Aurinkobaletti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurinkobaletin logo.

Aurinkobaletti on vuonna 1981 perustettu turkulainen nykytanssiryhmä ja tasnssiteatteri, jonka ohjelmisto tarjoaa esityksiä niin aikuisille, lapsille kuin ryhmillekin. Ryhmä on saanut kiitosta uusiutumiskyvystään sekä vahvasta ensemblestaan, joka on valmis rikkomaan oman genrensä rajat. Aurinkobaletin taiteellisena johtajana toimii tanssija-koreografi Urmas Poolamets.

Yhteistuotantoja ja koreografivieraita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkobaletti tekee säännöllisesti erilaisia yhteistuotantoja muiden tanssiryhmien ja teattereiden kanssa. Ryhmän yhteistyökumppaneita ovat olleet muun muassa Turun Kaupunginteatteri, Åbo Svenska Teater, Turun musiikkijuhlat, Tanssiteatteri Raatikko, Tanssiteatteri Rimpparemmi, Tehdas Teatteri ja Aura of Puppets.

Aurinkobaletissa ovat vierailleet monet keskeiset suomalaiskoreografit ja joukko merkittäviä kansainvälisiä nimiä, kuten Carolyn Carlson, Kilina Crémona, Boris Eifman, Andrew de Groat, Kilina Crémona, Jyrki Karttunen, Marjo Kuusela, Tommi Kitti, Kirsi Monni, Sanna Kekäläinen, Tuomo Railo, Jarkko Mandelin, Kirsi Monni, Ari Numminen, Matti Paloniemi, Virpi Pahkinen, Arja Raatikainen, Sami Saikkonen, Elsa Sylvestersson, Arja Tiili, Jorma Uotinen, Juha Vanhakartano ja Jyrki Karttunen. Aurinkobaletin vakivieraana on ollut vuodesta 2001 lähtien Venäjän nykytanssin ykkösnimi Sasha Pepeljajev.

Kiertueita Suomessa ja ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkobaletti toimii kiertävänä teatterina niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuonna 2023 Aurinkobaletti aloitti kietueyhteistyön kotimaassa Tanssiteatteri Minimin, tanssiteatteri Raatikon ja Tanssiteatteri Rimpparemmin kanssa 4X -kiertävän tanssitapahtuman muodossa. 4X tarjoaa monipuolisen kattauksen suomalaista nykytanssia ja kiertävän tapahtuman on määrä jatkua vuosittain.

Aurinkobaletin kansainvälisiin tuotantoihin kuuluu mm. ryhmän 30-vuotisjuhlateos Tanssiva torni, joka nousi Euroopan kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 kohti Turun ja Tallinnan taivaita. Kansainvälinen suurhanke toi yhteen taiteilijoita Suomesta, Venäjältä, Virosta ja Yhdysvalloista. Teoksen suunnittelusta ja ohjauksesta vastasi Sasha Pepeljajev. Tanssiva torni nähtiin Turun kulttuuripääkaupunkivuoden pääareenalla Logomossa, ja Tallinnassa se esitettiin Kulttuurikeskus Katelissa. Vuonna 2023 Aurinkobaletti vieraili jälleen Tallinnassa Pepeljajevin teoksella Minne kutsua Liza, joka esitettiin kahdesti Sakala 3 -teatterissa loppuunmyydyille katsomoille. Vuonna 2019 Aurinkobaletin ja JoJo − Oulun Tanssikeskuksen yhteistuotanto Todellinen prinssi vieraili Young Dance Festivalilla Zugissa Sveitsissä ja valloitti lukuisien yleisössä olleiden lasten sydämet. Aurinkobaletin teoksia on nähty vuosien varrella myös muualla eri puolilla Eurooppaa sekä Palestiinassa ja Hongkongissa.

Palkintoja ja tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkobaletille on myönnetty lukuisia palkintoja, muun muassa Suomen teatteriliiton myöntämä Vuoden teatteri 2003 -kunniakirja ja Turun Teatterikerhon säätiön tunnustuspalkinto 2004.

Aurinkobaletin perustaja ja pitkäaikainen taiteellinen johtaja Raija Lehmussaari on palkittu muun muassa Pro Finlandia -mitalilla (2020), Valtion tanssitaidepalkinnolla (2011), Suomen kulttuurirahaston Elias Lönnrot -mitalilla (2009) sekä Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkillä (2007). Lisäksi Aurinkobaletin kantavat voimat, Raija Lehmussaari ja Erkki Lehmussaari, palkittiin 2007 Turun kaupungin kulttuuripalkinnolla. Vuonna 2013 Turkuseura nimitti Raija Lehmussaaren vuoden Kulttuuriturkulaiseksi, minkä kunniaksi hänelle istutettiin nimikkotammi Samppalinnan vuorelle Turussa.

Ryhmän toimintaa ohjaavat yhteisöllisyys, monipuolisuus ja avoimuus uusille virtauksille. Aurinkobaletin keskeisenä tavoitteena on ylläpitää tanssin asemaa muiden taiteiden rinnalla ja viedä tanssia sinne, missä sitä ei muuten ole tarjolla. Poikkitaiteelliset tuotannot ja monipuolinen yleisötyö ovat Aurinkobaletin arkipäivää.

Aurinkobaletin historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkobaletti perustettiin vuonna 1981. Alkujaan ryhmän teokset edustivat nykybalettia, mutta jo 1990-luvun alusta lähtien Aurinkobaletti on tunnettu monipuolisena nykytanssiryhmänäja tanssiteatterina, jonka ohjelmisto koostuu niin lapsille kuin aikuisillekin suunnatuista teoksista. Viime vuosina myös poikkitaiteellisista tuotannoista on tullut kiinteä osa ryhmän ohjelmistoa.

Aurinkobaletin perustajiin kuulunut koreografi ja balettipedagogi Raija Lehmussaari toimi Aurinkobaletin taiteellisena johtajana vuoteen 2004 asti, jolloin hän jäi tehtävästä eläkkeelle. Lehmussaaren jälkeen taiteellisena johtajana toimii tanssija-koreografi Urmas Poolamets.

Aurinkobaletin kotinäyttämö sijaitsee 1860-luvulta peräisin olevassa Manillan tehdaskiinteistössä Aurajoen itärannalla Turussa. Ryhmä esiintyy myös kiertävänä teatterina sekä kotimaassa että ulkomailla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.