Viiru

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Viiru (mineralogia))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo mineraalien tunnistamismenetelmästä. Viiru tarkoittaa myös raitaa tai juovaa. Fiktiivisestä kissasta kerrotaan artikkelissa Viiru ja Pesonen.
Vasemmalla rikkikiisulla tehty musta viiru valkoisessa laatassa ja oikealla rodokrosiitilla tehty valkoinen viiru mustassa laatassa

Viiru (tarkemmin mineraalipölyn väri) on mineralogiassa mineraalien määrittämiseen ja tunnistamiseen käytettävä menetelmä. Viirulla tarkoitetaan jälkeä, joka jää lasittamattomaan posliiniin naarmutettaessa koetettavaa kiveä siihen. Lasittamaton posliini on riittävän kova ja karhea materiaali jauhamaan mineraalista ohuen kerroksen hienoa pölyä, joka tarttuu posliiniin ja jättää siihen jäljen. Viiru on verrattavissa esimerkiksi lyijykynään; lyijykynän musta grafiitti jauhautuu hyvin hienoksi pölyksi paperia vasten ja jättää siihen mustan jäljen.

Viirun värin määräytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mineraalin viiru määräytyy kunkin mineraalin perusväristä, siitä, miten kunkin mineraalin väri muodostuu. Jos mineraali on itsessään läpinäkyvä tai kuultava, sen väri muodostuu yleensä mineraalissa olevista epäpuhtauksista: mm. metallioksideista (esimerkiksi kuparin, kromin tai raudan oksidit). Nämä epäpuhtaudet absorboivat läpinäkyvän mineraalin läpi kulkiessaan tietyt aallonpituudet pois, ja läpi pääsevät aallonpituudet muodostavat mineraalin näkyvän värin.

Läpinäkyvät mineraalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällaiset täysin puhtaasti kiteytyneiden, itsessään täysin värittömien mineraalien viirut ovat lähes poikkeuksetta valkoisia. Tätä voi verrata esimerkiksi lasiin; olipa lasi minkä väristä tahansa, sen viiru, perusväri ja näin ollen erittäin ohut pöly on täysin väritöntä.

Läpinäkymättömät mineraalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen sijaan läpinäkymättömien, valoa läpäisemättömien mineraalien viiru on yleensä värillinen. Tämä johtuu siitä että mineraali itsessään on periaatteessa täyttä, valoa läpäisemätöntä ja taittamatonta väripigmenttiä. Tällaiset mineraalit heijastavat, tai absorboivat valon tietyt aallonpituudet itseensä.

Esimerkkejä mineraalien viiruista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkkeinä mineraalien viiruista ovat muun muassa musta turmaliini (schörl), musta granaatti (melaniitti) ja mustana, keltaisena, sinisenä tai ruskeana esiintyvä anataasi. Nämä mineraalit ovat anataasia lukuun ottamatta silminnähden täysin läpinäkymättömiä, mutta perusväreiltään ne ovat kuitenkin värittömiä, ne läpäisevät juuri sen verran valoa että vain muutamien mikrometrien paksuinen viiru läpäisee valon silminnähtävästi. Toisin sanoen esimerkiksi violetin ametistin viiru on valkoinen, mutta mitä paksumpi kide on, sitä suurempi määrä pigmenttiä on sen läpi kulkevan valon matkalla. Näin kiteen läpi kulkevasta valosta ehtivät absorboitua ne aallonpituudet joiden puuttuminen määrää jäljelle jäävän valon, ja mineraalin värin.

Värillisiä, läpinäkyviä tai -kuultavia mineraaleja taas on esimerkiksi auripigmentti, joka on yleensä heikosti läpikuultava, kuitenkin valoa jonkin verran, ja varsinkin kiteinä hyvin läpäisevä mineraali. Auripigmentti esiintyy joko keltaisena, tai yleensä oranssina, mutta sen viiru on kirkkaankeltainen.

Hematiitin viiru taas on verenpunainen. Hematiitti onkin saanut nimensä tästä – kreikan kielen verta tarkoittavan sanan hemos mukaan.

Timantilla taas ei varsinaisesti ole viirua lainkaan, koska se on itsessään kovempi kuin posliini ja naarmuttaa sitä, mutta periaatteessa timantin viiru on valkoinen, koska sen ohueksi jauhettu pöly on väritöntä.

Eri mineraalien viiruja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mineraali Väri Läpikuultavuus Viiru
Atsuriitti Syvänsininen Läpinäkyvä/-näkymätön Taivaansininen
Kassiteriitti Ruskeasta värittömään Läpinäkyvä/-kuultava Harmaa
Proustiitti Tummanpunainen (hapettuu hopeanväriseksi) Läpinäkyvä/-kuultava Kirkkaanpunainen/sinooperi
Rikkikiisu Vaalea kullanvärinen Läpinäkymätön Musta
Kuparikiisu Kullanvärinen Läpinäkymätön Vihreä
Sodaliitti Sininen Läpinäkymätön/-kuultava Valkoinen
Turkoosi Sininen/vihreä Läpinäkymätön Valkoinen
Spektroliitti Musta/harmaa, taittaa valon sateenk.väreihin Läpinäkymätön/-kuultava Valkoinen
Zirkoni Lähes kaikissa sateenk.väreissä ja väritön Läpinäkyvä Valkoinen
Krysopraasi Vihreä Läpinäkymätön/-kuultava Valkoinen
Granaatit Vihreä, ruskea, punainen Läpinäkymätön/-kuultava Valkoinen
Smaragdi Vihreä Läpikuultava/-näkyvä Valkoinen
Kämmereriitti Violetti, punainen, purppura Läpikuultava/-näkyvä Punainen, purppura
Wulfeniitti Punainen Läpikuultava Punainen
Hedenbergiitti Musta, vihreä Läpinäkymätön Vihreä
Milariitti Vihreä Läpinäkymätön Valkoinen
Dioptaasi Vihreä Läpinäkyvä Vihreä
Borniitti Sateenk.väreissä metallihohtoinen Läpinäkymätön Musta, harmaa
Kulta Kullanvärinen Läpinäkymätön Kullanvärinen

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Viiru.