Tool-assisted speedrun

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tool-Assisted Speedrun (Yleisemmin TAS, "työkaluavusteinen speedrun") on videopelin läpäisytapa, jossa peli pelataan mahdollisimman nopeasti läpi, käyttäen emulaattoreiden "työkaluja" apunaan. Tällaisia työkaluja ovat esimerkiksi Slowdown (peli pyörii hitaammin, vaikuttaen reaktionopeuteen, "hidastus"), Frame Advance (pelataan framet yksitellen) ja Re-record (useimmiten myös Savestate/rerecord ilman väliviivaa, käytetään tallennuksia missä vaiheessa peliä tahansa, täysin riippumaton pelin omista tallennuspaikoista).

Toinen speedrun-luokka on "unassisted" speedrun. Näissä peli pelataan läpi oikealla konsolilla, taikka emulaattorilla, jolloin ei käytetä työkaluja. Työkaluavusteiset speedrunit ovat luonnollisesti nopeampia kuin tavalliset, tosin niitä tehdään yleensä vain näyttääkseen pelin todellinen raja; hyväksikäyttäen bugeja ja kaikkea mahdollista, joka antaa mahdollisuuden pelata pelin aina vaan nopeammin. Tosin TASeja tehdään myös viihteen vuoksi. Esimerkiksi Tony Hawk’s Pro Skater 3 -pelin normaali speedrun määrittää pelin pelaamisen läpi mahdollisimman nopeasti, toisin kuin taas TAS, joka kertoo videossaan pelaavansa pelin läpi, ja tehden samalla kauheat pisteet ja temput. Toinen esimerkki, Super Mario 64, jonka molemmat speedrun-muodot käsittävät pelin pelattavan kaikkein nopeimmin miten mahdollista.

Tool-Assisted Speedrunneja tehdään niille suunnitelluilla/muokatuilla emulaattoreilla. TASVideos.org-sivulta löytyy monille konsoleille tarkoitettuja emulaattoreita, joihin on lisätty juuri edellä mainitut "työkalut" muokkaamalla lähdekoodia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]