Aurinkobaletti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aurinkobaletti on vuonna 1981 perustettu turkulainen tanssiteatteri ja tanssiryhmä. Alkujaan ryhmän teokset edustivat nykybalettia, mutta jo 1990-luvun alusta Aurinkobaletti on tunnettu monipuolisena nykytanssiryhmänä, jonka ohjelmisto koostuu niin lapsille kuin aikuisillekin suunnatuista teoksista. Viime vuosina myös poikkitaiteellisista tuotannoista on tullut kiinteä osa ryhmän ohjelmistoa.

"Turun tanssin äiti", balettipedagogi ja koreografi Raija Lehmussaari, toimi Aurinkobaletin taiteellisena johtajana vuoteen 2004 asti, jolloin hän jäi tehtävästä eläkkeelle. Lehmussaaren jälkeen taiteellisena johtajana toimii tanssija-koreografi Urmas Poolamets.

Lehmussaaren ja Poolametsin koreografioiden lisäksi Aurinkobaletissa on nähty säännöllisesti vierailevien koreografien teoksista. Ryhmässä ovat vierailleet lukuisat keskeiset suomalaiskoreografit ja joukko merkittäviä kansainvälisiä nimiä, muun muassa Carolyn Carlson, Kilina Crémona, Virpi Pahkinen, Tommi Kitti, Kirsi Monni, Sanna Kekäläinen, Tuomo Railo, Ari Numminen ja Sami Saikkonen. Vuonna 2010 Aurinkobaletissa vierailevat koreografeina Marjo Kuusela ja Arja Raatikainen. Aurinkobaletin vakituisena koreografivieraana on vuodesta 2001 lähtien ollut venäläinen Sasha Pepeljajev. Turun Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 nähdään Aurinkobaletin ja Pepeljajevin seuraava yhteistyö.

Aurinkobaletin kotinäyttämö sijaitsee 1860-luvulta peräisin olevassa Manillan tehdaskiinteistössä Aurajoen itärannalla Turussa. Ryhmä esiintyy myös kiertävänä teatterina sekä kotimaassa että ulkomailla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.