Turkuseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turkuseura - Åbosamfundet ry
Perustettu 24. lokakuuta 1957
Toimiala Kotiseutuyhdistys
Kotipaikka Turku
Jäsenmäärä noin 2 200
Puheenjohtaja Maija Palonheimo
Toiminnanjohtaja Kati Leskinen
Jäsenlehti Suomen Turku
Aiheesta muualla
[www.turkuseura.fi Sivusto]

Turkuseura (ruots. Åbosamfundet) on vuonna 1957 perustettu turkulainen kotiseutuyhdistys. Se toimii 15 turkulaisen kaupunginosaseuran kattojärjestönä, harjoittaa ja tukee Turkua koskevaa tallennus-, tutkimus- ja julkaisutoimintaa ja järjestää esitelmiä, juhlia, näyttelyitä ja retkiä. Sen tavoitteena on vaalia Turun perinteitä ja murretta, pyrkiä syventämään Turun asukkaiden kotiseuduntuntemusta ja lisätä heidän kiintymystä kotiseutua kohtaan. Yhdistys tekee myös aloitteita kaupungin matkailun edistämiseksi ja pyrkii tekemään kaupunkia ja turkulaisuutta tunnetuksi. Yhdistys on virallisesti kaksikielinen.

Seuralla on noin 2 200 jäsentä, jotka voivat osallistua seuran toimintaan erilaisten jaostojen kautta. Yhdistyksen toiminta on keskittynyt niin sanotun Förituvan ympärille, jossa sijaitsee yhdistyksen toimisto ja kokoustilat sekä Föripuoti-kauppa. Yhdistyksen toimihenkilöihin kuuluvat toiminnanjohtaja, järjestösihteeri sekä toimistoapulainen.

Kaupunginosaseurat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkuseuran piirissä toimivat tai ovat toimineet myös seuraavat kaupunginosayhdistykset:[1]

Kulttuuriturkulainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuriturkulainen on Turkuseuran vuosittain valitsema henkilö. Näin halutaan nostaa esiin turkulainen kulttuurialan vaikuttaja ja kiittää häntä panoksesta Turun taide- ja kulttuurielämässä. Kulttuuriturkulainen saa Turun päivänä Samppalinnan puistoon nimikyltillä varustetun nimikkopuun. Ensimmäinen kulttuuriturkulainen valittiin vuonna 2006.lähde?

Seuraavat henkilöt on valittu kulttuuriturkulaiseksi:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaupunginosaseurat, Turkuseura. Viitattu 12.12.2015.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahtinen, Rauno: Puoli vuosisataa kotiseudun hyväksi: Turkuseura – Åbosamfundet 1957–2007. Turku: Turkuseura, 2007. ISBN 978-952-99619-4-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]