Anataasi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anataasi
Luokka oksidimineraalit
Kemialliset ominaisuudet
Kemiallinen kaava TiO2
Fysikaaliset ominaisuudet
Väri keltainen, ruskea, sininen tai musta
Kidejärjestelmä tetragoninen
Kovuus Mohsin asteikolla 5,5–6
Ominaispaino 3,8–3,9
Optiset ominaisuudet
Kiilto puolimetallinen tai timantinkiilto
Viiru väritön, valkoinen tai vaaleanruskea
Läpinäkyvyys läpinäkyvä tai läpikuultava
Aiheesta muualla

Anataasi Commonsissa

Anataasi on oksideihin kuuluva mineraali, joka samaan ryhmään kuuluvien rutiilin ja brookiitin tavoin on koostumukseltaan titaanidioksidia (TiO2). Sen nimi tulee kreikan kielisestä sanasta, mikä tarkoittaa pitkänomaista. Anataasilla on alempi lämpötila kuin rutiililla. Mineraalin värejä ovat keltaisen ja ruskean sävyt sekä sininen ja musta. Viiru on väritön, valkoinen, vaaleanruskea tai vaaleanruskea. Sillä on puolimetallinen- tai timantinkiilto ja se on läpinäkyvä tai läpikuultava. Sen ominaispaino on 3,8–3,9. Kovuus on Mohsin kovuusasteikolla 5,5–6. Kidejärjestelmä on tetragoninen.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anataasia esiintyy magma- ja metamorfisissa kivissä sekä upamuodostumissa. Sitä on löydetty Sveitsistä ja Italiasta.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David C. Cook & Wendy L. Kirk: Mineraalit ja jalokivet, s. 110. Suomeksi julkaissut Gummerus Kustannus Oy. Suomentanut Kalle Taipale. Gummerus, 2009. ISBN 978-951-20-8083-0.
  2. Chris Pellant: ”Anatase”, Rocks and minerals, s. 85. Lontoo: Dorling Kindersley, 1992. ISBN 0-86318-810-9. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]