Ero sivun ”Buddhalaisuus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 194.157.14.226 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Eetu tekemään versioon.
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 2: Rivi 2:
'''Buddhalaisuus''' on [[Siddhartha Gautama]]n opetuksiin perustuva [[uskonto]] ja [[filosofia]], joka syntyi [[Intia|Intiassa]] [[500-luku eaa|500-luvulla]] ennen ajanlaskumme alkua. Sen perustaja on yleensä historiallisena henkilönä pidetty [[Siddhartha Gautama]], josta myöhemmin tuli [[Buddha]] eli ''valaistunut''.
'''Buddhalaisuus''' on [[Siddhartha Gautama]]n opetuksiin perustuva [[uskonto]] ja [[filosofia]], joka syntyi [[Intia|Intiassa]] [[500-luku eaa|500-luvulla]] ennen ajanlaskumme alkua. Sen perustaja on yleensä historiallisena henkilönä pidetty [[Siddhartha Gautama]], josta myöhemmin tuli [[Buddha]] eli ''valaistunut''.


Buddhalaisuus poikkeaa useimmista muista uskonnoista siinä, että se ei edellytä uskoa yliluonnollisiin [[Jumala|jumaliin]] tai palvontariittejä. Myös Buddha itse opetti olevansa tavallinen ihminen, ei jumala tai profeetta.
Buddhalaisuus poikkeaa useimmista muista uskonnoista siinä, että se ei edellytä uskoa yliluonnollisiin [[Jumala|jumaliin]] tai palvontariittejä. Myös Buddha itse opetti olevansa tavallinen ihminen, ei jumala tai profeetta. Käytännössä useimmat Aasian buddhalaisista kuuluvat kuitenkin sellaisiin buddhalaisuuden haaroihin, jotka joko pitävät buddhaa jumalana tai suhtautuvat häneen hyvin samalla tavalla kuin abrahamilaisten uskontojen kannattajat jumalaansa.


Buddhalaisuuden keskeinen opetus on tehdä hyvää, välttää pahaa ja puhdistaa mielensä. Lopullisena tavoitteena on [[nirvana]] eli ''valaistuminen''. Valaistunut ihminen vapautuu [[samsara|samsarasta]] eli elämän kiertokulusta. Tämä voi tapahtua vain mietiskelyn, eli [[meditaatio|meditaation]], henkisen kasvun ja itsensä syvimmän olemuksen oivaltamisen kautta.
Buddhalaisuuden keskeinen opetus on tehdä hyvää, välttää pahaa ja puhdistaa mielensä. Lopullisena tavoitteena on [[nirvana]] eli ''valaistuminen''. Valaistunut ihminen vapautuu [[samsara|samsarasta]] eli elämän kiertokulusta. Tämä voi tapahtua vain mietiskelyn, eli [[meditaatio|meditaation]], henkisen kasvun ja itsensä syvimmän olemuksen oivaltamisen kautta.

Versio 9. tammikuuta 2007 kello 12.27

Buddhaa esittäviä patsaita.

Buddhalaisuus on Siddhartha Gautaman opetuksiin perustuva uskonto ja filosofia, joka syntyi Intiassa 500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua. Sen perustaja on yleensä historiallisena henkilönä pidetty Siddhartha Gautama, josta myöhemmin tuli Buddha eli valaistunut.

Buddhalaisuus poikkeaa useimmista muista uskonnoista siinä, että se ei edellytä uskoa yliluonnollisiin jumaliin tai palvontariittejä. Myös Buddha itse opetti olevansa tavallinen ihminen, ei jumala tai profeetta. Käytännössä useimmat Aasian buddhalaisista kuuluvat kuitenkin sellaisiin buddhalaisuuden haaroihin, jotka joko pitävät buddhaa jumalana tai suhtautuvat häneen hyvin samalla tavalla kuin abrahamilaisten uskontojen kannattajat jumalaansa.

Buddhalaisuuden keskeinen opetus on tehdä hyvää, välttää pahaa ja puhdistaa mielensä. Lopullisena tavoitteena on nirvana eli valaistuminen. Valaistunut ihminen vapautuu samsarasta eli elämän kiertokulusta. Tämä voi tapahtua vain mietiskelyn, eli meditaation, henkisen kasvun ja itsensä syvimmän olemuksen oivaltamisen kautta.

