Turkuseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turkuseura - Åbosamfundet ry
Perustettu 24. lokakuuta 1957
Toimiala Kotiseutuyhdistys
Kotipaikka Turku
Jäsenmäärä noin 2 200
Toiminnanjohtaja Kati Leskinen
Puheenjohtaja Maija Palonheimo
Jäsenlehti Suomen Turku
Aiheesta muualla
Sivusto

Turkuseura (ruots. Åbosamfundet) on vuonna 1957 perustettu turkulainen kotiseutuyhdistys. Se toimii 15 turkulaisen kaupunginosaseuran kattojärjestönä, harjoittaa ja tukee Turkua koskevaa tallennus-, tutkimus- ja julkaisutoimintaa ja järjestää esitelmiä, juhlia, näyttelyitä ja retkiä. Sen tavoitteena on vaalia Turun perinteitä ja murretta, pyrkiä syventämään Turun asukkaiden kotiseuduntuntemusta ja lisätä heidän kiintymystä kotiseutua kohtaan. Yhdistys tekee myös aloitteita kaupungin matkailun edistämiseksi ja pyrkii tekemään kaupunkia ja turkulaisuutta tunnetuksi. Yhdistys on virallisesti kaksikielinen.

Seuralla on noin 2 200 jäsentä, jotka voivat osallistua seuran toimintaan erilaisten jaostojen kautta. Yhdistyksen toiminta oli vuodesta 1983 lähtien keskittynyt niin sanotun Förituvan ympärille Linnankadun ja Sairashuoneenkadun kulmassa, jossa sijaitsi yhdistyksen toimisto ja kokoustilat sekä Föripuoti-kauppa. Vuonna 2016 yhdistys muutti Brinkkalan taloon Aurajoen toiselle puolelle, Vanhalle Suurtorille.[1]

Yhdistyksen toimihenkilöihin kuuluvat toiminnanjohtaja, järjestösihteeri sekä toimistoapulainen.

Kaupunginosaseurat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turkuseuran piirissä toimivat tai ovat toimineet myös seuraavat kaupunginosayhdistykset:[2]

Kulttuuriturkulainen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuriturkulainen on Turkuseuran vuosittain valitsema henkilö. Näin halutaan nostaa esiin turkulainen kulttuurialan vaikuttaja ja kiittää häntä panoksesta Turun taide- ja kulttuurielämässä. Kulttuuriturkulainen saa Turun päivänä Samppalinnan puistoon nimikyltillä varustetun nimikkopuun. Ensimmäinen kulttuuriturkulainen valittiin vuonna 2006.[3]

Lähde[3]

  1. Uitto, Teija: Turkuseura muutti Vanhalle Suurtorille. Turkulainen, 30.6.2016. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 3.7.2023.
  2. Kaupunginosaseurat, Turkuseura. Viitattu 12.12.2015.
  3. a b Vuoden kulttuuriturkulainen Turkuseura. Viitattu 23.10.2022.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Lahtinen, Rauno: Puoli vuosisataa kotiseudun hyväksi: Turkuseura – Åbosamfundet 1957–2007. Turku: Turkuseura, 2007. ISBN 978-952-99619-4-8.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]