Dietrich Fischer-Dieskau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dietrich Fischer-Dieskau (28. toukokuuta 1925 Berliini18. toukokuuta 2012[1] Berg, Starnberg) oli yksi 1900-luvun arvostetuimmista laulajista. Hänen äänialansa oli baritoni.

Lied-laulajana Dietrich Fischer-Dieskau kunnostautui erityisesti Franz Schubertin yksinlaulujen esittäjänä. Varsinkin Winterreise- ja Die schöne Müllerin -laulusarjojen levytykset pianisteinaan Jörg Demus ja Gerald Moore ovat saaneet paikan klassisen musiikin historiassa. Dietrich Fischer-Dieskau onkin ollut yksi ahkerimmista taidemusiikin esittäjistä runsaalla 400 levytyksellään, ja hänen repertoaariaan on sanottu laajemmaksi kuin kellään muulla laulajalla.

Dietrich Fischer-Dieskau vieraili useita kertoja myös Suomessa. Useimmat levytyksensä hän teki Deutsche Grammophon -levymerkille. Hänen ohjelmistoonsa kuuluivat niin Jeesuksen rooli Johann Sebastian Bachin Matteus-passiossa, Wolfgang Amadeus Mozartin, Giuseppe Verdin ja Richard Wagnerin oopperoiden keskeiset osat kuin Franz Schubertin ja Robert Schumannin yksinlaulut.[2]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fischer-Dieskau laulaa Gustav Mahlerin "Kindertotenlieder"-laulusarjan.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Fischer-Dieskau syntyi Berliinissä rehtorin ja opettajan perheeseen. Hän alkoi ottaa laulutunteja 16-vuotiaana. Vuonna 1943 Fischer-Dieskau joutui sotaan. Hän jäi vangiksi 1945 ja oli kaksi vuotta amerikkalaisten sotavankina.

Ammattilaisura musiikin parissa alkoi vuonna 1947, jolloin hän palasi Saksaan. Seuraavina vuosikymmeninä Fischer-Dieskau esiintyi lukuisissa eri maissa ja teki monia oopperarooleja. Vuonna 1951 hän levytti ensimmäiset liedinsä. Vanhojen oopperoiden ja liedien lisäksi Fischer-Dieskau esitti 1900-luvun musiikkia. Hän vetäytyi konserttilaulajan urasta vuonna 1992, jonka jälkeen hän toimi kapellimestarina, opetti laulamista, kirjoitti kirjoja ja maalasi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sänger Dietrich Fischer-Dieskau gestorben. Der Tagesspiegel 18.5.2012.
  2. Keijo Virtamo (toim.): Otavan musiikkitieto (2. painos), s. 104. Helsinki: Otava, 1997.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]