Rimpparemmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tanssiteatteri Rimpparemmin logo

Tanssiteatteri Rimpparemmi on Rovaniemellä toimiva Suomen pohjoisin ammattitanssiteatteri. Se yhdistää suomalaista kansantanssia ja nykytanssia. Tanssiteatterissa on vakituisessa työsuhteessa kolme ammattitanssijaa ja kaksi ammattimuusikkoa. Taiteellisena johtajana toimii Matti Paloniemi.

Tanssiteatteri Rimpparemmi tuottaa Rovaniemellä tanssi -ja teatteriesityksiä Tanssin näyttämöllä Kulttuuritalo Wiljamissa. Tanssin näyttämön ohjelmisto koostuu Rimpparemmin omista tuotannoista, yhteistuotannoista sekä vierailevista esityksistä. Rimpparemmi kiertää aktiivisesti ympäri Suomea esittämässä maailman parasta lappilaista tanssiteatteria. Ryhmä tuottaa vuosittain 2-4 ensi-iltaa eri ikäisille kohderyhmille. Tanssiteatteri Rimpparemmi on yksi Pohjoisen tanssin aluekeskuksen toimijoista.[1]

Rimpparemmin toiminta ammattimaisena tanssiteatterina käynnistyi vuonna 1999. Vuoden 2000 alusta ryhmä pääsi teatteri- ja orkesterilain mukaisen valtionosuusjärjestelmän piiriin. Rimpparemmi on ollut osa Pohjoisen Tanssin Aluekeskusta vuodesta 2005.

Kansantanssiyhtye Rimpparemmi perustettiin Tervolassa 1974. Taustayhteisönä oli tuolloin Tervolan Nuorisoseura. Ryhmässä aloitti 8 tanssijaa, mutta ryhmä kasvoi pian 16 tanssijan ja 5 muusikon kokoonpanoksi. Rimpparemmi esiintyi paljon sekä kotimaassa että ulkomailla ja se sai palkintoja muun muassa nuorison taidetapahtumissa.

Toiminnan kehittyessä ja kasvaessa Rimpparemmi siirtyi Rovaniemelle vuonna 1986. Samana vuonna taustaorganisaatioksi perustettiin Lapin läänin kansantanssiyhtye r.y. Tanssikoulutoiminta aloitettiin v. 1989.

Vuoden 2010 huhtikuun alusta taustaorganisaationa toiminut Lapin läänin kansantanssiyhtye r.y muutti virallisesti nimensä muotoon Lapin kansantanssiyhtye Rimpparemmi r.y. Ammattiryhmän nimeksi otettiin Tanssiteatteri Rimpparemmi.

Nykyään Rimpparemmi on alueellisesti merkittävä ammattiteatteri, joka kiertää ympäri Suomea pohjoisinta Lappia myöten. Tanssin saavutettavuuden ja tunnettuuden lisääminen on merkittävä osa Rimpparemmin toimintaa.[1]

Tanssiteatterin tuotantoa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainvälisyys

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rimpparemmi on vieraillut toimintansa aikana noin 30 maassa ympäri maailman, mm. Ruotsissa, Kiinassa, Japanissa, Venäjällä, Sloveniassa, Turkissa, Saksassa, Kanadassa, Kuwaitissa, Unkarissa ja Koreassa.

Rimpparemmi on julkaissut kolme äänitettä: "Sinisiiro kultakiiro" vuonna 1989, "Lohipoika" vuonna 1995 ja "Karhuntanssi" vuonna 2001.

  1. a b Rimpparemmin kotisivut (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]