Buddhalaiset pitävät totena jälleensyntymistä. Tämä jälleensyntyminen ei tarkoita samaa kuin hindulaisten sielunvaellus (inkarnaatio), jossa yksilön sielu siirtyy seuraavaan olomuotoon kokonaisena, vaan pelkän (kuolemattoman) osan uudelleensyntymistä. Elämänsä aikana jokainen tekee hyviä ja pahoja tekoja, jotka tuottavat karmaa. Karman laki vaikuttaa siihen, millaisena eliönä seuraavaan elämään syntyy, ja siten siihen, onko mahdollisuutta valaistua ja vapautua elämänpyörästä. Ihmiseksi syntyminen on erittäin harvinaista ja suuri onni, koska päinvastoin kuin eläimillä, ihmisillä on mahdollisuus valaistua. Tämän vuoksi ihmisen tulisikin käyttää elämänsä pyrkimällä valaistumiseen eikä tuhlata sitä.

Bodhisattva-ihanteen mukaan valaistunut ihminen jää vielä valaistumisensa jälkeen ihmisten pariin opettaakseen ja auttaakseen myös muita valaistumaan.

Historiaa

Siddhartha Gautama eli noin 563483 eaa ja sanotaan, että hänen kuollessaan Intiassa oli jo 18 suurta buddhalaisluostaria. Uskonto levisi myös muihin maihin Kaakkois-Aasiassa. Ensimmäinen voimakkaasti sen leviämiseen Intiassa ja muualla vaikuttanut henkilö oli keisari Ashoka (273 eaa232 eaa). Intiassa buddhismi alkoi hävitä vuoden 500 jälkeen, osittain hindulaisuuden voimistumisen ja osittain muslimivalloitusten takia (muslimit tuhosivat 1000- ja 1100-luvuilla suuret luostariyliopistot). Buddhan opit vaikuttivat kuitenkin hindulaisuuteenkin; hindulaisuudessa tehtiin Buddhasta jopa Vishnun yhdeksäs avatar eli ruumiillistuma.

Nykyisin Intiassa buddhalaisuutta tavataan lähinnä Koillis-Intiassa. Buddhalaisuus on levinnyt erityisesti Kaakkois-Aasiaan, Japaniin ja Sri Lankaan, joissa se on valtauskonto monissa maissa.

Buddhalaisuuden oppeja

Neljä jaloa totuutta

Buddhalaisuuden neljä jaloa totuutta ovat:

  1. Elämään sisältyy kärsimystä. (dukkha)
  2. Kärsimys johtuu elämänjanosta. (tanha)
  3. Kärsimys lakkaa, kun elämänjano sammutetaan.
  4. Tie elämänjanon sammumiseen on jalo kahdeksanosainen polku.

Näistä perusperiaatteista on useita toisistaan hieman poikkeavia suomenkielisiä käännöksiä. Kärsimyksellä (dukkha) tarkoitetaan laajasti kaikkea elämään kuuluvaa tuskaa, surua, ahdistusta ja tyhjyyden tunnetta. Elämänjanolla taas tarkoitetaan itsekästä halua ja ahneutta: ihmiset haluavat lisää rahaa, tavaraa, elinikää ja niin edelleen, mutta mikään maallinen ei tuota todellista, pysyvää tyytyväisyyttä.

Pääartikkeli: Neljä jaloa totuutta

Jalo kahdeksanosainen polku

Jalo kahdeksanosainen polku, jonka avulla elämänjanosta päästään eroon, on seuraavanlainen:

  1. Täydellinen näkemys
  2. Täydellinen tunne
  3. Täydellinen puhe
  4. Täydellinen toiminta
  5. Täydellinen elinkeino
  6. Täydellinen ponnistelu
  7. Täydellinen tarkkaavaisuus
  8. Täydellinen keskittyminen (=samandhi)

Esimerkkinä täydellinen elinkeino on sellainen, joka tuottaa hyvää eikä lisää muiden olentojen kärsimystä. Teurastajan ammatti ei selvästikään olisi tällainen elinkeino, koska elämän kunnioitus on keskeinen buddhalaisuuden perusperiaate.

Buddha opetti rakastamaan kaikkia eläviä olentoja kuin omaa äitiään, koska loputtoman jälleensyntymisten kierteen johdosta kaikilla olennoilla on ollut suunnaton määrä äitejä, ja voi hyvin olla, että esimerkiksi jonkun polulla näkemä muurahainen on jossakin aiemmassa elämässä ollut hänen äitinsä ja kohdellut häntä hyvin.

Osa buddhalaisista on vegaaneja, mutta Buddhan opetuksen mukaan lihan syöminen ei sinällään tuota huonoa karmaa, ellei kyseistä eläintä ole teurastettu juuri syöjää varten.

Buddhalaisten juhlapäivät: Bodhin päivä -päivä jolloin Gaudamasta tuli Buddha Paranirvana -päivä jolloin Buddha siirtyi Nirvanaan. Wesak -kolmipäiväinen juhla, jossa muistetaan Buddhan elämän tärkeimpiä vaiheita. Dharmatšakran päivä -päivä jolloin Buddha piti ensimmäisen saarnansa.


