera Ariadne auf Naxos, vuoden 2017 tuotanto oli Giaocchino Rossinin Sevillan parturi.[4] Vuonna 2018 Opera BOXin tuotannossa on Aino-gaala, Benjamin Brittenin The Rape of Lucretia, Leif Segerstamin Metsäkansan laulu ja Giuseppe Verdin Rigoletto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salonen Ville Turun Musiikkijuhlat. Arkistoitu 3.3.2014. Viitattu 24.2.2014.
  2. Hip H'opera School4lovers YouTube
  3. Headhunters
  4. Etusivu | opera BOX Etusivu | opera BOX. Viitattu 13.3.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]