Ero sivun ”Koronaviruspandemia Andorrassa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Paljon kh:ta. Hieman jouduin yhdestä kohtaa poistamaan kun ei ollut mitään hajua mitä siinä yritettiin sanoa. Käännösmalline.
→‎Aikajana: lähde lisätty
Rivi 10: Rivi 10:


== Aikajana ==
== Aikajana ==
[[Andorra]] vahvisti 2. maaliskuuta ensimmäisen koronavirustapauksensa. Hän oli 20-vuotias mies, joka oli palannut matkaltaan [[Milano|Milanosta]]. Tartunnan vahvistuttua hän pysyi sairaalassa lisätestejä varten ja hänen välitöntä sosiaalista piiriänsä seurataan hallituksen lausunnon mukaan. Hänet kotiutettiin 8. maaliskuuta.
[[Andorra]] vahvisti 2. maaliskuuta ensimmäisen koronavirustapauksensa. Hän oli 20-vuotias mies, joka oli palannut matkaltaan [[Milano|Milanosta]]. Tartunnan vahvistuttua hän pysyi sairaalassa lisätestejä varten ja hänen välitöntä sosiaalista piiriänsä seurataan hallituksen lausunnon mukaan.<ref>{{Verkkoviite | Osoite = https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-andorra/a-20-year-old-man-is-andorras-first-coronavirus-case-idUSL5N2AR92V | Julkaisija = Reuters.com | Viitattu = 10.4.2020 | Ajankohta = 2.3.2020 | Nimeke = A 20-year old man is Andorra's first coronavirus case {{en}}}}</ref> Hänet kotiutettiin 8. maaliskuuta.


Pääministeri [[Xavier Espot Zamora|Xavier Espot]] ilmoitti 13. maaliskuuta erityisessä julkisessa esiintymisessä määräävänsä kaikki julkiset laitokset suljettavaksi kahden viikon ajaksi peruskauppoja, apteekkeja ja huoltoasemia lukuun ottamatta.
Pääministeri [[Xavier Espot Zamora|Xavier Espot]] ilmoitti 13. maaliskuuta erityisessä julkisessa esiintymisessä määräävänsä kaikki julkiset laitokset suljettavaksi kahden viikon ajaksi peruskauppoja, apteekkeja ja huoltoasemia lukuun ottamatta.

Versio 10. huhtikuuta 2020 kello 00.09

Tässä artikkelissa kerrotaan epätäydellisesti koronaviruspandemian 2019–2020 vaikutukset Andorraan, eikä se välttämättä sisällä kaikkia nykyisiä merkittäviä reaktioita ja toimenpiteitä.

Reaktiot

Hospital Nostra Senyora de Meritxell, in Escaldes-Engordany.
Nostra Senyora de Meritxell -sairaala Escaldes-Engordanyssa.

Andorran hallitus määräsi koulut suljettavaksi 16. maaliskuuta, ja lisäksi kaikki hallituksen suunnittelemat kulttuuritoimet peruttiin. Pääministeri Xavier Espot ilmoitti esityksessään 13. maaliskuuta, että kaikki julkiset laitokset suljettaisiin kahdeksi viikoksi välttämättömien tuotteiden myyjiä, huoltoasemia ja apteekkeja lukuun ottamatta. Seuraavana päivänä perustuslainpäivän juhlat peruutettiin. Lisäksi rajat suljettiin, ja ihmisten sallittiin poistua maasta vain terveydellisistä syistä, töiden puolesta tai palatakseen kotimaahansa. Tupakan ja alkoholin myynti turisteille kiellettiin, ja myynnin määrää Andorran kansalaisille ja asukkaille rajoitettiin.

Espot käski 16. maaliskuuta lopettaa korkeariskiset työt, kuten rakennusalan ammatit ja "vapaat" (korkea-asteen) ammatit vähintään kahdeksaksi päiväksi, ja julkishallinto pienennetään minimitasolle terveydenhuollon romahtamisen estämiseksi. Samaan aikaan hallitus aloitti laillisten toimenpiteiden toteuttamisen hälytys- ja hätätilanteiden hallitsemiseksi, joista säädetään perustuslaissa.

Aikajana

Andorra vahvisti 2. maaliskuuta ensimmäisen koronavirustapauksensa. Hän oli 20-vuotias mies, joka oli palannut matkaltaan Milanosta. Tartunnan vahvistuttua hän pysyi sairaalassa lisätestejä varten ja hänen välitöntä sosiaalista piiriänsä seurataan hallituksen lausunnon mukaan.[1] Hänet kotiutettiin 8. maaliskuuta.

Pääministeri Xavier Espot ilmoitti 13. maaliskuuta erityisessä julkisessa esiintymisessä määräävänsä kaikki julkiset laitokset suljettavaksi kahden viikon ajaksi peruskauppoja, apteekkeja ja huoltoasemia lukuun ottamatta.

Perustuslain 27. päivän säädöksiä ei toteutettu 14. maaliskuuta sen jälkeen, kun yleisneuvosto oli keskeyttänyt sen.

15. maaliskuuta ilmoitettiin, että Andorrassa oli neljä uutta tapausta, yhteensä 6 tapausta. Kaikki neljä virustartunnan saanutta ihmistä olivat olleet kontaktissa 87-vuotiaan naiseen.[2]

Pääministeri määräsi 16. maaliskuuta kaiken rakennus- ja teollisuustoiminnan lopettamisen sen jälkeen kun koronavirustapaukset olivat nousseet päivässä 9 tapauksella 14:ta.

Tapausten lukumäärä nousi 17. maaliskuuta 39:ään. Ruhtinaskumppani Urgellin piispa Joan Enric Vives Sicília lähetti erityisen televisioidun viestin, jossa vaadittiin kaikilta rauhallisuutta ja yhteistyötä.

Lähteet

  1. A 20-year old man is Andorra's first coronavirus case (englanniksi) 2.3.2020. Reuters.com. Viitattu 10.4.2020.
  2. Quatre nous positius per COVID-19 andorradifusio.ad. 15 March 2020. Viitattu 15 March 2020. Catalan
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:2020 coronavirus pandemic in Andorra