Ero sivun ”Synti” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  1 vuosi sitten
kh
(Välimerkit)
(kh)
Keskiajan skolastikot vaikuttivat merkittävästi katolisen kirkon käsitykseen synnistä. [[Tuomas Akvinolainen]] (1225–1274) oli skolastinen teologi, jonka tulkinta synnistä näkyy edelleen kirkon virallisessa opissa. Teologi erotteli toisistaan [[seitsemän kuolemansyntiä]]. Tuomas Akvinolaisen mukaan kuolemansynnit olivat ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ahneus, kohtuuttomuus ja irstaus. Katolisen kirkon mukaan nämä synnit erottivat ihmisen jumalasta ja johdattivat ihmisen kadotukseen.
 
Katolisen kirkon edelleen voimassaolevanvoimassa olevan opin mukaan ihminen voi puhdistua tekemistään synneistä [[Kiirastuli|kiirastulessa]]. Kiirastuli on tila, jossa ihminen puhdistuu synneistä ennen taivaaseen pääsemistä. Kiirastuliopista syntynyt erimielisyys oli yksi niistä tekijöistä, joka johti 1500-luvulla [[Uskonpuhdistus|uskonpuhdistukseen]].
[[Martin Luther]] (1483–1546) oli augustinolaismunkki, joka ei hyväksynyt katolisen kirkon oppia kiirastulesta. Kiirastulta ei nimittäin mainita lainkaan Raamatussa. Luther oli myös huolestunut katolisen kirkon oppeihin liittyneestä anekaupasta. Teologi otti muutenkin etäisyyttä skolastikkojen ajatteluun, joka oli saanut vaikutteita antiikin kreikkalaisesta filosofiasta.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko