Anitta Ranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anitta Leila Anneli Ranta (s. 9. helmikuuta 1957)[1] on suomalainen sopraano.

Anitta Ranta opiskeli laulua Vantaan Musiikkiopistossa Salme Kotkasen ja Sibelius-Akatemiassa Matti Lehtisen johdolla. Hän jatkoi opintojaan Länsi-Berliinissä (Hochschule der Künste Berlin) mm. Dietrich Fischer-Dieskaun ja Donald Groben johdolla. Hän voitti 1978 Timo Mustakallio -laulukilpailun ja sai erikoispalkinnon Münchenin kansainvälisessä laulukilpailussa 1980. Vuosina 1984-87 Ranta oli kiinnitettynä Aachenin oopperaan. Suomen kansallisoopperassa hän on vieraillut mm. Wolfgang Amadeus Mozartin Don Giovannin Donna Elvirana ja Carl Orffin Carmina Buranan sopraanosolistina sekä Cornel Trăilescun Saapasjalkakissan nimiroolissa. Espoon oopperassa hän on laulanut Mozartin Tituksen (La clemenza di Tito) Vitelliana.

Ranta on kuulunut usean vuoden ajan Suomen Oopperaliiton solistipankkiin. Hän on vieraillut mm. Porin, Vaasan ja Tampereen oopperoissa sekä Estonia-teatterin produktioissa ja Ilmajoen musiikkijuhlilla. Ranta on esiintynyt myös lied- ja kirkkomusiikkikonserteissa sekä orkesteriteoksissa sekä kotimaassa että useissa Euroopan maissa.

Ranta on toiminut laulunopettajana Sibelius-Akatemiassa, Helsingin ja Tampereen konservatorioissa, Tampereen yliopiston näyttelijätyön laitoksessa ja Vantaan musiikkiopistossa. Tällä hetkellä Ranta toimii laulunopettajana ja oopperaluokan opettajana mm. Juvenalian musiikkiopistossa Espoossa.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lauluja suoraan sydämeen, (1984 EMI)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anitta Ranta Meteli.net. Viitattu 13.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]