Tyramiini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyramiini
Tyramine structure.png
Tyramine-3d-CPK.png
Tunnisteet
CAS-numero 51-67-2
IUPAC-nimi 4-(2-aminoetyyli)fenoli
SMILES C1=CC(=CC=C1CCN)O
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C8H11NO
Moolimassa 137,18 g/mol
Tiheys 1,103 g/cm³
Sulamispiste 164 °C
Liukoisuus 1,04 g/l (15 °C)

Tyramiini (4-hydroksi-fenetyyliamiini, para-tyramiini, p-tyramiini) on tyrosiinista syntyvä monoamiini. Tyramiinin kemiallinen kaava on C8H11NO, moolimassa 137,18 g/mol ja CAS-numero 51-67-2.

Aineenvaihdunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyramiini metabolisoituu monoamiinioksidaasin kautta. Tyramiini on sympatomimeetti, sillä se voi aiheuttaa varastoitujen katekoliamiinien (adrenaliini, noradrenaliini ja dopamiini) erityksen. Ihmisessä tyramiinin saanti voi aiheuttaa voimakkaan verenpaineen nousun (hypertension) monoamiinioksidaasi-inhibiittoreita (MAOI) käyttävillä.

Aiemmin ajateltiin punaviinin ja juustojen aiheuttamien oireidenselvennä, johtuvan tyramiinista. Tutkimusten mukaan tyramiinilla ei kuitenkaan ole tekemistä oireiden kanssa.[1]

Tyramiini elintarvikkeissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyramiinia esiintyy laajasti sekä kasveissa että eläimissä. Ruoissa tyramiinia esiintyy käymisreaktion tai maatumisen yhteydessä tyrosiinin dekarboksilaation johdosta.

Meijerituotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljon tyramiinia sisältävät juustot ja smetana. Ricotta, jugurtti, maitorahka sekä kerma-, rae- ja tuorejuusto sisältävät vain vähän tyramiinia.

Hedelmät ja vihannekset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljon tyramiinia sisältävät vihreät pavut ja avokado, minkä lisäksi pieniä määriä esiintyy härkäpavun paloissa ja banaanin kuorissa. Luumut, hapankaali ja pinaatti sisältävät jonkin verran tyramiinia. Pieniä määriä esiintyy banaanissa, munakoisossa, hedelmämehuissa, pähkinöissä, vadelmissa, tomaateissa ja appelsiineissa, varsinkin pomeranssissa jota käytetään joululeivonnaisissa.

Siipikarja, liha ja kala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljon tyramiinia sisältävää pilaantunut, marinoitu, savustettu, säilötty tai ikääntynyt kalan-, kanan-, naudan- ja etenkin sianliha. Tuoreet lihat, elimet ja pateet eivät sisällä merkittäviä määriä tyramiinia.

Soija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkin soijavalmisteet, kuten soijakastike ja tofu sisältävät erittäin paljon tyramiinia. Soijamaito ja useimmat soijatuotteet sisältävät jonkin verran tyramiinia.

Hiiva- ja lihauutteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lihaliemikuutiot ja muut valmisliemet sisältävät usein tyramiinia.

Alkoholijuomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paljon tyramiinia sisältävät punaviini sekä useat alkoholittomat oluet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Punaviini voi lehauttaa hehkun kasvoille 1.10.2010 / 5.6.2012. Yle Uutiset. Viitattu 23.3.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]