Kolme jalokiveä

Buddhalaisuuden kolme elementtiä ovat valaistuminen, joka henkilöityy Buddhan hahmossa, buddhalaiset opetukset eli Dharma ja buddhalainen yhteisö, Sangha. Buddha, Dharma ja Sangha muodostavat Kolme jalokiveä, joihin buddhalaiset turvautuvat.

Perinteinen buddhalainen katekismus jakaantuu siis kolmeen osaan.

Ensimmäinen osa kuvaa Buddhan elämää. Buddhan elämäkerralla on buddhismissa suunnilleen sama merkitys kuin Jeesuksen elämäkerralla kristinuskossa ja Muhammadin elämäkerralla islamissa. Buddhan elämäkerta on näistä vanhin. Moraaliajattelun kannalta Buddhan elämäkerta on tärkeä, koska buddhalaiset pitävät Buddhaa kaikkein velvoittavimpana esimerkkinä. Buddhalaisuuden mukaan paras aatteen levitystapa on henkilökohtainen esimerkki.

Toinen osa kuvaa buddhalaista oppia (dharma). Jotkut buddhalaiset ovat sitä mieltä, ettei buddhismi ole uskonto vaan moraali. Osa buddhalaisista ei usko yliluonnolliseen. Toisaalta eräät pohjoisen buddhalaisuuden lahkot muistuttavat yliluonnollisen palvonnassaan kristillisiä kirkkoja.

Vanhimmat buddhalaiset kirjoitukset (Tripitaka = kolme koria) sisältävät ensisijaisesti moraaliajattelua. Buddhalainen moraaliajattelu oli vastalause runsaasti uhraamista sisältäneille hinduismin muodoille. Buddhalaisen moraaliajattelun taustalla oleva todellisuuskäsitys on kuitenkin lähempänä Veda-kirjoihin perustuvaa hindulaisuutta kuin muinaisen Intian materialismia (charvaka, lokayata). Buddhalaisuus ei tunnusta Vedakirjojen arvovaltaa.

Kolmas osa kuvaa buddhalaista veljeskuntaa (sangha). Veljeskuntaan kuuluvat kaikki ne Buddhan seuraajat, jotka ovat vetäytyneet maailmasta omistaakseen elämänsä itsevalaistumiselle ja voidakseen siten tehokkaammin auttaa lähimmäisiään. Veljeskunnan jäsenet elävät luostareissa ja alistuvat samantapaiseen kuriin kuin munkit muissa uskonnoissa. Munkkina ei tarvitse kuitenkaan olla koko ikäänsä, vaan jäsen on vapaa jättämään veljeskunnan, jos hän niin haluaa. Veljeskunnan jäsenille moraali on ankarampi kuin luostarien ulkopuolella eläville.

Buddhalaisuuden syntyaikoina hinduismissa esiintyi monia koulukuntia, jotka pohtivat tavallisille ihmisille kovin vieraita kysymyksiä. Yksinkertaista buddhalaista moraaliopetusta on pidetty vastalauseena erityisesti papistolle, ja veljeskunnan sisältä buddhalaiset poistivat kastilaitoksen. Buddhalaisten elämäkertojen mukaan Buddha oli sotilaskastiin (ei siis papistoon) kuuluva kuninkaan poika, ja kuuluisan buddhalaiskuninkaan Asokan kerrotaan olleen alinta kastia.

On olemassa monia erilaisia Buddhan elämäkertoja, mutta mitään Buddhan kirjoittamaa ei ole. Intialaiset arvelevat, että ensimmäiset buddhalaiset kirjoitukset laadittiin noin sata vuotta Buddhan kuoleman jälkeen. Vanhimmat intialaiset buddhalaiset muistiinpanot ovat kuningas Asokan kallioihin ja pylväisiin hakkauttamat.

Buddhalaisuudessa on jumalolentoja, mutta niillä ei ole merkitystä valaistumisen kannalta. Buddhalaisuuden jumalat ovat ainakin lähestulkoon samat kuin hindulaisuuden, mutta buddhalaisuudessa heidän mahtinsa ulottuu vain mitättömiin maallisiin asioihin.

Buddhalaiset suhtautuvat arvostelevasti arvovallan eli auktoriteetin menetelmään tiedon hankinnassa. Perimätiedon mukaan Buddha sanoi seuraajilleen, ettei pidä uskoa todeksi mitään vain sen vuoksi, että joku toinen väittää sitä todeksi; ei myöskään sen vuoksi, että se oli vuosisatoja vanha perinnäistieto; ei myöskään huhun nojalla; eikä sen vuoksi, että kirjat sen esittävät tai joku vanhan ajan viisas on niin sanonut; ei myöskään sen vuoksi, että olisi mieluista uskoa tai että esitetty näkökohta olisi ensi näkemältä miellyttävä, tai sen vuoksi, että joku pyhimys tai opettaja on niin opettanut. Ainoa koetinkivemme on se, joka on löydettävissä itsessämme. Jos se, mikä on kirjoitettu tai sanottu, on järkevää ja sopii yhteen sen kanssa, mitä ennestään tiedämme todeksi ja järkemme mukaiseksi, pantakoon se koetukselle jokapäiväisessä elämässä. Jos se täten koeteltuna tuntuu edistävän omaa ja lähimmäistemme menestystä, niin se voidaan liittää järjestelmäämme järkevänä mielipiteellä, kunnes intuition valo muuttaa mielipiteen vakaumukseksi ja me voimme todellakin sanoa, että tiedämme.

