Topralli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Topralli
DVD-julkaisun kansi
DVD-julkaisun kansi
Ohjaaja Yrjö Tähtelä
Käsikirjoittaja Yrjö Tähtelä
Tuottaja Yrjö Tähtelä
Säveltäjä Erik Lindström
Irwin Goodman
Kuvaaja Raymond
Leikkaaja Raimo Lehto
Pääosat Irwin Goodman
Katri Helena
Carola
Eero Raittinen
Jussi Raittinen
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Suomi
Tuotantoyhtiö Tähtelä-Filmi
Ensi-ilta 22. huhtikuuta 1966
Kesto 77 minuuttia
Alkuperäiskieli suomi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Topralli on Yrjö Tähtelän ohjaama ja tuottama suomalainen musiikkielokuva vuodelta 1966. Siinä esiintyy monia tunnettuja muusikoita ja laulajia, kuten Irwin Goodman, Katri Helena, Carola, Eero ja Jussi Raittinen sekä The Renegades-yhtye. Elokuvassa esiintyy myös The Creatures-yhtye, jonka jäseniä olivat muun muassa Kirka ja Remu Aaltonen.

Toprallilla ei väitetysti ollut lainkaan käsikirjoitusta; sen juoni seuraa 1950-luvun musiikkielokuvia ja jossain määrin Speden viihdettä. Osa vitseistä on yhdysvaltalaisen elokuvan mykän kauden perua. Se on eräs harvoista suomalaisista elokuvista, jota kuvattiin osin ulkomailla, Tukholmassa. Osia elokuvasta on kuvattu myös Parolannummella panssarivaunujen ajoharjoituksissa. Elokuva on mustavalkoinen.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Katri Helena  Katri  
 Carola  Carola Pamppu  
 Irwin Goodman  Irwin  
 Yrjö Tähtelä  levykaupan myyjä Rudolf Räpylä, Räpylän Hulda-täti, koelauluduon jäsen  
 Eero ja Jussi  Eero ja Jussi  
 Oiva Tainio  johtaja Pamppu  

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Johtaja Pamppu aikoo juhlia yhtiönsä 50-vuotissyntymäpäivää suurisuuntaisella show’lla. Sen vetäjäksi pannaan vahingossa levykaupan myyjää tuuraava Rudolf Räpylä sihteerinään parikymppinen, vaaleahiuksinen kaunotar Katri, joka taas luulee Räpylää iskelmäosaston pomoksi. Parivaljakko matkaa Tukholmaan etsimään The Renegades-yhtyettä. Siellä Rudolf tapaa johtaja Pampun tyttären, tummahiuksisen Carolan, jonka kanssa hän juopottelee ja tanssahtelee. Carolan hotellihuoneeseen Rudolfilla ei kuitenkaan ole pääsyä. Kun Rudolf kertoo Pampulle tehneensä sopimuksen Carolan kanssa, Pampulta palavat käämit - Rudolf ei tiennyt Carolaa johtajan tyttäreksi. Ja aikaa ohjelmanumeron valmiiksisaattamiseen on vain muutama tunti.

Rudolfin ja Katrin onnistuu kiinnittää Irwin juhlashow'hun. Sen jälkeen he lähtevät Parolan varuskuntaan etsimään muuatta Jussia. Katri toilailee autoineen keskellä sotaharjoituksia, mutta tehtävä onnistuu. Juhlapäivänä Rudolf sairastaa flunssaa. The Renegades saapuu Helsinkiin ja kommelluksista huolimatta juhlashow'sta tulee menestys.

Sävelmät tulkitsijoineen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toprallissa esitetään muun muassa seuraavat musiikkikappaleet:

  • Aurinko, tähdet ja kuu Irwin Goodman
  • Mä tahdon pojan Carola
  • Kalteritango Irwin Goodman
  • Armeijassa Katri Helena
  • Balladi kanuunasta Eero ja Jussi
  • Polkkis Katri Helena
  • Lui Katri Helena.

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikot tyrmäsivät Toprallin kautta linjan. Hufvudstadsbladetin Greta Brotherus kirjoitti: "Että joku voikin vuonna 1966 tuottaa teknisesti niin ala-arvoisen filmin kuin Topralli, häpeämättömän huonosti kuvatun ja surkeasti synkronoidun." Uuden Suomen Mikael Fränti piti surkeaksi arvioimansa tekeleen ainoana valopilkkuna Katri Helenaa. Päivän Sanomien Taisto Pohjola havaitsi Tähtelässä koomikon aineksia, jotka kuitenkin liika hutilointi oli pilannut.[1]

Huomioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisioensi-iltansa Topralli sai vasta 24. kesäkuuta 2008 eli 42 vuotta elokuvan teon jälkeen. Samana vuonna elokuva julkaistiin myös DVD-tallenteena.[2] Elokuvahistorioitsija Kari Uusitalo on maininnut 1960-luvulla usein keskustellun siitä, onko Topralli Suomen elokuvahistorian huonoin elokuva.[3] Elokuvan tekijä Yrjö Tähtelä on kertonut itsekin toivovansa sen olevan, sillä siihen hän omien sanojensa mukaan myös pyrki. Tähtelä sanoi elokuvan ensimmäistä televisioesitystä edeltävässä haastattelussa, että sitä voi "katsoa vain kännissä".lähde?

Topralli tuotti yli 140 000 markan tappion.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Topralli Elonet.
  2. Topralli - Irwin Goodmanin tähdittämä anarkistinen musiikkikomedia POP-lehti. Arkistoitu 24.1.2009. Viitattu 15.1.2009.
  3. Yleisradio: Topralli yle.fi. Arkistoitu 30.5.2008. Viitattu 27.6.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]