Buddhalaisilta kysytään usein, että eivätkö he hyväksy buddhalaisia kirjoja auktoriteeteiksi. Buddhalaiset vastaavat, että buddhistiset kirjoitukset sisältävät kokoelman sekalaisia kirjoituksia, joita eri kirjailijat ovat koonneet eri vuosisatoina samaan tapaan kuin kristittyjen Raamattu on koottu. Ei siis voida olla varmoja siitä, että kirjoitukset esittävät Buddhan todelliset sanat. On huomattava, että alkuperäistä sanskritinkielistä aineistoa ei ole juurikaan säilynyt. Vanhojen paalin-, tiibetin- ja kiinankielisten käännösten vertailu alkuperäisen tekstin selvittämiseksi asettaa omat haasteensa. Lisäksi aineisto on huomattavan laaja: pelkästään Tripitaka (vanhimmat kirjoitukset) on painettuna noin 100 000 sivua, myöhemmin kertyneitä kommentaareja voi koulukunnasta riippuen olla jopa yli kaksi kertaa enemmän. Jo pelkkä yleiskuvan saaminen vaatii siis huomattavaa paneutumista. Osa kirjoituksista sisältää myös aineistoa, jota voidaan pitää vertauskuvallisena.

Kuitenkin buddhalaiset korostavat, että viisaan miehen sana on luultavasti todempi kuin narrin. Buddhan opetuksilla on käytännössä yhtä suuri arvovalta kuin Jeesuksen opetuksilla kristinuskossa ja Muhammadin opetuksilla islamissa.

Buddhan opetuksia

Pääartikkeli: Buddhalainen moraali

Buddhalaisuuden koulukunnat

Buddhalaisuudesta on olemassa lukuisia suuntauksia ja koulukuntia, pääsuuntauksia on kolme:

Buddhalaisten sijoittuminen valtioittain

Top 20 (luvut laskennollisia arvioita)
Sijoitus Maa Buddhalaisten määrä Buddhalaisten %-osuus Maa Buddhalaisten %-osuus Buddhalaisten määrä
1 Kiina 104 505 104 8% Thaimaa 94% 61 517 708
2 Japani 90 466 243 71% Kambodža 93% 12 654 574
3 Thaimaa 61 517 708 94% Mongolia 93% 2 595 882
4 Vietnam 41 767 788 50% Myanmar 90% 38 618 517
5 Myanmar 38 618 517 90% Bhutan 74% 1 651 895
6 Sri Lanka 14 045 343 70% Japani 71% 90 466 243
7 Kambodža 12 654 574 93% Sri Lanka 70% 14 045 343
8 Etelä-Korea 11 297 002 23,33% Laos 60% 3 730 284
9 Intia 7 561 850 0,7% Vietnam 50% 41 767 788
10 Taiwan 5 723 596 25% Singapore 42,5% 1 880 931
11 Malesia 4 599 002 19,2% Taiwan 25% 5 723 596
12 Laos 3 730 284 60% Etelä-Korea 23,33% 11 297 002
13 Nepal 3 044 420 11% Malesia 19,2% 4 599 002
14 Yhdysvallat 2 957 341 1% Brunei 13% 48 406
15 Mongolia 2 595 882 93% Nepal 11% 3 044 420
16 Indonesia 2 032 580 0,84% Kiina 8% 104 505 104
17 Singapore 1 880 931 42,5% Arabiemiirikunnat 2% 51 264
18 Bhutan 1 651 895 74% Australia 1,9% 381 718
19 Bangladesh 721 598 0,5% Pohjois-Korea 1,67% 382 633
20 Venäjä 717 101 0,5% Uusi Seelanti 1,08% 43 582

Kirjallisuutta

  • Bhikkhu, Subhadra: Buddhismin Sanoma: Buddha – oppi – veljeskunta. (Alkuteos: The Message of Buddhism: The Buddha: (The Doctrine: The Order), 1926.) Englanninkielestä suomentanut Mauno Nordberg. Turku: Aura, 1944.

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta buddhalaisuus.

Malline:MaailmanuskonnotMalline:Link FAMalline:Link FA